To so kupci stanovanj v Schellenburgu, skoraj vsi brez kredita

Kako je mogoče, da so skoraj vsa stanovanja v najdražji soseski v Ljubljani kupljena brez bančnih posojil? Kdo vse so lastniki?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 12. 2. 2024, 05:55


schellenburg
/
Primož Lavre

Med lastniki luksuznih stanovanj v prestižni ljubljanski soseski Schellenburg, kjer so cene dosegale 10 tisoč evrov na kvadratnih metrov, je zgolj na prste ene roke mogoče prešteti tiste, ki so jih kupili s posojilom, najetim pri banki.

To je razvidno iz analize nakupov, ki smo jo opravili v uredništvu necenzurirano.si:

- do zdaj so tako znani lastniki 70 od 111 stanovanj v palači Schellenburg,

- kar na 66 stanovanjih ni vpisane hipoteke, iz česar izhaja, da finančni vir za nakup niso bančna posojila.

- 41 stanovanj še čaka ali na nakup ali na vpis lastnikov v zemljiško knjigo.

Na vseh stanovanjih, ki so po besedah njihovega graditelja Jožeta Anderliča namenjena za "elito, brez katere ni naroda", je tako zaenkrat skupaj vpisanih le 3,5 milijona evrov hipotek. To je enako trenutni tržni vrednosti treh povprečno velikih stanovanj v tej soseski. Gre za končni dokaz, da so glavni generator rasti cen najdražjih in drugih nepremičnin v Sloveniji v zadnjih letih ljudje, ki imajo denar na banki, v lastnem podjetju in drugih naložbah – ali morda kar pri sebi doma.

Kdo so kupci stanovanj v Schellenburgu, smo se odločili preveriti po tem, ko je več medijev razkrili, da je enega večjih v tej soseski spomladi 2022 kupil oče glavnega tajnika SD Klemna Žiberta. Ta je sicer eden od štirih kupcev, ki so za nakup najeli posojilo pri banki, pri čemer je eden od njih isto hipoteko vpisal na dve stanovanji.

Kdo so torej lastniki stanovanj v Schellenburgu?

Klemen Žibert
Klemen Žibert
Sašo Radej

Preberite še:
Anderličeva elita: najdražji "penthouse" kupil skriti lastnik

Lobist, ki zbira stanovanja v luksuznih soseskah

Če odštejemo Anderliča, ki ima v Schellenburgu v lasti stanovanje, veliko 351 kvadratnih metrov (m2), je lastnica tretjega največjega stanovanja v tej soseski znano ime iz domačega poslovnega sveta. To je Urška Svetlik, nekdanja solastnica in članica upravnega odbora idrijske skupina Hidria, ki jo je vrsto let lastniško obvladoval in vodil njen oče Edvard Svetlik. Njeno stanovanje je veliko 323 m2. 

Eno od stanovanj, velikosti nekaj več kot 100 m2, si je kupil Marko Pogorevc. Gre za nekdanjega generalnega direktorja policije, ki zdaj deluje kot lobist. Velja za presečišče poslovnih interesov – za osebo z vplivom, ki ima odlične povezave na slovenski desnici, v Vatikanu, med domačimi gradbinci, na Telekomu Slovenije in drugod.

Marko Pogorevc
Marko Pogorevc
Mediaspeed

Pogorevc je očitno zbiratelj stanovanj v novozgrajenih luksuznih soseskah. Leta 2017 je podpisal pogodbo za nakup stanovanja v soseski Belle Vie v Tivoliju, ki jo je zgradil Kolektor Stojana Petriča. Leta 2021 pa je kupil še stanovanje v Šumiju, katerega investitor je bil KD Group. Vse te nakupe je Pogorevc financiral z denarjem iz svojih podjetij Fronteks in Atlantik Group, prek katerih se ukvarja s svetovanjem. Samo v letu 2022 sta po podatkih ebonitete.si skupaj ustvarili več kot pol milijona evrov dobička.

Na necenzurirano.si smo konec lanskega leta razkrili tudi, kdo so kupci stanovanj v vili Schellenburgu, manjšem, a bolj luksuznem objektu, ki ga je ob palači zgradil Anderlič.

Največje in najdražje med 15 stanovanji ima 330 kvadratnih metrov bivalne površine in dobrih 130 kvadratnih metrov terase. Njegov lastnik je skrivnostna fundacija iz Liechtensteina, o kateri iz javno dostopnih virov ni mogoče izvedeti ničesar. Za stanovanje je morala po javnih znanih tržnih cenah plačati najmanj štiri milijone evrov.

Dolgoletna sodelavka Janeza Zemljariča

Na seznamu smo našli tudi Irenko Erjavec, dolgoletno sodelavko pokojnega Janeza Zemljariča, nekdanjega predsednika republiške vlade in direktorja Službe državne varnosti (SDV), ki je v jeseni svoje kariere postal vplivni lobist, zlasti na področju zdravstva in gradbeništva. Erjavec je bila direktorica njegovih podjetij. Stanovanje je nekaj dni pred Zemljaričevo smrtjo kupilo njeno podjetje ER-Nepremičnine, ki ima v lasti tudi 1.800 kvadratnih metrov pisarn na Dunajski cesti 156, torej v stavbi WTC, tik ob nekdanjem sedežu Smelta. V njih je deloval Zemljarič.

Primož Pusar
Primož Pusar
Mediaspeed

Iz poslovnega sveta so najbolj znani kupci stanovanj v Schellenburgu nekdanji direktor in solastnik Interblocka Tomaž Žvipelj, direktor in solastnik družbe Marmor Hotavlje Damijan Selak, lastnik skupine Pristop Primož Pusar, ki se v zadnjih letih pretežno ukvarja z nepremičninskimi projekti, direktor nekdanjega telekomunikacijskega operaterja Vega Julien Coustaury, solastnik in direktor škofjeloškega podjetja Polycom Igor Stanonik, poslovnež Tomaž Subotič, ki že več desetletij deluje na Češkem, v Sloveniji pa je največji zasebni lastnik Uniorja ...

Enega od večjih stanovanj, velikosti 169 m2, ima v lasti Janko Jenko, nekdanji izvršni direktor in eden ustanovnih članov Državljanske liste Gregorja Viranta. Obogatel je s prodajo kabelskega operaterja Maxtel, ki ga je Telemach odkupil za tri milijone evrov, pozneje pa se je ukvarjal z vlaganjem. Med drugim je posodil denar lastnikom podjetja Majbert Pharm, ki so v času prejšnje vlade državi prodali za več kot milijon evrov hitrih testov vprašljive kakovosti.

/
/
Primož Lavre

Preberite še:
Kdo v Ljubljani kupuje luksuzna stanovanja brez kredita

Dino Merlin si je kupil kar dve stanovanji

Lastnik stanovanja v Schellenburgu je tudi Matej Rezar. Ta je direktor in solastnik družbe Etrad3, ki je v imenu trgovskega podjetja E3 prodajala elektriko oziroma iskala nove naročnike. Pred leti so se pojavile informacije o spornih praksah uslužbencev Etrad3, zaradi česar jih je pod drobnogled vzel tržni inšpektorat. Del akviziterjev naj bi podjetje plačevalo prek podjetja iz srednjeameriške davčne oaze Belize. To naj bi imelo račun v Avstriji, s katerega naj bi posamezniki dvigovali večje zneske gotovine. Rezar je tudi lastnik več nepremičninskih podjetij, ki imajo skupaj v lasti za več milijonov evrov premoženja.

Med lastniki stanovanj sta še Igor Košir in Marija Tement. Prvi je dolgoletni prvi mož telekomunikacijskega operaterja Akton, ki posluje v balkanski regiji in ima predvsem poslovne uporabnike. Druga je nekdanja solastnica ptujskega podjetja Zaščita Ptuj, ki izdeluje delovna in zaščitna oblačila. Ima 40 zaposlenih, letno pa ustvari tri milijone evrov prihodkov. Lani poleti ga je prevzel nemški konkurent CWS. Le nekaj tednov pozneje je Tement podpisala pogodbo o nakupu enega manjših stanovanj v palači Schellenburg.

Dino Merlin
Dino Merlin
Željko Vidinović

Po prodaji svojega podjetja v tujino je stanovanje v Schellenburgu kupila Barbara Čepin Vrčkovnik, ena od največjih lastnic škofjeloške družbe Filc. Ta je leta 2019 končala v rokah nemškega Freudenberga, zanjo je plačal 212 milijonov evrov. Čepin Vrčkovnik je bila s 50 milijoni evrov premoženja dolgo časa najvišje uvrščena ženska na seznamu najbolj premožnih Slovencev. Stanovanje je kupil tudi Janez Kosec, direktor in lastnik podjetja Roltek, enega največjih slovenskih proizvajalcev senčilnih rešitev.

Dve stanovanji v Schellenburgu je kupil glasbeni zvezdnik Edin Dervišhalidović, bolj znan kot Dino Merlin. Med lastniki pa je mogoče najti več aktivnih in upokojenih zdravnikov, med katerimi so tudi lastniki zasebnih klinik.

Necenzurirano prenos
Janez Zemljarič
Primož Lavre