Odvetnik Rotnika in Laha bi bdel nad državnimi tožilci

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za novega člana državnotožilskega sveta predlagala tudi Mitjo Jeleniča Novaka, enega najbolj znanih odvetnikov s področja kazenskega prava. Tožilci opozarjajo, da bi lahko s tem pridobil občutljive informacije in jih uporabil v prid svojih strank.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 14. 11. 2023, 05:55


Mitja Jelenič Novak, Uroš Rotnik
Mitja Jelenič Novak (levo), odvetnik Uroša Rotnika (desno) v zadevi TEŠ6, bi rad postal član državnotožilskega sveta.
Bobo

Čez teden dni bodo poslanci državnega zbora odločali o novih članih državnotožilskega sveta. Gre za državni organ, ki ima pomembno vlogo v domačem pravosodnem sistemu. Predlaga namreč imenovanje generalnega državnega tožilca, imenuje vodje okrožnih državnih tožilstev in njihove namestnike, daje mnenja o predlogih za imenovanje državnih tožilcev ter odloča o njihovem napredovanju, premestitvah in dodelitvah. Prav tako daje mnenje o izvedbi pravosodnega nadzora.

Po predlogu, ki ga je predsednica republike Nataša Pirc Musar poslala v državni zbor, se za štiri položaje v državnotožilskem svetu poteguje pet kandidatov: ustavni pravnik Samo Bardutzky, nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer, nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, nekdanji vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl in odvetnik Mitja Jelenič Novak.

Toda prav kandidatura slednjega v zadnjih dneh v pravniških krogih zbuja nemalo začudenja. Odločno ji nasprotujejo tudi v društvu državnih tožilcev. Jelenič Novak je namreč eden bolj znanih slovenskih odvetnikov, ki je v zadnjih letih zastopal stranke v nekaterih najodmevnejših kazenskih zadevah. Med njimi sta bila tudi Uroš Rotnik, prvoobdolženi v zadevi TEŠ6, in privatizacijski mogotec Igor Lah.

V društvu zato menijo, da je Jelenič Novak kot zagovornik tudi v najodmevnejših kazenskih primerih v konfliktu interesov s tožilci, ki zastopajo obtožbo. Na funkciji bi namreč lahko pridobil ogromno informacij o posameznih tožilcih in njihovem delu, ki bi jih kot odvetnik uporabljal v prid sebi in svojih strank.

Nataša Pirc Musar je opozorila na pomen vključenosti kmetic in kmetov v ustvarjanje politik.
Nataša Pirc Musar je opozorila na pomen vključenosti kmetic in kmetov v ustvarjanje politik.
Sašo Švigelj / M24

Preberite še:
TEŠ6: Kako je Rotnik brisal sledi za milijonskim premoženjem

Odvetnik Rotnika, Laha, Racmana, Goršeta ...

Mitja Jelenič Novak je eden najbolj znanih odvetnikov s področja kazenskega prava pri nas. Igorja Laha, enega najbolj znanih pidovskih baronov, je branil v zadevi Liko Vrhnika. Tožilstvo mu je pri razkosanju podjetja očitalo kazniva dejanja oškodovanja upnikov, pranja denarja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Leta 2021 ga je sodišče oprostilo vseh obtožb.

Po uradni dolžnosti Jelenič Novak še vedno zastopa tudi nekdanjega direktorja TEŠ Uroša Rotnika, ki je obtožen zlorabe položaja pri pripravi 1,41 milijarde evrov vrednega projekta šestega bloka. Februarja letos mu je Rotnik zaradi domnevne finančne stiske preklical pooblastilo o zastopanju, pri čemer so nekateri v tem videli tudi poizkus zavlačevanja s sojenjem. Nova odvetnica, ki jo je sprva imenovala sodišče, je namreč zahtevala najmanj šest mesecev časa za preučitev spisa, v katerem je več kot 20.000 listin in več kot 100.000 dokaznih predlogov.

Med njegovimi bolj znanimi strankami sta še nekdanji stečajni upravitelj Brane Gorše, ki je bil v zadevi Hranilno kreditna služba (HKS) Sicura na višjem sodišču oproščen vseh obtožb, in eden od ustanoviteljev KD Group Sergej Racman, ki ga Jelenič Novak brani v zadevi Marina. Obtožen je kaznivega dejanja zlorabe prostitucije.

Nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik je svojemu odvetniku domnevne finančne stiske preklical pooblastilo o zastopanjun. Nekateri so v tem videli tudi poizkus zavlačevanja s sojenjem.
Nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik je svojemu odvetniku domnevne finančne stiske preklical pooblastilo o zastopanjun. Nekateri so v tem videli tudi poizkus zavlačevanja s sojenjem.
Bobo

"Za kandidata me je predlagala Odvetniška zbornica Slovenije, kar sem sprejel kot dolžnost, ki mi jo nalaga zbornica. Sam se zagotovo ne bi prijavil h kandidaturi, saj posebne želje do članstva v državnotožilskem svetu (DTS) nimam in bo to zame predstavljalo zgolj dodatno obremenitev," nam je včeraj pojasnil Jelenič Novak, sicer disciplinski tožilec zbornice.

Preberite še:
Sergej Racman, ki mu grozi zapor, ostal še brez igralnic

Dopoldne bi bil odvetnik, popoldne bi odločal o tožilcih

Na vprašanje o morebitnem konfliktu interesov je Jelenič Novak odgovoril, da ga "zaradi mojega statusa odvetnika ne vidim". "DTS ne odloča o ničemer, kar bi bilo lahko v konfliktu z odvetništvom," je dodal Jelenič Novak.

Toda več sogovornikov iz tožilskih in pravniških krogov, s katerimi smo se pogovarjali v zadnjih dneh, je drugačnega mnenja. Enako menijo tudi v društvu državnih tožilcev, ki ga vodi Boštjan Valenčič. Tam opozarjajo, da bi Jelenič Novak kot član državnotožilskega sveta dobil zelo dober vpogled v sam ustroj tožilstva in kvaliteto posameznih tožilcev, torej potencialnih predstavnikov nasprotne strani v kazenskih postopkih, kjer deluje kot odvetnik.

Jelenič Novak brani tudi Sergeja Racmana (na fotografiji).
Jelenič Novak brani tudi Sergeja Racmana (na fotografiji).
Bobo

"Kot tak bi torej dopoldne zagovarjal obtožence, popoldne pa na seji Državnotožilskega sveta odločal o kadrovskih zadevah, torej o napredovanju ali imenovanju državnih tožilcev," je poudaril Valenčič. Prek pregleda dela posameznih tožilcev bi imel Jelenič Novak dostop tako do občutljivih osebnih podatkov o kandidatih in tožilcih kot do vsebine odprtih spisov. Kot član državnotožilskega sveta bi moral zastopati splošni, torej javni interes. To pa se izključuje z motivom odvetnika, ki je logično usmerjen k iskanju procesnih in materialnih možnostih za neuspeh tožilske obtožbe.

Preberite še:
Je prav, da država nakaže 21 milijonov Igorju Lahu na Ciper?

Tudi Pahor je storil enako kot Pirc Musar

Tudi zaradi teh razlogov v dosedanjih sestavah državnotožilskih svetov ni bilo odvetnikov. Še najbližje temu je bil Blaž Kovačič Mlinar, ki ga je nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju leta 2017 za člana državnotožilskega sveta prav tako predlagala odvetniška zbornica. Tudi takrat je zbornico – enako kot zdaj – k temu pozval predsedniški urad. In tudi takrat je to razburilo tožilce.

"Z odvetniki smo v kazenskih postopkih na nasprotnih bregovih. Pri tem se pogosto pojavljajo ostra in nasprotujoča si mnenja v posameznih procesnih dejanjih, kar bi lahko vplivalo na mnenje odvetnika kot člana državnotožilskega sveta pri ocenjevanju, napredovanju oziroma kakršni koli drugi odločitvi o državnih tožilcih," so pred šestimi leti sporočili iz društva.

Dodali so, da bi se moral odvetnik izločiti, če bi se odločalo o državnem tožilcu, ki je nastopal proti odvetnikovemu klientu. To pa bi pomenilo, da bi državnotožilski svet lahko pogosto glasoval le z osmimi člani.

Boštjan Valenčič (na fotografiji) je kritičen do morebitnega imenovanja Jelenič Novaka v državnotožilski svet.
Boštjan Valenčič (na fotografiji) je kritičen do morebitnega imenovanja Jelenič Novaka v državnotožilski svet.
Marko Vavpotič

Kmalu zatem je Blaž Kovačič Mlinar kandidaturo umaknil, četudi se sam z navedbami tožilcev ni strinjal. "Morda smo odvetniki in tožilci res na nasprotnih bregovih v konkretnih kazenskih postopkih, vendar tožilec zgolj vloži obtožbo, odloči pa sodnik. Odvetnik bi torej lahko 'zameril' kvečjemu sodniku – in ne tožilcu," je poudarjal Kovačič Mlinar.

Ko je društvo državnih tožilcev leta 2017 poslance obvestilo, da se s kandidaturo Kovačiča Mlinarja ne strinja, so mu v odvetniški zbornici očitali, da je s tem preseglo svojo pristojnost. Državnotožilski svet sicer sestavlja devet članov. Štiri člane izvolijo državni tožilci v svojih vrstah, enega člana imenuje minister za pravosodje, štiri člane pa izvoli državni zbor na predlog predsednice republike. Mandat članov državnotožilskega sveta traja šest let.