Državni milijon za Počivalškove sodelavce

Kot smo napovedali: država bo menedžerjem družbe Terme Olimia, med katerimi je bil do prevzema ministrske funkcije tudi Zdravko Počivalšek, omogočila sanjski posel.

Avtor: Tomaž Modic
petek, 9. 4. 2021, 11:35


6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb
Zdravko Počivalšek bi lahko postal največji dobičkar operacije državnega turističnega holdinga.
STA

Čeprav je korona kriza močno prizadela zdraviliško družbo Terme Olimia, bodo njeni lastniki prodali delnice po bajni, predkrizni ceni.

Slovenski državni holding (SDH) je namreč danes objavil ponudbo za prevzem vseh delnic Term Olimia. To je moral narediti, saj je julija 2019 v okviru projekta postavitve državnega turističnega holdinga od NKBM odkupil petino delnic Term Olimia. Vmes je izbruhnila epidemija covid-19, zaradi katere je zdraviliška družba samo v prvem četrtletju letos ostala brez šestih milijonov evrov prihodkov. To je krepko znižalo tudi vrednost njene delnice. 

Toda menedžerji, združeni v podjetju Bioto, in drugi mali delničarji Term Olimia zaradi tega ne bodo dobili prav nič manj denarja. V SDH jim namreč v prevzemni ponudbi ponujajo 27,5 evra na delnico. To je natanko toliko, kot so za delnice Terme Olimia plačali mariborski banki. V prospektu so na SDH pojasnili, da so morali po zakonu o prevzemih ponuditi najmanj tolikšno ceno, po kateri so v zadnjih 12 mesecih kupovali delnice. Posel z NKBM je bil sklenjen julija 2019, a je bil uradno zaključen šele marca letos, ko so dobili dovoljenje Agencije za varstvo konkurence (AVK). 

Preberite še:
Je to odpravnina za Počivalška, "očeta" turističnega holdinga?

Toliko denarja si bodo razdelili menedžerji

Že v začetku leta smo razkrili, da hoče SDH, ki ga vodi Janez Žlak, član SDS, koalicijske partnerice Počivalškove SMC, prevzemno ceno za Terme Olimia določiti po cenah iz obdobja pred korona krizo. S tem bi šli najbolj na roke menedžerjem Term Olimia iz podjetja Bioto. V dogovorih med njimi se skriva tudi odgovor na vprašanje, ali in koliko bo s prevzemom Term Olimia osebno zaslužil Počivalšek. 

Po naših izračunih bo podjetje Bioto za okoli šest odstotkov delnic prejelo okoli 1,134 milijona evrov kupnine. To je kar 20 odstotkov več od vrednosti, po kateri je podjetje Bioto te delnice beležilo v svojih bilancah. Po poplačilu dolgov, ki jih je po zadnjih podatkih za okoli 200.000 evrov, bo torej menedžerjem Term Olimia ostalo skoraj milijon evrov, ki si jih bodo lahko razdelili med seboj.

V SDH pod vodstvom Janeza Žlaka (SDS) so vrednost delnice Term Olimia določili po cenah iz obdobja pred korona krizo. S tem so šli najbolj na roke njihovim menedžerjem.
V SDH pod vodstvom Janeza Žlaka (SDS) so vrednost delnice Term Olimia določili po cenah iz obdobja pred korona krizo. S tem so šli najbolj na roke njihovim menedžerjem.
STA

Aktualni gospodarski minister je bil do leta 2015 največji lastnik Biota. Kot dolgoletni direktor Term Olimia je imel v lasti 34-odstotni delež v Biotu, prek tega pa je obvladoval dva odstotka Term Olimia, vredna več sto tisoč evrov. Ko je v vladi Mira Cerarja postal minister, je svoj delež v Biotu prodal. Večino je kupilo kar podjetje samo. Preostanek deleža v Biotu pa je Počivalšek prodal Florjanu Vasletu, svojemu nasledniku na čelu Term Olimia.

Se je Počivalšek res odpovedal 300 tisoč evrom?

Toda že takrat je vse kazalo na to, da je šlo za navidezno prodajo, s katero je Počivalšek delež le začasno prenesel na svoje dolgoletne sodelavce. Za lastniški delež v Biotu je namreč prejel le slabih 3000 evrov, kar ni imelo nobene ekonomske logike. Po tej ceni bi bile celotne Terme Olimia leta 2015, ki so ustvarile 1,1 milijona evrov dobička, vredne le 150.000 evrov. Odpovedal se je tudi visoki kupnini, ki jo bo zdaj zagotovil državni SDH. Če bi bil Počivalšek še vedno lastnik Biota, bi prejel več kot 300.000 evrov. 

Tako pa si bodo denar od prodaje delnic zdravilišča razdelili Florjan Vasle, direktor Term Olimia (14 odstotkov), in ostali družbeniki podjetja. To ima še 28 odstotkov lastnega deleža, ki ga je pred šestimi leti odkupilo od Počivalška. Če tega deleža ne bo nihče odkupil, se bo preostanek kupnine porazdelil med druge družbenike.

Terme Olimia vsak mesec poslujejo z izgubo

V Termah Olimia so v prvih treh mesecih letos beležili 93-odstoten izpad prihodkov, kar pomeni nekaj manj kot šest milijonov evrov. Kljub popolni racionalizaciji in dejstvu, da je večina njihovih zaposlenih na čakanju, državne subvencije ne pokrijejo vseh stroškov. Tako vsak mesec poslujejo z izgubo. 

Samo med lanskim julijem in letošnjim januarjem so od države dobili 5,2 milijona evrov za unovčene turistične bone in druge pomoči. Ob tem pa še skoraj milijon evrov od zavoda za zaposlovanje.