Prvi kadrovski spopad med SDS in NSi

Državno energetsko podjetje, ki letno upravlja s skoraj 300 milijoni evrov, bo dobilo novega začasnega direktorja.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 23. 3. 2020, 14:05


20090303-00122685
Podjetje SODO od prejšnjega tedna začasno vodi Viktor Tajnšek.
STA

Nova vlada Janeza Janše je začela kadrovati tudi v državnih podjetjih. Kot prvo je prišlo na vrsto podjetje Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO), ki skrbi za vzdrževanje in razvoj distribucijskega sistema, letno pa upravlja s skoraj 300 milijoni evrov denarja.

Nadzorni svet SODO je konec prejšnjega tedna za imenovanje na vršilca dolžnosti direktorja predlagal Viktorja Tajnška, nekdanjega predsednika uprave Elektra Celje v času prve Janševe vlade. Njegovo imenovanje mora potrditi še vlada.

A pri tem bi se lahko zataknilo, saj naj bi Tajnšku nasprotovali v NSi. Na položaj ga je imenoval nadzorni svet, v katerem sedita le dva člana: ob Hinku Šolincu, vodji direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo, še predstavnik zaposlenih. Šlo naj bi za potezo, usklajeno z nekaterimi vplivnimi posamezniki v SDS. Prejšnja predsednica Mojca Soža, ki jo je imenovala še vlada Marjana Šarca, je že pred časom odstopila. Ministrstvo za infrastrukturo vodi Jernej Vrtovec (NSi).

V NSi naj bi si zato prizadevali, da vlada na vrh SODO imenuje nekdanjega predsednika uprave Elektra Maribor Stanislava Vojska. To pa pomeni, da je med SDS in NSi očitno že prišlo do prvega kadrovskega spopada. Vojsk je bil vrsto let član SLS, Elektro Maribor ga je leta 2010 kazensko ovadil zaradi spornega posla razdelilno transformatorske postaje Ptuj Breg.

Do zdaj je podjetje SODO vse od njegove ustanovitve leta 2007 vodil Matjaž Vodušek. Na položaj ga je imenovala prva Janševa vlada, v zadnjih letih pa ga je podpiral tudi del SD. Zadnji mandat je Vodušek dobil v času vlade Mira Cerarja

Lani jeseni je zaradi kadrovanja v SODO izbruhnil spor, ki je razdelil koalicijo Marjana Šarca. Tedanja ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je nasprotovala novemu Voduškovemu mandatu. Nadzorni svet je za novega direktorja imenoval Nina Maletiča, dosedanjega vodjo sektorja skupnih storitev v Elektru Celje. Mandat bi moral nastopiti marca.

Matjaž Vodušek je vodil podjetje SODO od njegove ustanovitve leta 2007. Po naših informacijah so ga v SDS še naprej želeli videti na tem položaju.
Matjaž Vodušek je vodil podjetje SODO od njegove ustanovitve leta 2007. Po naših informacijah so ga v SDS še naprej želeli videti na tem položaju.
STA

Nato se je zapletlo. Maletič bi moral za imenovanje dobiti še soglasje vlade, a ga Bratuškova zaradi Šarčevega odstopa ni uvrstila na dnevni red. Ker je podjetju SODO grozilo, da bo ostalo brez direktorja, se je novi minister za infrastrukturo položaj očitno odločil presekati z imenovanjem vršilca dolžnosti. Po naših informacijah so nekateri v SDS na tem položaju še naprej želeli videti Voduška.

Tajnšek je že vrsto let zaposlen v podjetju SODO. Elektro Celje je vodil do leta 2009, nato pa je odstopil s položaja. Med najglasnejšimi kritiki njegove tedanje menjave je bil Andrej Vizjak, ki je v novi vladi Janeza Janša minister za okolje in prostor.