Prvi epidemiolog zapušča vladno skupino

Mario Fafangel, epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), zapušča vladno strokovno posvetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 7. 12. 2020, 10:50


mario fafangel
Mario Fafangel zapušča vladno skupino za covid-19.
STA

Kaj je razlog za odhod glavnega epidemiologa za nalezljive bolezni v državi iz vladne skupine, še preverjamo. Tega ni želel razkriti niti vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin: "Res je. Mario Fafangel je včeraj obvestil ministra za zdravje Tomaža Gantarja o nepreklicnem izstopu iz skupine. V odstopni izjavi je navedel svoje razloge, ki pa jih javno ne bo pojasnjeval."

Že nekaj tednov pa znotraj skupine prihaja do večjih razhajanj glede tega, kako naj se pristojni odzivajo na razvoj epidemije. Na enem bregu je dr. Bojana Beović z delom zdravniške stroke, ki zagovarja stopnjevanje oziroma dodatno zaostrovanje ukrepov. Po njihovem mnenju dosedanji ukrepi niso dali želenih rezultatov. Temu je po naših informacijah naklonjen tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Na drugi strani je Fafangel in več članov skupine, ki so prepričani, da je treba upravljanje in vodenje epidemije zastaviti na novo in predvsem prevetriti omejevalne ukrepe.

Nezadovoljstvo z vladnimi ukrepi je Mario Fafangel tudi javno izražal. "Zelo težko se je opredeljevati, kateri ukrep je morda pretiran, ker zdaj ni prostora za napake. Ko to obdobje mine, ko število novih okužb spet spravimo na obvladljivo raven, pa bi vsekakor nekatere stvari delal precej drugače kot doslej," je sredi novembra povedal za tednik Mladina.

Že pred tem je svaril pred zapiranjem države. "Ljudem je treba dati priložnost, da se izkažejo oziroma dokažemo, da to zmoremo. Drugače ne bo šlo, kajti če še enkrat zapremo celotno državo, bo prišlo do katastrofe. Lahko je državo zapreti, a kdaj jo bomo ponovno odprli? Kaj se bo spremenilo? Pred nami je zima, ko virus kroži hitreje kot poleti. Virus ne bo izginil, saj smo že ugotovili, da ni sezonski," je Fafangel konec septembra dejal za Svet24.

Imel je pomisleke tudi nad povečevanjem represije nad državljani. "To se mi zdi res neproduktivno. Tak represivni pristop je morda lahko učinkovit v razmerah, ki trajajo največ mesec ali dva, a sproža predvsem odpor do spoštovanja ukrepov," je komentiral primer dostavljavca hrane, ki si je na Prešernovem trgu privoščil burek in se znašel v policijskem postopku, ker pri tem ni nosil maske.

Preberite še:
Hojs bi Potrču, Galetu in Zlatku naložil 15.000 evrov kazni