Petrol postaja utrdba SDS

Razkrivamo, koga je država izbrala v nadzorni svet Petrola.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 28. 12. 2020, 10:00


petrol bračko
Branko Bračko, član uprave Uniorja in celjski regijski koordinator SDS.
Facebook

Na današnji skupščini Petrola bodo delničarji odločali o imenovanju novih članov nadzornega sveta.

Kot je bilo napovedano, se ga je vlada Janeza Janše odločila predčasno prevetriti. Na sami skupščini pa bo država vložila nasprotni predlog, s katerim bo spremenila prvotno predlagano listo kandidatov. V nadzorni svet bo po naših informacijah predlagala:

-        Branka Bračka, člana uprave Uniorja in celjskega regijskega koordinatorja SDS,

-        Aleksandra Zupančiča, vodjo kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka (SDS) in nekdanjega direktorja komunalnega podjetja iz Brežic, 

-        Boruta Vrviščarja, direktorja družbe Kuehne & Nagel,

-        Alenko Urnaut Ropoša, članico upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki prihaja iz kvote NSi. Njeno imenovanje smo napovedali že sredi novembra,

-        Mladena Kaliterno, člana uprave Perspektive, in

-        Maria Seleckyja iz slovaško-češke skupine J&T. To je največje presenečenje dogovorov okrog Petrola. J&T je namreč delnice po naših informacijah pred leti kupovala za madžarski Mol, zaradi česar ji je država v času prejšnjih vlad uspešno zapirala vrata do nadzornega sveta Petrola.

Alenka Urnaut Ropoša, članica upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), prihaja iz kvote NSi.
Alenka Urnaut Ropoša, članica upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), prihaja iz kvote NSi.
BVFG

Ves čas so si v J&T prizadevali dobiti najmanj enega "svojega" nadzornika, s katerim bi pridobili vpliv na odločitve uprave Petrola in dostop do vseh informacij o poslovanju družbe. V J&T so zato svojo voljo skušali uveljaviti na različne načine. Pred tremi leti so državne lastnike Petrola na čelu s Slovenskim državnim holdingom (SDH) celo prijavili Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zaradi suma kršitev prevzemne zakonodaje.

Od lani želijo v J&T delež v Petrolu povečati. Za zdaj ostaja odprto, ali bo dogovor med državo in J&T vplival na druge načrte te skupine v Sloveniji.

Iz prvotno predlaganega seznama bodo po sklepu nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) izpadli predsednik uprave SDH Janez Žlak in dva dosedanja nadzornika: Igo Gruden, nekdanji izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki se zdaj seli v upravo Hranilnice Lon, in Sašo Berger, predsednik uprave S&T Slovenija. 

Preberite še:
Vizjakov šef kabineta v Petrol, kjer je Vizjak delničar

Vizjakov človek za Petrol v kazenskem postopku

Med predlaganimi imeni najbolj bode v oči ime Aleksandra Zupančiča, pred leti kratek čas člana SDS, ki zdaj vodi kabinet ministra Vizjaka. Ne le, da v slovenskem korporativnem upravljanju že več kot desetletje ni praksa, da bi z državnimi naložbami upravljali ljudje iz vladnih kabinetov. Zupančič je uslužbenec ministra, proti kateremu je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) že pred časom začela preiskavo zaradi domnevno spornega nakupa Petrolovih delnic.

Aleksander Zupančič je vodja kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka (SDS) in nekdanji direktor komunalnega podjetja iz Brežic, od koder je doma Vizjak.
Aleksander Zupančič je vodja kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka (SDS) in nekdanji direktor komunalnega podjetja iz Brežic, od koder je doma Vizjak.
Pot zdravja

SDH je sicer na seznamu pustil Zupančiča kljub temu, da je – kot smo razkrili – v kazenskem postopku zaradi kršenja pravic delavcev v času, ko je vodil brežiško komunalo. Obtožni predlog je bil Zupančiču že vročen. Očitke več nekdanjih zaposlenih o mobingu, šikaniranju, neupravičenih premestitvah in odpovedih je Zupančič takrat označil za neresnične. 

Danes tudi o tožbah proti Berločniku

Delničarji Petrola bodo danes odločali tudi o reviziji poslov prejšnje uprave, ki jo je vodil Tomaž Berločnik. Revizorji so ugotovili nepravilnosti pri osmih od 30 pregledanih poslov. Po njihovem mnenju nekatere pomanjkljivosti predstavljajo podlago za odškodninsko odgovornost, zaznali so tudi elemente morebitne kazenske odgovornosti.

Družba BDO revizija je na podlagi sklepa skupščine izpred leta dni pregledala posle z dolgoročnimi finančnimi naložbami, druge vrste investicij (razen energetske obnove javnih objektov) in sponzorske pogodbe. Nepravilnosti je ugotovila pri poslih, ki so se nanašali na družbe Mbills, Zagorski Metalac, Petrol Beograd, Vjetroelektrarne Glunča, Petrol Hidroenergija, Atet, BH Petrol Oil Company in Abciti. Delničarji bodo pri vsakem od osmih poslov posebej odločali o morebitnem sankcioniranju nekdanje uprave. 

Posebni pooblaščenec za vložitev tožb in naznanitev sumov kaznivih dejanj naj bi bil po sklepu skupščine Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije. Tomaž Berločnik je sicer predsednik Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija, najmočnejšega slovenskega kluba.