Srbski posli lendavskega župana iz vrst SDS

Kdo je srbski gradbinec, ki je v zadnjih mesecih začel dobivati posle v Prekmurju? Kako je povezan z oblastmi v Beogradu? In zakaj mu župan Lendave Janez Magyar na veliko odpira vrata v Slovenijo?

Avtor: Primož Cirman
torek, 29. 8. 2023, 05:55


občina-lendava, vodovod
Župan Lendave Janez Magyar gradi mostove z Novim Sadom. Po njem v Lendavo prihajajo gradbinci, ki si v tej občini očitno obetajo velike posle.
Občina Lendava

Janez Magyar, nekdanji poslanec SDS, je župan občine Lendava, ki v zadnjih letih krepi vezi z Novim Sadom, drugim največjim mestom v Srbiji in središčem Vojvodine. V tem času ga je tudi sam večkrat obiskal. Konec maja se je kot slavnostni gost udeležil tudi otvoritve tamkajšnjega kmetijskega sejma, kjer se je srečal z več ministri srbske vlade.

A sodelovanje se je zdaj začelo spreminjati v konkretne posle. Sredi junija, le tri tedne po Magyarovem obisku Novega Sada, je gradbeno podjetje Inobačka iz Novega Sada v Sloveniji ustanovilo podružnico. Deset dni pozneje je občina Lendava objavila javni razpis za 600 tisoč evrov vredno obnovo in prizidavo stare šole v vasi Čentiba. Na presečenje številnih ga je dobilo podjetje Inobačka.

To je v zadnjih letih tesno sodelovalo z nekdanjim županom Novega Sada Milošem Vučevićem, zdaj ministrom za obrambo, ki mu je srbski predsednik Aleksandar Vučić letos spomladi prepustil vodenje vladajoče Srbske napredne stranke (SNS). Letos poleti se je v Lendavi potegovalo tudi za gradnjo telovadnice, a za las ostalo brez pogodbe. Toda več drugih podatkov nakazuje, da se ljudje iz Vučevićevega kroga pripravljajo na nov val gradbenih poslov v Sloveniji, pri čemer jim vrata najbolj odpira prav Magyar.

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

Od športne dvorane, ki je ni, do novega hotela

Župan Lendave je bil v zadnjih letih v širši slovenski javnosti najbolj znan po spornem poslu z zemljiščem, na katerem je načrtoval gradnjo "lendavskih Stožic" - nove športne dvorane, vredne 18 milijonov evrov (brez DDV). Tega je poleti 2021 za 581.000 evrov odkupil od podjetja FlawlessCode. Njegov lastnik je Primož Kokot, brat Tomaža Kokota, ki mu je uspelo v času zadnje vlade SDS kljub pomanjkanju izkušenj priti na čelo Pošte Slovenije, enega največjih državnih podjetij. Tomaž Kokot je sicer nekdanji kandidat SDS za župana Poljčan.

Tomaž Kokot, član SDS, se je na čelo Pošte Slovenije zavihtel brez ustreznih izkušenj.
Tomaž Kokot, član SDS, se je na čelo Pošte Slovenije zavihtel brez ustreznih izkušenj.
Youtube/posnetek zaslona

Športna večnamenska dvorana, ki jo načrtujejo v Lendavi. A zanjo še niso našli dovolj denarja.
Športna večnamenska dvorana, ki jo načrtujejo v Lendavi. A zanjo še niso našli dovolj denarja.
Občina Lendava

O novi športni dvorani še danes ni ne duha ne sluha. Občina je dodatnih 560.000 evrov plačala za projektno dokumentacijo, ki jo je izdelalo podjetje v lasti Bojana Purga, državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor v obdobju, ko ga je vodil Andrej Vizjak. Gradnja se še vedno ni začela, ker projekt nima zaprte finančne konstrukcije, saj občini Lendava ni uspelo pridobiti evropskega denarja.

Toda očitno se je Magyar raje lotil drugih projektov. Lani novembra, nekaj dni pred županskimi volitvami, je tako na novinarski konferenci napovedal, da bo v bližini športnega parka in Term Lendava kmalu stal nov hotel z 220 posteljami. Že takrat se je v Prekmurju na veliko govorilo, da za investicijo, ocenjeno na 20 milijonov evrov, stoji kapital iz Srbije.

Janez Magyar je konec lanskega leta napovedal izgradnjo hotelskega kompleksa sredi Lendave. Za investicijo naj bi stal srbski kapital.
Janez Magyar je konec lanskega leta napovedal izgradnjo hotelskega kompleksa sredi Lendave. Za investicijo naj bi stal srbski kapital.
Lendavainfo

Preberite še:
Kako so Ruparju našli službo pri Janševem šefu Pošte

Prvi urbanist Novega Sada ima v Lendavi že podjetje

V istem času so se začele priprave za konkretne posle. Nekaj mesecev pred županskimi volitvami je bilo tako v Lendavi ustanovljeno podjetje Archi Lend, ki je registrirano za arhitekturno svetovanje in projektiranje. Njegov lastnik je Dušan Miladinović, direktor javnega podjetja Urbanizem iz Novega Sada, ki je bil na ta položaj prvič imenovan še v času Vučevićevega mandata.

Podjetje Archi Lend ima sedež prijavljen na naslovu Kulturnega in turističnega društva Novi Sad Lendava, ki ima ključno vlogo pri krepitvi kulturnih stikov med obema mestoma. V glavnem mestu Vojvodine je letos spomladi organiziral koncert, ki se ga je udeležil tudi Magyar, tam pa se srečal tudi z Miladinovićem. Magyar je "most prijateljstva" z Novim Sadom začel intenzivno graditi leta 2021, ko se je tam sestal z Vučevićem.

Sledil je razpis za obnovo in prizidavo stare šoli v Čentibi, ki jo prek posebnega sklada financira madžarska država. Nanj se je prijavilo pet ponudnikov, večinoma lokalnih gradbincev. Občina je želela oddati dva sklopa del, v obeh primerih pa je po izvedenih pogajanjih najugodnejšo ponudbo oddalo Zidarstvo Maučec iz Beltinec. Toda občina ga je pri večjem sklopu, vrednem dobrih 600.000 evrov, izločila z razpisa. Razlog? Neustrezni obrazci za popis del.

Občina Lendava je vse ponudnike pozvala k pogajanjem. Inobačka je s ceno premagala družbo GDO, ne pa tudi Zidarstva Maučec. A je vmes posegla občina in najugodnejšega ponudnika izločila.
Občina Lendava je vse ponudnike pozvala k pogajanjem. Inobačka je s ceno premagala družbo GDO, ne pa tudi Zidarstva Maučec. A je vmes posegla občina in najugodnejšega ponudnika izločila.
Enaročanje

Preberite še:
Dolga Vučićeva roka: kako je slovenski urad vohljal za srbsko opozicijo

Zavrnili Pomgrad in ponovili razpis

Četudi je občina pri drugem najugodnejšem ponudniku, podjetju Inobačka, prav tako ugotovila pomanjkljivosti pri referencah, mu je dala priložnost za priložitev dodatnih dokazil. Dva dni za tem, ko jih je občina dobila, je župan Magyar odločil, da bo posel oddal Srbom. 

Kakšna je ekonomika posla za izbranega gradbinca in kako je lahko podjetje, od Lendave oddaljeno več kot 400 kilometrov, pri takšnem poslu premagalo lokalno konkurenco, ni znano.  V istem času pa je občina Lendava objavila še en, bistveno večji javni razpis, pri katerem so bili Srbi zelo blizu zmage. Magyar je namreč iskal izvajalca za izgradnjo telovadnice v podružnični šoli v Gaberjah. Šlo je za ponovljeni razpis. Na prvega se je prijavil le Pomgrad, daleč največji pomurski gradbinec, a je 1,8-milijonska ponudba presegala razpoložljiva sredstva.

Janez Magyar maja letos v Novem sadu. Ob njem predsednica skupščine Novega Sada Jelena Marinković Radomiović in Dalibor Rozić, ki je v skupščini zadolžen za kulturo.
Janez Magyar maja letos v Novem sadu. Ob njem predsednica skupščine Novega Sada Jelena Marinković Radomiović in Dalibor Rozić, ki je v skupščini zadolžen za kulturo.
Občina Lendava

Nov razpis je občina objavila junija letos, nanj pa se je odzvalo kar devet ponudnikov, ki so bili pripravljeni zgraditi telovadnico za 1,5 do 2,3 milijona evrov. Inobačka je bila druga najugodnejša. Dobro ji je kazalo tudi pri pogajanjih, a jo je na koncu premagala družba GDO iz Gornje Radgone. Ta je ceno, po kateri je pripravljena izvesti dela, skoraj prepolovila z 2,1 na vsega 1,3 milijona evrov.

Podjetje Inobačka, ki ga vodi Vukajlo Babić, v Sloveniji pa je direktor njegove podružnice Boštjan Peterman, pred leti svetovalec uprave DZS, se sicer za zdaj v Sloveniji za posle poteguje le v Lendavi, ne pa (še) tudi v sosednjih občinah. V Vojvodini je v zadnjih letih dobilo številne posle. Med drugim v Novem Sadu gradi hotel Hyatt, ki bo lahko sprejel 900 gostov. Od Vućevića pa je skupaj z avstrijskim partnerjem za 40 let dobilo koncesijo za gradnjo in upravljanje štirih garažnih hiš, ki bodo skupaj imele več kot 1.100 parkirnih mest.