Odstopila direktorica celjske bolnišnice

Še pred letom dni so morali državni sekretarji lomiti roke članom sveta javnega zavoda, da so vidno članico ene od koalicijskih strank nastavili na položaj direktorice. Zdaj je ta brez besed odstopila.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 21. 2. 2022, 21:00


Margareta Guček Zakošek
Margareta Guček Zakošek se poslavlja s položaja direktorice celjske bolnišnice.
STA

Margareta Guček Zakošek, nekdanja članica najožjega vodstva SMC, danes Konkretno, in nekdanja državna sekretarka pri Zdravku Počivalšku, je odstopila s položaja direktorice Splošne bolnišnice Celje.

Po naših informacijah je Guček-Zakoškova prišla na današnjo sejo sveta javnega zavoda in na njej na presenečenje mnogih pod točko razno prebrala svojo odstopno izjavo. To naj bi naredila brez povoda in razlage, zakaj takšna odločitev. Po zdravstvenih koluarjih pa krožijo informacije, da ima Guček-Zakoškova že novo službo. Kje, ni znano. Kljub odstopu bi lahko na položaju ostala do sredine aprila, torej še skoraj dva meseca.

V nedavnem intervjuju za celjski Novi tednik je bila kritična tudi do novega strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki je bil do začetka leta državni sekretar na ministrstvu za zdravje. Poudarila je, da "v času epidemije ni zaznala dovolj aktivne" Vindišarjeve vloge pri reševanju težav z organizacijo dela na celjski urgenci. "Glede sodelovanja z njim v preteklosti lahko povem, da je v epidemiji nekako ostalo v njeni senci," je poudarila. Kot je znano, so njena razhajanja z Vindišarjem zaznamovala večino njenega mandata.

Kriminalisti preverjajo sume, da je bila Margareta Guček Zakošek kot direktorica celjske bolnišnice vezni člen v operativnih dogovorih med Geneplanetom in ministrom Zdravkom Počivalškom.
Kriminalisti preverjajo sume, da je bila Margareta Guček Zakošek kot direktorica celjske bolnišnice vezni člen v operativnih dogovorih med Geneplanetom in ministrom Zdravkom Počivalškom.
STA

Preberite še:
Janševi menjajo svoje, da izvolijo pravega v bolnico Urške Bačovnik

Uradno jo bo morala sicer razrešiti Janševa vlada. Ta je imela pred letom dni veliko dela, da so jo sploh imenovali na čelo celjske bolnišnice. Koaliciji je uspelo šele v tretjem poskusu. Kot smo razkrili, ji je zaradi grehov iz peteklosti ji je poleg predstavnikov zaposlenih nasprotovala celo večina članov sveta, ki jih je tja imenovala Janševa vladaZato so morali poseči celo po zamenjavi lastnih članov sveta zavoda, ki so se več tednov upirali lomljenju rok iz kabineta predsednika vlade.

Imenovanje Guček-Zakoškove je bilo za Počivalška pomembno v luči preiskave spornih poslov z zaščitno opremo. Kriminalisti NPU že od spomladi 2020 preverjajo vlogo njeno v dogovorih med podjetjem Geneplanet, ki je državi dobavilo sporne ventilatorje, in ministrom Počivalškom, prvoosumljenim v preiskavi poslov z zaščitno opremo. Geneplanet je bil namreč že pred nastopom Janševe vlade izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev. Referenco, ki mu je odprla vrata do milijonskih državnih dobav, je dobil s poslom s Splošno bolnišnico Celje.

Mimogrede, gre za bolnišnico, v kateri je kot zdravnica zaposlena soproga premierja Urška Bačovnik Janša.