Janševa vlada prevzema še Petrol

Vladajoča koalicija hiti z osvajanjem kadrovskih položajev v največjih državnih podjetjih.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 19. 11. 2020, 18:13


Necenzurirano prenos
Janševi vladi se mudi z imenovanjem nove sestave nadzornega sveta, saj bi s tem prehitela morebitno konstruktivno nezaupnico, ki jo v zadnjih dneh napoveduje Jože P. Damijan, mandatar Koalicije ustavnega loka (KUL)
/

Koalicija Janeza Janše se je zaradi vse glasnejših informacij o možni zamenjavi vlade očitno odločila pospešiti zasedbo kadrovskih položajev v največjih državnih podjetjih. Po neuradnih informacijah utegne biti že jutri objavljen sklic skupščine Petrola, na kateri želi država kot največja lastnica družbe prevetriti njen nadzorni svet.

Delničarji bi že na decembrski skupščini odločali o imenovanju nadzornikov, ki jim sicer mandat poteče šele aprila. O tem se je država po naših informacijah že uskladila z drugimi delničarji, med drugim s slovaško-češko finančno skupino J&T, ki ima v lasti trinajst odstotkov delnic. Trenutno v nadzornem svetu Petrola sedijo Sašo Berger, Igo Gruden, Sergij Goriup, Metod Podkrižnik, Mladen Kaliterna in od letos še Janez Pušnik, ki je bil imenovan na željo generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca. Vsem mandat poteče aprila 2021, Kaliterni pa dva meseca pozneje.

Janševi vladi se zdaj mudi z imenovanjem nove sestave nadzornega sveta, saj bi s tem prehitela morebitno konstruktivno nezaupnico, ki jo v zadnjih dneh napoveduje Jože P. Damijan, mandatar Koalicije ustavnega loka (KUL). S tem bi za dlje časa "zabetonirala" razmerja v Petrolu. Država bi namreč pozneje za predčasni odpoklic nadzornikov na morebitni novi skupščini potrebovala najmanj 75-odstotno podporo prisotnega kapitala. To pa ne bi bilo mogoče brez novih dogovorov z J&T.

Dokaz, da se Janševi vladi mudi, je tudi želja, da se glasovanje o novih nadzornikih izpelje že na skupščini, na kateri naj bi delničarji odločali o morebitnih postopkih proti nekdanji upravi Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika, o delu katere je potekala revizija poslov.

Tomaž Berločnik
Tomaž Berločnik
STA

Kdo bodo novi nadzorniki

Kdo vse je na seznamu kandidatov za nove člane nadzornega sveta Petrola, uradno ni mogoče izvedeti. Po naših informacijah pa naj bi se položaji razdelili takole:

- štiri člane nadzornega sveta bo izbrala vladajoča koalicija. Domnevati gre, da bo v njem ostal Pušnik. Enega od položajev naj bi zasedla Alenka Urnaut Ropoša, ki prihaja iz kvote NSi. Junija jo je Janševa vlada že imenovala v upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Tam pa ni več Iga Grudna, ki je že odšel za člana uprave v Hranilnico Lon, drugo najmanjšo finančno ustanovo pri nas.

- enega člana bodo izbrala podjetja, ki jih obvladuje Dari Južna. Iz njihove kvote bo po naših informacijah ostal Mladen Kaliterna.

- prvič v šestih letih pa naj bi "svojega" nadzornika dobili tudi v J&T. To naj bi postala Barbara Kürner Čad, ki že več let velja za eno od lobistk te finančne skupine v Sloveniji. V nadzornem svetu Telekoma Slovenije je namestnica predsednice, pred tem pa je bila tudi predsednica.

Prav dejstvo, da je J&T naposled uspelo priti do položaja v nadzornem svetu Petrola, je največje presenečenje dogovorov okrog Petrola. Slovaško-češka skupina je delnice po naših informacijah pred leti kupovala za madžarski Mol, zaradi česar ji je država v času prejšnjih vlad uspešno zapirala vrata do nadzornega sveta Petrola.

Ves čas so si v J&T prizadevali dobiti najmanj enega "svojega" nadzornika, s katerim bi pridobili vpliv na odločitve uprave Petrola in dostop do vseh informacij o poslovanju družbe. V J&T so zato svojo voljo skušali uveljaviti na različne načine. Pred tremi leti so državne lastnike Petrola na čelu s Slovenskim državnim holdingom (SDH) celo prijavili Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zaradi suma kršitev prevzemne zakonodaje.

Od lani želijo v J&T delež v Petrolu povečati. Za zdaj ostaja odprto, ali bo dogovor med državo in J&T vplival na druge načrte te skupine v Sloveniji.

Se bo morala po tem, ko je vlada sprostila cene pogonskih goriv in s tem šla močno na roke Petrolu, Nada Drobne Popovič umakniti s položaja predsednice uprave družbe?
Se bo morala po tem, ko je vlada sprostila cene pogonskih goriv in s tem šla močno na roke Petrolu, Nada Drobne Popovič umakniti s položaja predsednice uprave družbe?
STA

Kaj bo z upravo Petrola?

Prevetritvi nadzornega sveta bi lahko že kmalu sledile zamenjave v upravi, ki jo od jeseni vodi Nada Drobne Popovič. Prva naj bi se na udaru znašla člana uprave Matija Bitenc in Jože Bajuk. Tja ju je pripeljala Drobne-Popovičeva, ki se je že pred časom znašla v nemilosti SDS. Mediji največje vladne stranke so jo prvič napadli že poleti. Le dva tedna po obisku ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea v Sloveniji so jo obtožili, da je "ključni akter ruskih poslovnih interesov" pri nas. Pred prihodom na Petrol je bila namreč prva finančnica družbe Acroni v lasti SIJ - Slovenske industrije jekla oziroma ruskega jeklarskega tajkuna Andreja Zubickega.

Takrat je več naših virov ocenjevalo, da je šlo le za "opozorilni strel". Da moč Drobne-Popovičeve upada, pa je postalo jasno že ob zadnjem imenovanju novega člana uprave Petrola, zadolženega za področje prodaje. Medtem ko si je Drobne-Popovičeva na položaju želela videti dosedanjega direktorja prodaje Roberta Bizjaka, je nadzorni svet nanj imenoval Jožeta Smoliča, direktorja področja razvoja prodajnih mest. 

Po zadnjih informacijah naj bi bila Drobne-Popovičeva pripravljena prepustiti vodenje Petrolove uprave v zameno za položaj finančne direktorice družbe. Izbira njenega naslednika bi bila v tem primeru brez dvoma po okusu SDS.