DeSUS odhaja iz vlade: "Ne želimo orbanizacije države"

Koalicija Janeza Janše je pred razpadom. Svet stranke DeSUS je podprl odhod iz koalicije in predsednika stranke Karla Erjavca za mandatarja morebitne nove vlade.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 17. 12. 2020, 15:25


Necenzurirano prenos
Stranka DeSUS zapušča koalicijo Janeza Janše.
STA

Člani sveta stranke DeSUS so danes podprli predlog izvršnega odbora o odhodu iz koalicije Janeza Janše. "Izvršni odbor je sprejel sklep, da izstopimo iz koalicije, in sicer z današnjim dnem," je napovedal Karl Erjavec.

Po naših informacijah se je s tem strinjalo 37 od 47 članov, tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša. Preostali so se vzdržali glasovanja. Po dneh ugibanj je Jurša očitno stopil na stran Karla Erjavca.

"Ne izstopamo iz koalicije zaradi epidemije ali zaradi dela ministrov, ampak izstopamo zaradi politike, ki jo izvaja Janez Janša, ki gre v smeri demontaže nekaterih sistemov, kot so mediji. Vemo, kaj se dogaja na policiji. V glavnem ugotavljamo, da je povsod velik pritisk na pomembne družbene podsisteme. To je glavni razlog, ne želimo orbanizacije Slovenije, ne želimo avtokratskega sistema, ne želimo, da se ljudje bojijo, da morajo za burek plačevati kazni in podobno," je pojasnil Erjavec.

Usoda Gantarja v rokah Janše

Odločitev glede usode aktualnih ministrov za zdravje Tomaža Gantarja in za kmetij, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška prepuščajo premierju Janezu Janši. "Minister za zdravje ima pomembno vlogo in ne želimo, da bi minister kar odšel in pustil predsednika vlade v negotovosti," je dejal.

Na izhodnih vratih je tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, a bo moral odločitev o njegovi razrešitvi sprejeti premier Janez Janša.
Na izhodnih vratih je tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, a bo moral odločitev o njegovi razrešitvi sprejeti premier Janez Janša.
STA

Erjavec se bo jutri sestal s poslansko skupino, ob tem pa pričakuje, da bo sledila odločitvam organov stranke. Poslanci DeSUS Jurša, Jurij Lep, Ivan Hršak in Branko Simonovič so poleg dela poslancev SMC ključni za uspeh konstruktivne nezaupnice, ki jo napovedujejo v opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB. V zadnjih dneh se je sicer ugibalo, ali bodo spoštovali odločitev organov stranke. Poslanci so namreč  večkrat izpostavili, da jih v aktualni vladi motijo nekatere premierjeve poteze, ki razburjajo javnost, a da so zadovoljni z izpolnjevanjem koalicijskega sporazuma in zahtev DeSUS.

Zato pa je svet stranke sprejel odločitev o tem, da iz stranke izključijo poslanca Roberta Polnarja, ki ne skriva podpore vladi Janeza Janše in nenaklonjenosti Erjavcu.