Ne minister Gantar, tovarne bodo zaprli delavci

Če bo koalicija Janeza Janše uresničila napovedi in zamrznila minimalno plačo, ki jo v Sloveniji po zadnjih podatkih prejema skoraj 42.000 ljudi, bodo sindikati organizirali splošno stavko.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 8. 12. 2020, 16:45


stavka
Sindikati napovedujejo splošno stavko, ki pa zaradi epidemije covid-19 ne bo potekala v obliki protestnega shoda. "Delavci bodo ostali doma," je povedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.
STA

Kot so nam pojasnili, je to sklep današnje seje predsedstva Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer so izrazili obžalovanje nad ponovnim izključevanjem sindikatov pri oblikovanju vsebine sedmega protikoronskega zakona in dejstvom, da se v njem pojavljajo predlogi za zamrznitev dviga minimalne plače, ki trenutno znaša 940,58 evra bruto.

Od 1. januarja bi se minimalna plača namreč začela zaračunavati po novi formuli in bo znašala najmanj 20 odstotkov nad minimalnimi življenjskimi stroški. "V tem primeru bi po naših izračunih nova minimalna plača znašala okoli 1090 evrov bruto ali 759 neto. Prišlo bi do dviga v višini okoli 60 evrov," je za necenzurirano.si pojasnil glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj. Vsega skupaj bi se stroški plač zvišali za 74 milijonov evrov, od tega 59 milijonov evrov v gospodarstvu.

Predsednik vlade Janez Janša je v petek sprejel tri predstavnike trgovcev, s katerimi so se dogovorili, da bi že čez nekaj dni lahko prišlo do odprtja trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov.
Predsednik vlade Janez Janša je v petek sprejel tri predstavnike trgovcev, s katerimi so se dogovorili, da bi že čez nekaj dni lahko prišlo do odprtja trgovin z oblačili in obutvijo ter avtosalonov.
Twitter

Temu so se uprli delodajalci, ki opozarjajo na katastrofalne posledice epidemije covid-19 in ne le upada prometa, temveč tudi večtedensko zaprtje večine dejavnosti. "Splošna masa plač bi se zvišala za 20 odstotkov ali več sto milijonov evrov na leto," zatrjuje predsednica Trgovinske zbornice Mariča Lah, ki se je konec prejšnjega tedna sestala s premierjem Janezom Janšo in dosegla dogovor o tem, da se bodo kot prve odprle trgovine z oblačili in obutvijo.

42.000 je v Sloveniji  prejemnikov minimalne plače, kažejo zadnji podatki. Od tega jih je velika večina v gospodarstvu.

V ZSSS medtem nasprotujejo "kakršnimkoli poskusom zamrznitve minimalne plače" in začenjajo s "pripravami na vse oblike sindikalnega boja, vključno s splošno stavko". Sindikate, združene pod okriljem ZSSS, so pozvali, naj na svojih organih sprejmejo sklepe o sodelovanju pri tem. Na tej podlagi bo predsedstvo ZSSS o nadaljnjih aktivnostih odločalo čez 14 dni, torej 22. decembra.

Preberite še:
Gantar vladi predlaga zaprtje industrije

V gospodarstvu brbota, je za necenzurirano.si poudarila predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ki govori v imenu okoli 130.000 članov. "Ne samo minimalne plače. Kot domine bo prišlo do zamrznitve vseh ostalih plač," je komentirala odločitev. Že sedaj delavci, ki so zaradi zaprtja večine dejavnosti na čakanju, prejemajo nižja (nadomestila) plače. "Zdaj pa bi jim vzeli še dvig minimalne plače, s čimer bi si v teh razmeram malo zvišali prihodke," je povedala Jerkičeva. 

Kljub negotovim razmeram v gospodarstvu ocenjuje, da uživajo široko podporo znotraj članstva in da bodo dobili ustrezne sklepe za organizacijo splošne stavke. Računa, da se bodo njihovi akciji pridružili tudi drugi večji sindikati v državi.

Če z začetkom januarja ne bo prišlo do dviga minimalne plače, predsednica ZSSS Lidija Jerkič napoveduje splošno stavko.
Če z začetkom januarja ne bo prišlo do dviga minimalne plače, predsednica ZSSS Lidija Jerkič napoveduje splošno stavko.
STA

Danes je o tem razpravljal tudi glavni odbor Sviza. "Na izredni seji smo izglasovali pridružitev k splošni stavki, če bi prišlo do uveljavitve zamrznitve dviga minimalne plače," je povedal Branimir Štrukelj. K temu jih je pred dnevi pozvalo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, saj da vlada v dogovoru z delodajalci zlorablja epidemijo "za odstop od zakonsko dogovorjenega zvišanja minimalne plače, pri čemer krši osnovna pravila socialnega partnerstva".

Sindikati so pripravljeni tudi na morebitne ukrepe ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki bi lahko prepovedal stavko oziroma protestne shode. "Splošna stavka se lahko izvede tudi drugače. Tako da delavci ostanejo doma. Na ta način bodo prispevali tudi k izboljšanju epidemioloških razmer v državi," je povedala Jerkičeva.