Potopil mariborsko livarno, zdaj vodi največjega jeklarja v državi

V družbi SIJ Acroni, največjem slovenskem proizvajalcu jekla, ki zaposluje več kot tisoč ljudi, je prišlo do nove menjave glavnega direktorja, že četrte v zadnjih dveh letih.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 19. 6. 2018, 16:25


Necenzurirano prenos
Branko Žerdoner
STA

Namesto Branka Polanca so v Skupini SIJ - Slovenska industrija jekla imenovali Branka Žerdonerja, nekdanjega dolgoletnega prvega moža Mariborske livarne Maribor (MLM).

Dolanc, ki je na vrhu jeseniške družbe preživel vsega deset mesecev, bo ostal v SIJ Acroniju, kjer bo prevzel položaj direktorja proizvodnih operacij.

Žerdonerju se je v SIJ Acroniju na položaju finančne direktorice pridružila Nada Drobne Popović, nekdanja druga dama Slovenskega državnega holdinga (SDH), kjer je skrbela za upravljanje državnih podjetij, tudi 25-odstotnega deleža države v Skupini SIJ.

MLM se do danes ni pobral

Z Brankom Žerdonerjem bo jeseniška družba dobila dobrega menedžerja z več kot 35-letnimi izkušnjami pri vodenju in prestrukturiranju velikih podjetij, so poudarili v Skupini SIJ. Imel naj bi tudi veliko izkušenj iz avtomobilske in jeklarske industrije. V preteklosti je bil tudi član uprave Železarne Ravne in koncerna Slovenske železarne ter direktor družbe Metal Ravne.

Protestni shod delavcev Mariborske livarne Maribor (MLM) leta 2013, s katerim so želeli opozoriti na slabe gospodarske razmere v Mariboru.
Protestni shod delavcev Mariborske livarne Maribor (MLM) leta 2013, s katerim so želeli opozoriti na slabe gospodarske razmere v Mariboru.
STA
Dejansko je Žerdoner v Mariboru, ki mu služi kot glavna referenca, za seboj pustil pogorišče.

V letu 2012, ko je moral oditi na zahtevo bank, so v MLM doživeli visok padec prihodkov od prodaje, z 78 na 53 milijonov evrov, in ustvarili več kot 30 milijonov evrov izgube.

V nujno sanacijo prezadolžene livarne sta se morala vmešati celo država in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka, ki do danes nista našli novega lastnika in rešitve za njeno dolgoročno preživetje.

Tudi Mariborska livarna, ki je še vedno eden od najpomembnejših zaposlovalcev na Štajerskem, se do danes ni pobrala in dosega manj kot polovico prodaje iz leta 2011. Zaradi sanacije je brez dela ostala skoraj polovica od tedanjih nekaj manj kot 800 zaposlenih.

V obdobju Žerdonerja se je pripravljala tudi privatizacija MLM, v kateri je imela glavno vlogo Probanka. V lasti je imela avstrijsko podjetje Metalna, ki je obvladovalo četrtino delnic livarne. Šlo je za paket delnic, ki naj bi bil "pripravljen" za Žerdonerja. Širši menedžment MLM je tudi sam kupoval delnice livarne. Prikrita privatizacija MLM je bila tudi eden od razlogov za odhod Žerdonerja.

Številne menjave vodstva

Prihod Žerdonerja je še ena v vrsti zamenjav na vrhu jeseniške družbe.

Slovenska industrija jekla
Slovenska industrija jekla
STA
Septembra 2016 se je predčasno poslovil Blaž Jasnič, namesto njega pa so imenovali Petra Časa. Tudi ta ni dolgo zdržal. Po šestih mesecih je SIJ Acroni dobil začasnega direktorja, sprva Matijo Kranjca, nato pa nekdanjega dolgoletnega direktorja Slavka Kanalca.

Avgusta lani so v Skupini SIJ oznanili, da bo vodenje prevzel Branko Polanc, ki je pred tem 15 let delal znotraj skupine in je bil kot direktor proizvodnje desna roka vodstva, posledično pa zelo dobro seznanjen s poslovanjem. Tudi ta se je umaknil in položaj prepustil Žerdonerju.

Spor v družini Zubicki

V lanskem letu se je sicer ena od največjih domačih poslovnih skupin, ki ima več kot sedem tisoč zaposlenih, znašla na prelomnici. Njeno delovanje je hromil spor v ruski družini Zubicki, ki je pred desetletjem od slovenske države odkupila Skupino SIJ.

Andrej Zubicki, predsednik uprave Slovenske industrije jekla (SIJ)
Andrej Zubicki, predsednik uprave Slovenske industrije jekla (SIJ)
STA
Lani spomladi je prišlo do zamenjav v upravi SIJ, ki se pred tem tri leta ni spreminjala. Najprej je januarja odstopil predsednik uprave Anton Chernykh, ki je leta 2014 na položaju nasledil Tiborja Šimonko. Pri tem je navedel osebne razloge.

Vodenje SIJ je takrat začasno prevzel Andrej Zubicki, dotedanji predsednik nadzornega sveta. Ob dotedanjem finančnem direktorju Igorju Malevanovu je uprava dobila še enega člana. To je postal dotedanji direktor za korporativno komuniciranje Denis Mancevič.

A Malevanov in Mancevič, ki je imel petletni mandat, sta na položaju zdržala le štiri mesece. Ob odhodu sta uradno navedla osebne razloge.

Milijarda evrov prihodkov

Skupino SIJ poleg osnovne metalurške sestavlja še prehrambna dejavnost, v kateri je Perutnina Ptuj.

Perutnina Ptuj
Perutnina Ptuj
STA
Obe dejavnosti skupaj sta v minulem letu ustvarili za nekaj več kot milijardo evrov prihodkov od prodaje, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je znašal 103,8 milijona evrov, ob tem pa je skupina dosegla 15 milijonov evrov čistega dobička.

Večino prihodkov so ustvarili na tujih trgih. Vrednost izvoza je znašala 821,5 milijona evrov oziroma 81,1 odstotka vseh prihodkov od prodaje.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net