To so zmagovalci volitev v Vzajemni

Kdo so novoizvoljeni člani skupščine največje zdravstvene zavarovalnice pri nas? Večina jih je povezana z interesnim združenjem, ki že obvladuje Vzajemno.

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 17. 5. 2023, 15:30


VZAJEMNA
/
STA

Končane so volitve zastopnikov članov Vzajemne v skupščino, ključnega organa te zavarovalnice. Odloča namreč o tem, kdo bo sedel v nadzornem svetu, ki imenuje in razrešuje upravo.

Kot smo napovedali, je na volitvah spet zmagala Štajerska gospodarska zbornica, najmočnejša delodajalska organizacija na območju severovzhodne Slovenije. Ta od leta 2011 obvladuje vse vzvode oblasti v Vzajemni. S Štajersko gospodarsko zbornico so povezani najmanj trije od štirih nadzornikov Vzajemne, ki predstavljajo interese zavarovancev. Njena izbira je tudi dolgoletni direktor Aleš Mikeln.

Že na dveh prejšnjih volitvah, v letih 2011 in 2017, je zbornica na večino položajev v skupščini spravila svoje ljudi. To ji je uspelo s pomočjo razvejane mreže podjetij, kot sta Impol in Talum, ki imajo veliko število zaposlenih, s tem pa tudi glasov zavarovancev. Zdaj je ponovila uspeh.

TO SO NOVI ČLANI SKUPŠČINE -> SEZNAM

Preberite še:
Vzajemna ostaja v rokah Glaserjevih Štajercev

Obvladujejo večino skupščine Vzajemne

V novoizvoljeni 45-članski skupščini Vzajemne je po naših podatkih večina zastopnikov zavarovancev povezana s Štajersko gospodarsko zbornico. Od tega jih je bilo kar 21 zaposlenih v zbornici oziroma njenih članicah ali pa jih je ta predlagala v skupščino Vzajemne. Še dvanajst jih prihaja z območja severovzhodne Slovenije, zanje pa je mogoče z veliko gotovostjo trditi, da v Vzajemni predstavljajo interese zbornice.

V večini starostnih skupin so zasedli veliko večino mest. Tako med devetimi člani, ki predstavljajo zavarovance starosti od 36 do 48 let, najdemo kar šest njihovih izbrancev. Enako je pri starostni skupini od 59 do 71 let. Član skupščine je tudi Albert Kekec, direktor ptujskega podjetja Dorssen, ki je bil včeraj izbran za novega predsednika Štajerske gospodarske zbornice. Na tem položaju je nasledil Romana Glaserja, nekdanjega direktorja Perutnine Ptuj.

Roman Glaser (na fotografiji) ni več predsednik Štajerske gospodarske zbornice. Na tem položaju je preživel kar štiri mandate, zdaj pa ga je zamenjal Albert Kekec.
Roman Glaser (na fotografiji) ni več predsednik Štajerske gospodarske zbornice. Na tem položaju je preživel kar štiri mandate, zdaj pa ga je zamenjal Albert Kekec.
STA

Njihova tudi najmanj tretjina nadomestnih zastopnikov članov, ki bodo v prihodnjih letih zasedli mesta v skupščini. Tam bodo zamenjali trenutne člane, pri čemer jih bo naključno izbral računalniški sistem. Od skupno 90 nadomestnih članov jih je kar 32 že bilo na kandidatni listi Štajerske gospodarske zbornice oziroma so zaposleni v podjetjih, ki so člani zbornice. Še enkrat toliko jih prihaja s severovzhoda Slovenije.

Če povzamemo: od 135 novih članov in nadomestnih članov skupščine Vzajemne jih skoraj 100 prihaja z območja severovzhodne Slovenije. S Štajersko gospodarsko zbornico je povezanih najmanj sedem od 16 predlagateljev volilnih seznamov. Vse to je mogoče zaradi lukenj v volilnih pravilih, po katerih mora skupščina "odražati starostno strukturo", ne pa tudi geografske zastopanosti. To pomeni, da imajo najbolje organizirane interesne skupine največ moči v Vzajemni.

Preberite še:
20 let rušenja levih vlad, ki so ukinjale dopolnilno zavarovanje

Organizirali so se tudi študenti 

V novoimenovani skupščini Vzajemne je mogoče opaziti še dve močnejši skupini posameznikov. Nenavadno veliko članov in nadomestnih članov prihaja z Obale. Posebej med mladimi je veliko zastopnikov, ki so člani različnih študentskih organizacij.

Izvoljeni so bili tudi nekateri člani političnih strank, tako z levega kot desnega pola. Enemu od njih, uspešnemu podjetniku z Raven na Koroškem, je uspelo v skupščino Vzajemne spraviti tudi štiri svoje družinske člane.