Kadrovanje po Počivalškovo: v Terme Olimia pošilja svojo svetovalko

Pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku vse ostane med prijatelji.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 6. 7. 2021, 11:15


6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb
Ljudje Zdravka Počivalška prihajajo v nadzorni svet družbe, s katero Počivalšek uradno že vrsto let nima ničesar.
STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pred prihodom v politiko dolga leta vodil Terme Olimia, enega največjih turističnih kompleksov pri nas. Bil je tudi eden od največjih lastnikov družbe, a danes zatrjuje, da z njo uradno nima več ničesar. Kljub temu so Terme Olimia prva družba iz bodočega turističnega holdinga, ki jo je država prevzela pod svojo streho. Zdaj pa bo Počivalšek imel roko tudi nad njenimi nadzorniki. 

V začetku avgusta bodo namreč delničarji Terme Olimia, med katerimi so skoraj izključno državni lastniki, odločali o prevetritvi nadzornega sveta. Predlagani so štirje kandidati:

Katarina Bovha, svetovalka ministra Počivalška, ki je zaposlena v njegovem kabinetu. Tja je prišla leta 2019, pred tem pa je kratek čas delala na Policijski upravi Celje. Velja za eno najožjih Počivalškovih sodelavk.

Zlatko Vili Hohnjec, upravitelj in lastnik ene največjih stečajnih pisarn. Prihaja iz Šmarja pri Jelšah in je eden največjih Počivalškovih poslovnih zaupnikov. Sedi v nadzornih svetih SID banke in Istrabenza Turizma, že do zdaj pa je bil nadzornik Term Olimia. Prejšnji mesec je zanikal, da bi Počivalšku za ministra za pravosodje predlagal Marjana Dikaučiča, pred tem javnosti neznanega stečajnega upravitelja.

Zlatko Vili Hohnjec (levo) je edini, ki ostaja v nadzornem svetu Term Olimia.
Zlatko Vili Hohnjec (levo) je edini, ki ostaja v nadzornem svetu Term Olimia.
STA

Anton Guzej, nekdanji generalni direktor RTV Slovenija v času prve Janševe vlade in izvršni direktor za poslovanje z gospodarskimi družbami v Novi KBM, ki prav tako prihaja iz Šmarja pri Jelšah. Julija lani je postal član nadzornega sveta Darsa iz kvote NSi.

Irma Frelih, uslužbenka Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je do prejšnjega meseca sedela v nadzornem svetu novogoriškega Hita. 

Bovha, Guzej in Frelih bodo po predlogu na položaju zamenjali Bernardo Babič, Tadejo Čelar in Marka Tišmo, še enega od Počivalškovih zaupnikov, ki je zdaj član upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Počivalšek sicer ne bo edini član vlade, ki bo imel v kabinetu nadzornika enega od državnega podjetij. To je že pred meseci uspelo tudi ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku, saj je bil šef njegovega kabineta Aleksander Zupančič imenovan med nadzornike Petrola.

Jasno je, zakaj si želi Počivalšek še vedno držati roko nad turistično družbo, ki domuje v njegovem domačem kraju. Terme Olimia je eno od turističnih podjetij, ki ga bo država združila v turističnem holdingu, paradnem projektu ministra za gospodarstvo. Z njim so povezani tudi zasebni interesi.

Preberite še:
Državni milijon za Počivalškove sodelavce

Delnice, vredne 300.000 evrov, prodal za tri tisočake

SDH je namreč spomladi objavil ponudbo za prevzem vseh delnic Term Olimia. To je moral narediti, saj je julija 2019 odkupil petino njihovih delnic. Vmes je izbruhnila epidemija covid-19, zaradi katere je zdraviliška družba samo v prvem četrtletju letos ostala brez šestih milijonov evrov prihodkov. To je krepko znižalo tudi vrednost njene delnice. Toda menedžerji, združeni v podjetju Bioto, in drugi mali delničarji Term Olimia zaradi tega nisodobili prav nič manj denarja.

Po naših izračunih je podjetje Bioto za okoli šest odstotkov delnic prejelo okoli 1,134 milijona evrov kupnine. To je kar 20 odstotkov več od vrednosti, po kateri je podjetje Bioto te delnice beležilo v svojih bilancah. Po poplačilu dolgov, ki jih je po zadnjih podatkih za okoli 200.000 evrov, bo torej menedžerjem Term Olimia ostalo skoraj milijon evrov, ki si jih bodo lahko razdelili med seboj.

Država je menedžerjem družbe Terme Olimia, med katerimi je bil do prevzema ministrske funkcije tudi Zdravko Počivalšek, omogočila sanjski posel.
Država je menedžerjem družbe Terme Olimia, med katerimi je bil do prevzema ministrske funkcije tudi Zdravko Počivalšek, omogočila sanjski posel.
STA

Aktualni gospodarski minister je bil do leta 2015 največji lastnik Biota. Kot dolgoletni direktor Term Olimia je imel v lasti 34-odstotni delež v Biotu, prek tega pa je obvladoval dva odstotka Term Olimia, vredna več sto tisoč evrov. Ko je v vladi Mira Cerarja postal minister, je svoj delež v Biotu prodal. Večino je kupilo kar podjetje samo. Preostanek deleža v Biotu pa je Počivalšek prodal Florjanu Vasletu, svojemu nasledniku na čelu Term Olimia. Za lastniški delež v Biotu je prejel le slabih 3000 evrov, kar ni imelo nobene ekonomske logike. Odpovedal se je tudi visoki kupnini, ki jo bo zdaj zagotovil državni SDH. Če bi bil Počivalšek še vedno lastnik Biota, bi prejel več kot 300.000 evrov.

Preberite še:
Zakaj Počivalškov izbranec ne sme postati pravosodni minister