Janša za državno srebrnino izbral Ivana Simiča

Prihajajo meseci zamenjav v državnem gospodarstvu. Kateri položaj se nasmiha Ivanu Simiču? Zakaj je NSi največja poraženka kadrovskih dogovorov okrog Slovenskega državnega holdinga (SDH)? Kdo vse zapušča Petrol?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 17. 6. 2020, 05:55


ivan-simič
Ivan Simič, davčni svetovalec in nekdanji direktor Fursa v času prve vlade Janeza Janše, je izbira SDS.
STA

Štiri stranke vladne koalicije si bodo v prihodnjih mesecih delile politični plen. Razmerja moči med njimi bodo vidna na skupščinah nekaterih najpomembnejših državnih podjetij, ki so bile zaradi epidemije COVID-19 odpovedane ali prestavljene. Imenovano bo večje število novih nadzornikov, ki bodo nato odločali o usodi uprav.

Prvi bo na udaru Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljalec premoženja države, ki odpira vrata do kadrovanja v njenih podjetjih. Po naših informacijah se je koalicija v zadnjih dneh dogovorila o spremembah v nadzornem svetu SDH. Ta ima pet članov, pri čemer se dvema sredi julija izteče mandat. To sta Duško Kos (SD) in Damjan Belič, ki je veljal za kader nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja

DeSUS-ov človek za vse položaje

Zamenjala naj bi ju Ivan Simič in Andrej Prebil. Simič, davčni svetovalec in nekdanji direktor Fursa v času prve vlade Janeza Janše, je izbira SDS. Je član vladne svetovalne skupine za pripravo "proti korona" ukrepov in vodja strateškega sveta za debirokratizacijo. Konec maja je z vlado podpisal svetovalno pogodbo, ki mu mesečno prinaša 3500 evrov bruto. 

Simič, v zadnjih letih velik podpornik SDS, sicer nima pretiranih izkušenj z nadzorovanjem državnih podjetij. Pred slabim desetletjem je sedel v nadzornem svetu Nove KBM, a odstopil, ker da takoj po odhodu Matjaža Kovačiča ni bilo volje za razčiščevanje nepravilnosti. V istem obdobju je sedel tudi v nadzornem svetu SIJ - Slovenske industrije jekla.

Andrej Prebil je prva kadrovska izbira predsednice DeSUS Aleksandre Pivec.
Andrej Prebil je prva kadrovska izbira predsednice DeSUS Aleksandre Pivec.
/

Andrej Prebil je nekdanji član izvršnega odbora DUTB, ki je položaj zapustil po izbruhu afere z zemljiščem v Logatcu. Že nekaj časa je prva kadrovska izbira predsednice DeSUS Aleksandre Pivec za številne funkcije v državnem gospodarstvu. V zadnjih tednih se ga je največkrat omenjalo kot možnega direktorja demografskega sklada, na katerega bi država prenesla SDH in ostala podjetja. A nesoglasja med SDS in DeSUS glede same zasnove demografskega sklada naj bi zdaj upočasnila njegovo ustanavljanje. Pozornost vladnih kadrovikov se zato spet seli na SDH.  

Preostali trije nadzorniki SDH – predsednica Karmen Dietner, Igor Kržan in Janez Vipotnik – naj bi za zdaj ostali na položaju. Kržan tako ali tako sodi v kvoto SMC. Dietnerjeva pa naj bi barve LMŠ, ki jo je v času prejšnje vlade nastavila na položaj, že pred meseci zamenjala za SDS. 

"Mata Hari" političnega kadrovanja

Karmen Dietner po naših informacijah že nekaj časa na političnem trgu ponuja tudi položaj predsednika uprave SDH Gabrijela Škofa. Temu podoben prestop v bližino vladne koalicije ni uspel. Po enem od scenarijev bi Škofa v upravi SDH, v kateri sedita še Boris Medica in Boštjan Koler, začasno zamenjal prav Kržan.

V vsakem primeru bi naveza Dietnerjeve in dveh novih članov v nadzornem svetu SDH zagotavljala večino vladni koaliciji. To bi pomenilo, da bi brez svojega predstavnika kot edina od koalicijskih strank ostala NSi. Na to naj bi v medkoalicijskih usklajevanjih že pristal njen predsednik Matej Tonin

Karmen Dietner naj bi barve LMŠ že pred meseci zamenjala za SDS.
Karmen Dietner naj bi barve LMŠ že pred meseci zamenjala za SDS.
STA

Kakšen vpliv bo v prihodnjih mesecih ohranila Karmen Dietner, za zdaj ni jasno. Pred dnevi je potegnila kratko pri politično-lobističnem spopadu za obvladovanje nadzornega sveta Telekoma Slovenije. V njem je aktivno podpirala dosedanjo predsednico Barbaro Kuerner Čad. Zamenjal jo je nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je med nadzornike Telekoma prišel iz kvote DeSUS, Kuerner-Čadova pa je odslej le še članica nadzornega sveta.

Po informacijah iz več virov naj bi Kuerner-Čadova podporo iskala celo v vrhu slovenske cerkve. Svojo zamenjavo na vrhu nadzornega sveta naj bi skušala preprečiti z argumentom, da ni usklajena z vladajočo politiko. Ali to drži, uradno ni mogoče preveriti. Prav tako ne informacij, da naj bi zaradi kadrovanja v nadzornem svetu Telekoma in Zavarovalnice Triglav, kamor je država spet imenovala nekdanjega člana uprave Petrola Igorja Stebernaka, rumeni karton pri Janši dobil generalni sekretar SDS Borut Dolanc

Kdo bo glavni v Krki?

Že čez slab mesec dni bo prevetren tudi nadzorni svet Krke, domačega farmacevtskega velikana. 9. julija bodo delničarji na skupščini imenovali štiri od šestih članov nadzornega sveta, ki so predstavniki kapitala. Zaenkrat je predlagano, da bi Jože Mermal, Boris Žnidarič in Julijana Kristl dobili nov mandat, namesto prvega moža Zavarovalnice Triglav Andreja Slaparja pa je za člana nadzornega sveta predlagan Peter Filipič, nekdanji predsednik Pokojninske družbe A, ki jo zdaj vodi Dietnerjeva.

A že zdaj se napoveduje, da želi vlada zamenjati vseh šest nadzornikov. Predčasno bi nadzorni svet zapustila še Borut Jamnik iz Modre zavarovalnice in Mojca Osolnik Videmšek, direktorica lizinške hiše GB Leasing. Vendar bi za njun predčasni odpoklic morali sklicati novo skupščino Krke. Po neuradnih informacijah si nadzorniškega položaja v Krki med drugim želi prvi mož Geoplina Boštjan Napast. Z zamenjavami bi si nova vlada zagotovila odločujoč vpliv na morebitne spremembe v upravi. Dolgoletni predsednik uprave Krke Jože Colarič predvidoma prihodnje leto odhaja v pokoj. Za njegovega naslednika pa je za zdaj predviden član uprave David Bratož.

Jože Colarič, dolgoletni predsednik uprave Krke
Jože Colarič, dolgoletni predsednik uprave Krke
STA

Ob tem velja opozoriti, da ima država v Krki, ki je ena najpomembnejših slovenskih izvoznikov in zaposluje 11.400 ljudi, od tega pol v Sloveniji, le nekaj več kot 25-odstotni delež. Med večjimi lastniki pa so domači in tuji institucionalni vlagatelji, vsega skupaj pa je več kot 48.000 malih delničarjev. 

Serija zamenjav v Petrolu

SDH bo moral poiskati tudi novega člana nadzornega sveta Petrola, saj je eno mesto po imenovanju Nade Drobne Popovič v upravo družbe še vedno prazno. Največja domača naftna družba je sicer trenutno sredi vala kadrovskih menjav. Zapušča jo serija dolgoletnih vodilnih menedžerjev. 

S Petrola so po naših podatkih že odšli vodja financ, računovodstva in informatike Tadeja Šteharnik, direktorica pravnega in kadrovskega področja Nina Potisek in direktor za področje digitalizacije Miha Valentinčič. V zadnjih dneh naj bi sporazum o odhodu sklenili še izvršni direktor Janez Grošelj, direktor financ Uroš Kalan, član uprave hrvaškega Petrola Miran Jug, direktor področja upravljanja energentov Aleš Koželjnik, direktor podjetja Eltec Jože Torkar ... 

Med možnimi kandidati za odhod se na Petrolu omenjajo še imena direktorja investicij Andraža Lipolta, nekdanjega člana uprave Romana Dobnikarja, direktorja nabave in logistike Mihe Kirna ...

Pod vprašajem naj bi bilo še nekaj vodilnih, na njihova mesta pa naj bi prihajali tudi posamezniki iz krogov SDS. V Petrolu so pojasnili, da "se kadrovski premiki izvajajo ves čas na vseh ravneh in področjih dela".

Imen vodilnih, ki so že zapustili Petrol ali se dogovarjajo o odhodu, zaradi varstva osebnih podatkov ne razkrivajo. Prav tako ne, kakšne odpravnine oziroma pakete so jim ponudili. "Vsi stroški delovne sile so vsako leto javno objavljeni v letnem poročilu družbe Petrol. Med letom teh informacij zaradi enakomerne obveščenosti vseh deležnikov nikakor ne moremo razkrivati," so poudarili. Po naših informacijah so dobili odpravnino v višini osmih do desetih plač in nagrado za leto 2019, ki znaša v povprečju tri plače.