Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

Zakaj je okrožno sodišče v Ljubljani podjetju Geneplanet, ki je državi med prvim valom epidemije leta 2020 dobavilo medicinske ventilatorje, prepovedalo razpolaganje s stavbo v Šentvidu pri Ljubljani?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 21. 2. 2024, 05:55


počivalšek
Nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je prvi osumljeni v zadevi.
x

Skoraj štiri leta po spornem nakupu medicinskih ventilatorjev, ki ga je javnosti razkril žvižgač Ivan Gale, je okrožno sodišče v Ljubljani "zamrznilo" del premoženja v lasti podjetja Geneplanet, njihovega dobavitelja.

Na predlog specializiranega državnega tožilstva je namreč izdalo odredbo o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Tako je na poslovni stavbi v Šentvidu pri Ljubljani, v kateri je sedež Geneplaneta, vpisalo prepoved odtujitve in obremenitve. Za takšen institut zavarovanja se tožilstvo odloči v primeru, ko obstaja nevarnost, da bi obdolženec pridobljeno korist oziroma premoženje prodal oziroma otežil njen odvzem po končanem kazenskem postopku.

Lani jeseni je sodišče v zadevi ventilatorji uvedlo sodno preiskavo zoper nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, njegovo tedanjo uslužbenko Andrejo Potočnik in direktorja Geneplaneta Marka Bitenca. O tem je prvi poročal portal Preiskovalno.si. Zakaj je sodišče ob tem zavarovalo še premoženje Geneplaneta, uradno ni znano. Zelo verjetno pa se je za to odločilo zaradi intenzivnega "praznjenja" podjetja, ki je po prepričanju tožilstva v poslu z ventilatorji ustvarilo 1,7 milijona evrov protipravne koristi.

Preberite še:
Izbranci z zaščitno opremo služili kot še nikoli

Privilegiran dobavitelj ventilatorjev

Podjetje Geneplanet je bilo že pred nastopom tretje vlade Janeza Janše izbrano za dvornega dobavitelja ventilatorjev v Sloveniji. Takoj po zamenjavi oblasti je od države dobilo naročilo za 220 ventilatorjev tipa Siriusmed R30. Cena: osem milijonov evrov oziroma dobrih 39.800 evrov na kos. To je bilo enkrat več od njihove nabavne cene. Denar je v celoti dobilo vnaprej. Država je od podjetja zahtevala le 50-odstotno jamstvo, zaradi česar je imel v primerjavi z ostalimi dobavitelji privilegiran položaj.

Poslovanje podjetja MD-DX

Poslovna stavba Geneplaneta, ki jo je "zamrznilo" tožilstvo.
Poslovna stavba Geneplaneta, ki jo je "zamrznilo" tožilstvo.
Marko Vavpotič

Posel je pomagala koordinirati poslanka SDS Jelka Godec, ki je o tem obveščala Janšo. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pozneje Galetu priznal, da je šlo pri Geneplanetu za posel SDS. Toda načrte Geneplaneta je porušil izbruh afere z zaščitno opremo. Izkazalo se je, da ventilatorji Siriusmed R30 brez nadgradnje niso ustrezni za zdravljenje bolnikov s COVID-19.

Tudi informacije o kroničnem pomanjkanju ventilatorjev v državi, ki so krožile ob izbruhu epidemije, so bile zavajajoče. Da jih je v državi dovolj, je minister za zdravje Tomaž Gantar potrdil v začetku maja 2020. Slaba dva tedna pozneje je država prekinila pogodbo z Geneplanetom, ki je lahko zato dodatnih 110 ventilatorjev po precej višji ceni (49.000 evrov za kos) prodal madžarski državi.

Preberite še:
NPU išče vezni člen med Počivalškom in Geneplanetom

Med preiskavo "izpraznili" podjetje

Podjetje Geneplanet diagnostika, ki so ga po izbruhu afere preimenovali v MD-DX, je leta 2020 po podatkih ebonitete.si ustvarilo rekordnih 56 milijonov evrov prihodkov in skoraj osem milijonov evrov čistega dobička. Tega je nato praktično v celoti izplačalo svojim lastnikom. Še konec leta 2021 je imelo dobre štiri milijone evrov premoženja. To je krepko presegalo domnevno nezakonito pridobljeno korist.

/
/
Ebonitete.si

Toda leto dni pozneje tega premoženja ni več imelo. Kaj se je zgodilo? Aprila 2022 so se na Geneplanetu odločili, da bodo izvedli oddelitev premoženja. Poslovno stavbo, ki so jo zgradili leta 2020, njeno vrednost pa ocenjevali na 2,3 milijona evrov, so s podjetja MD-DX prenesli na sestrsko podjetje IBR.

Le mesec dni pozneje, maja 2022, je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v zadevi ventilatorji na tožilstvo vložil kazensko ovadbo proti osumljenim. Kot je znano, so preiskovalci Počivalšku očitali kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, za katerega je predvidena zaporna kazen do petih let, v primeru težje premoženjske škode pa do osmih let.

Vmes je iz bilanc podjetja MD-DX "izginilo" še za milijon evrov terjatev in 300.000 evrov denarnih sredstev. Konec leta 2022 je imelo tako le še 337.000 evrov premoženja, torej nekajkrat manj od koristi, ki bi jo moralo podjetje v primeru pravnomočno ugotovljene krivde vrniti državi.

Ko je marca 2020 oblast prevzel Janez Janša, je bil Geneplanet že izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev.
Ko je marca 2020 oblast prevzel Janez Janša, je bil Geneplanet že izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev.
Vlada RS

Ventilatorje preprodali državi po enkrat višji ceni

Kot že omenjeno, znaša višina domnevne protipravne koristi 1,7 milijona evrov. Šlo naj bi za razliko med prodajno in nabavno ceno za 90 ventilatorjev, ki jih je Geneplanet dobavili državnemu zavodu za blagovne rezerve. To pomeni, da jih je Geneplanet pred tem na Kitajskem kupil za približno 20.000 evrov, državi pa preprodal po enkrat višji ceni.