Vizjakov šef kabineta v Petrol, kjer je Vizjak delničar

Kdo so kandidati za nove nadzornike Petrola?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 25. 11. 2020, 17:05


andrej-vizjak
Minister Andrej Vizjak je najprej kupil delnice Petrola, zdaj bo tja poslal svojega človeka.
STA

Kot smo napovedali prejšnji teden, se je vlada Janeza Janše odločila predčasno prevetriti nadzorni svet Petrola, po prihodkih največjega slovenskega podjetja. Pravkar je bil objavljen sklic skupščine, na kateri bodo delničarji 28. decembra odločali o reviziji poslov prejšnje uprave in imenovanju novih članov nadzornega sveta.

Predlagani so:

-        Aleksander Zupančič, vodja kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka (SDS) in nekdanji direktor komunalnega podjetja iz Brežic, od koder je doma Vizjak,

-        Janez Žlak, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDS),

-        Borut Vrviščar, direktor družbe Kuehne + Nagel,

-        Igo Gruden, nekdanji izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki se zdaj seli v upravo Hranilnice Lon,

-        Sašo Berger, predsednik uprave S&T Slovenija,

-        Mladen Kaliterna iz Perspektive.

Zadnji trije so bili že do zdaj člani nadzornega sveta Petrola. Med imeni najbolj bode v oči ime Aleksandra Zupančiča, pred leti kratek čas člana SDS, ki zdaj vodi kabinet ministra Vizjaka. Ne le, da v slovenskem korporativnem upravljanju že več kot desetletje ni praksa, da bi z državnimi naložbami upravljali ljudje iz vladnih kabinetov. Zupančič je uslužbenec ministra, proti kateremu je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) že pred časom začela preiskavo zaradi domnevno spornega nakupa Petrolovih delnic. 

/
/
Petrol

Septembra smo razkrili, da se je vlada čez noč odločila popolnoma sprostiti trg naftnih derivatov in se odločila, da nadzor nad cenami ni več potreben. S tem je šla močno na roke Petrolu. Le nekaj mesecev pred tem je Vizjak kupil za 120.000 evrov delnic Petrola (posel so prve razkrile Finance). Nakup je deloma financiral s posojilom. Samo v prvem dnevu po vladni odločitvi, o kateri je pred tem mnenje moralo dati tudi Vizjakovo ministrstvo za okolje, se je njegovo premoženje povečalo za deset tisoč evrov. 

Vizjakovi takratni delniški posli imajo še eno pomembno razsežnost. Ministrstvo za okolje vodi delničar družbe, ki je v pomembni meri odvisna od odločitev in aktov tega istega ministrstva. To velja za področja svetlobnega onesnaževanja, hrupa, več kategorij odpadnih voda in odpadkov. Skupina Petrol je življenjsko odvisna od okoljskih standardov, ki jih predpisujeta ministrstvo za okolje in agencija za okolje (ARSO). V lasti ima čistilne naprave in industrijske naprave, ki jih nadzoruje agencija.

Preberite še:
Tajni načrt vlade: podredila si bo vse nadzornike trgov #dokument

Upravlja sedem obratov večjega ali manjšega tveganja za okolje. Petrol je ena od peščice družb, za katero velja posebna uredba agencije o možnih verižnih učinkih za nesreče večjih razsežnosti. Na čelu ARSO je od letos Iztok Slatinšek, ki ga je na ta položaj imenoval Vizjak. Kdo lahko torej jamči, da Vizjak okoljske in podnebne politike ne bo krojil v interesu kapitala, v tem primeru Petrola, če je sam njegov delničar? Se bo res zavzemal za prehod v brezogljično družbo, če je najel celo posojilo za nakupe delnic največje domače naftne družbe, ki glavnino prihodkov ustvari s prodajo naftnih derivatov?

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) so zoper Andreja Vizjaka zaradi nakupov delnic Petrola uvedli nadzorni postopek.
Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) so zoper Andreja Vizjaka zaradi nakupov delnic Petrola uvedli nadzorni postopek.
/

Na skupščini se bodo delničarji seznanili tudi z ugotovitvami posebne revizije izbranih poslov in vložitvi odškodninskih tožb proti nekdanji upravi Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika.