Toliko denarja bodo Madžari prejeli od Nova24TV

Razkrivamo podrobnosti zadnjega medijskega posla med Madžari in vrhom SDS, do katerega je prišlo takoj po porazu te stranke na volitvah.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 1. 6. 2022, 13:25


D_MTI20210506010-2048x1366
/
Facebook

V sredo, 25. maja, je bil za Janeza Janšo dan, poln simbolnih prelomnic. Državni zbor je izvolil Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. S tem je tudi uradno postalo dejstvo, da bo moral prvak SDS v nekaj dneh sestopiti z oblasti. Toda v ozadju se je začel še en zanj pomemben proces, umik madžarskega kapitala iz strankarskih medijev.

V istem dnevu je v notarsko pisarno Dragice Papež v Ljubljani prišel Peter Schatz, ključni medijski operativec madžarskega premierja Viktorja Orbana za Slovenijo. Tam je podpisal pogodbo o prodaji večinskega deleža v družbi Nova obzorja, izdajateljici strankarskega tednika Demokracija. Prodal ga je televizijski hiši Nova24TV, ki jo obvladujejo kadri SDS, pri notarki pa jo je zastopal njen direktor Boris Tomašič.

Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu, je razvidno, da ni šlo za običajen posel, ampak se je tako prodajalcu kot kupcu mudilo izpeljati prodajo in s tem zamenjavo lastništva Novih obzorij.

Boris Tomašič, direktor Nova24TV
Boris Tomašič, direktor Nova24TV
STA

Preberite še:
Madžari prodajajo propagandni aparat SDS

Prodali sedaj, denar dobijo šele čez tri leta

Tako bo Schatz, eden od solastnikov madžarskega spletnega tabloida Ripost, ki velja za politični projekt Orbanove stranke Fidesz, za nekaj manj kot 66-odstotni delež Novih obzorij prejel okoli 580.000 evrov. Toda denarja od Nova24TV še dolgo časa ne bo videl. 

Schatz in Tomašič sta se namreč dogovorila, da lahko Nova24TV kupnino poravna šele konec januarja 2025, torej šele čez skoraj tri leta. Kaj se bo zgodilo do takrat, ni povsem jasno. Dejstvo pa je, da bi morala Nova24TV za financiranje nakupa najeti posojilo. Konec lanskega leta je imela namreč nekaj manj kot 100.000 evrov sredstev na računu. Kljub temu je Nova24TV že z dnem podpisa pogodbe prevzela lastništvo Novih obzorij.

Zakaj takšna naglica, ni znano. Le dober teden dni pred tem je sicer nova koalicija pod vodstvom Roberta Goloba  že zahtevala parlamentarno preiskavo financiranja strankarskih medijev, predvsem z Madžarske. Pod drobnogledom bosta tako tudi Nova24TV in Nova obzorja.

Borut Dolanc, generalni sekretar SDS
Borut Dolanc, generalni sekretar SDS
SDS

S poslom se je strinjal tudi vrh SDS. Stranka ima namreč kot 30-odstotna lastnica družbe predkupno pravico za deleže preostalih družbenikov. Izjavo o tem, da je ne bodo uveljavili, je dan pred prodajo, 24. maja, podpisal generalni sekretar SDS Borut Dolanc. Predsednik Janša je bil očitno zadržan. V istem dnevu je bil sicer na višjem sodišču v Celju pravnomočno obsojen zaradi žaljivega tvita, v katerem je novinarki RTV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek, ki je zdaj poslanka, označil za odsluženi prostitutki. Janša se obravnave ni udeležil, saj so mu pred tem več dni neuspešno vročali vabilo.

Preberite še:
Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za financiranje propagande SDS

Pri življenju jih je držal madžarski in Telekomov denar

Da so pohiteli s prodajo, bi lahko nakazovala tudi višina kupnine, ki je nižja od tistih iz preteklosti. Leta 2017 je Schatz pokojnemu Dušanu Savi Lajovicu za 51 odstotkov družbe odštel 630.000 evrov, leto pozneje pa stranki SDS za 14 odstotkov še dobrih 112.000 evrov. Zdaj bo za te deleže prejel skoraj četrtino manj.

Nasprotno Nova obzorja dosegajo rekordne rezultate, še boljše od tistih v volilnem letu 2018. V lanskem letu je ustvarila skoraj 1,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in 41 tisoč evrov dobička. Zaposlenih je bilo kar 15 ljudi, kar je največ v zgodovini. Razlog za nižjo kupnino bi lahko bilo dejstvo, da rezultati niso odraz uspešnega poslovanja, saj se naklada Demokracije giblje na najnižji ravni v zgodovini. Leta 2020, ko je Janša začel svoj tretji mandat predsednika vlade, smo poročali, da v prosti prodaji prodajo manj kot 2000 izvodov tednika.

/
/
necenzurirano.si

V resnici ta denar prihaja iz dveh virov: iz državnih podjetij in z Madžarske. Za to, da Nova24TV, Demokracija in drugi povezani mediji nemoteno delujejo in imajo denar za plače in druge stroške, morajo namreč Madžari vanje vsako leto vložiti na milijone evrov. Po Janševem prevzemu oblasti se jim je pridružil še en vir. Kot smo razkrili, je Telekom Slovenije začel začel plačevati televizijski hiši Nova24TV nadomestilo za distribucijo programov, ki je v primerjavi z drugimi programi nesorazmerno visoko.

Da v strankarskih medijih računajo, da tako izdatnega financiranja, kot so ga bili deležni v zadnjih dveh letih, ne bo več,  priča tudi dogajanje znotraj Novih obzorij. Po naših informacijah naj bi direktor družbe in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak takoj po volitvah zbral zaposlene in jim svetoval, naj si poiščejo nove službe. Pred dnevi pa je obvestil javnost, da se zaradi zdravstvenih težav umika z obeh položajev.

Preberite še:
Nova24TV dala 40.000 evrov samo za napade na Goloba