SDS je morala žrtvovati Alenko Jeraj

Zakaj Alenka Jeraj ne bo več vodila komisije, s katero je Janševa koalicija v parlamentu želela preprečiti preiskovanje poslov z zaščitno opremo?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 10. 12. 2020, 13:20


20200714-01015459
Alenka Jeraj
STA

Poslanka SDS Alenka Jeraj ni več predsednica parlamentarne preiskovalne komisije o zaščitni opremi, ki jo je maja ustanovila koalicija Janeza Janše. Danes jo je razrešila mandatno-volilna komisija državnega zbora in na njen položaj imenovala ­Suzano Lep Šimenko, prav tako poslanko SDS. Gre sicer za komisijo, s katero je koalicija želela preprečiti preiskovanje poslov iz časa Janševe vlade. Po napovedih se bo večinoma ukvarjala z obdobjem, ko je vlado še vodil Marjan Šarec. Sporne posle z opremo iz obdobja Janševe vlade pa bo preiskovala komisija, ki jo je ustanovila opozicija. Vodi jo Robert Pavšič iz LMŠ.

Kaj je razlog za odhod Jerajeve, uradno ni znano. Poročali pa smo že da je bila Alenka Jeraj med tistimi člani SDS, ki so med prvim valom epidemije covid-19 pri zavodu za blagovne rezerve posredovali  za enega od ponudnikov zaščitne opreme. V začetku maja je tudi sama priznala, da je tedanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška, sicer člana SDS, obvestila o ponudbi podjetja Inpro iz Novega mesta. Po naših informacijah so posamezni poslanci opozicije že pred časom od Jerajeve zahtevali, da zaradi tega v preiskavi nastopi tudi kot priča. To pa bi pomenilo, da komisije ne more več voditi.

Preberite še:
Prej lobirala v poslih z maskami, zdaj jih bo preiskovala

Za koga je posredovala Jerajeva

"Nekaj (ponudnikov, op. a.) se je obrnilo name. Vsem sem dejala, naj posredujejo ponudbe na objavljeni uradni mail Blagovnih rezerv. Ne vem, ali so jih oddali in kaj se je potem dogajalo z njimi," je že pred časom potrdila Jerajeva. "Za Inpro d.o.o. sem vedela, da so oddali, ker mi je povedal znanec. Zakrajšku sem povedala, da so OK in da že imajo njihovo ponudbo. Odgovoril je, da bo preveril in to je bilo zadnje sporočilo. Ne vem, ali je bila ponudba ustrezna in ali so sklenili pogodbo," je dodala.

Podjetje Inpro iz Novega mesta je dobro zapisano pri SDS. Ustanovil ga je Ladislav Jožef Lavrič iz Straže, kjer je na lokalnih volitvah leta 2018 kandidiral na listi SDS. Leta 2015 je bil med tistimi, ki so pomagali pri zagonu strankarske televizije Nova24TV. V njen kapital je takrat enako kot Janez Janša, Žan Mahnič, Jelka Godec in drugi vložil 500 evrov in dobil pet delnic. V istem času je podjetju, ki se ukvarja z dobavo in vzdrževanjem klimatskih in prezračevalnih naprav, uspelo priti tudi do posla z državno Pošto Slovenije, ki jo vodi Boris Novak. Z njenim hčerinskim podjetjem EPPS, ki ga vodi Vili Hribernik (SDS), je podpisal pogodbo, ki mu je v šestih letih prinesla slabih 100.000 evrov. Leta 2018 je dobil še 40.000 evrov vredno štiriletno pogodbo s Pošto. 

Čeprav zavod s podjetjem Inpro nikoli ni sklenil pogodbe o dobavi opreme, njeno posredovanje še zdaleč ni tako nepomembno, kot ga je skušala pozneje predstaviti Jerajeva. Kot je znano, se je zavod za blagovne rezerve konec marca utapljal v ogromnem številu ponudb za dobavo zaščitne opreme, ki so prihajale s številnih naslovov. Posebna medresorska komisija, ki jo je ustanovila Janševa vlada, tako približno polovice ponudb sploh ni pregledala. V takšnem okolju je bilo za dobavitelje ključnega pomena, da so imeli pri strukturah odločanja koga, ki je zanje zastavil dobro besedo in jim s tem morda pomagal preskočiti "čakalne vrste".

Hojsovi želijo spis o Počivalšku na NPU

Žvižgač Ivan Gale je že spomladi razkril, da je na zavod med prvim valom epidemije v imenu posameznih dobaviteljev klicalo več članov SDS. Med prvimi je tako pogodbo podpisalo podjetje Xan-max, ki se ukvarja s prodajo naravnih sokov in CBD kapljic iz konoplje. Zakrajšku ga je ponujala soproga predsednika vlade Urška Bačovnik Janša. Na zavod so takrat klicali tudi poslanec SDS Franc Breznik, župan Škofljice Ivan Jordan in znani filmski ustvarjalec Roman Končar, ki mu je SDS zaupala režijo proslave ob dnevu državnosti.

Ivan Gale je razkril, da je na državne blagovne rezerve med prvim valom epidemije v imenu posameznih dobaviteljev klicalo več članov SDS.
Ivan Gale je razkril, da je na državne blagovne rezerve med prvim valom epidemije v imenu posameznih dobaviteljev klicalo več članov SDS.
Zajem zaslonske slike

Parlament bo sicer le ena od front, na kateri se bodo razčiščevali posli z opremo. POP TV je namreč razkril, da želijo nadzorniki ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs (SDS), od Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na vsak način priti do vsebine iz preiskave poslov z zaščitno opremo, v kateri je prvi osumljeni podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek. Specializirano državno tožilstvo je danes potrdilo te informacije. "Glede na dejstvo, da se odredba (ministrstva za notranje zadeve, op. a.) nanaša na nadzor nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil, ocenjujemo, da upoštevaje določbe Zakona o organiziranosti in delu v Policiji ni utemeljeno, da imajo nadzorniki v okviru nadzora generalen vpogled v celoten spis," so sporočili s tožilstva.