V SDS pred volitvami hitijo: kaj Telekom kupuje za desetine milijonov

Kaj vse je narobe z več deset milijonov evrov vrednim prevzemom, ki ga tik pred volitvami načrtuje vodstvo državnega Telekoma Slovenije?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 21. 3. 2022, 05:55


20160909-00723977
Kader SDS je preplavil Telekom Slovenije. Cvetko Sršen, nekdanji kandidat te stranke za župana Krškega, je postal predsednik njegove uprave.
STA

V Telekomu Slovenije, ki ga vodijo kadri največje vladne stranke, bodo očitno še pred volitvami, po katerih bo po dosedanjih napovedih prišlo do zamenjave oblasti, izpeljali enega izmed večjih prevzemov v zgodovini družbe.

Gre za nakup koprskega podjetja Actual IT, ki se ukvarja z razvojem in prodajo informacijskih rešitev. Koliko bo Telekom plačal zanj, uradno ni znano. Po zadnjih podatkih pa vrednost posla znaša 34 milijonov evrov. Za ta denar bi Telekom pod svoje okrilje dobil skupino, ki je v letu 2020 ustvarila 38 milijonov evrov prihodkov od prodaje in zaposluje okoli 230 ljudi. Nakupu je po naših informacijah pred tednom dni končno zeleno luč prižgal nadzorni svet Telekoma.

Toda posel, o katerem so člani uprave in nadzorniki v zadnjih šestih mesecih že večkrat odločali, vendar imeli do njega pomisleke, je problematičen iz več razlogov. Prvi je (pre)visoka cena. Drugi pa so neuradne informacije, da gre za vezan posel, pri katerem naj bi dobro zaslužili člani SDS.

Telekom Slovenije je sicer že dalj časa v procesu dezinvestiranja. Tako se je umaknil iz večine velikih naložb v državah nekdanje Jugoslavije in tudi medijske dejavnosti.
Telekom Slovenije je sicer že dalj časa v procesu dezinvestiranja. Tako se je umaknil iz večine velikih naložb v državah nekdanje Jugoslavije in tudi medijske dejavnosti.
STA

Preberite še:
Posle ministrovega podjetja bo preiskoval vidni član SDS

Posel, ki je razklal Telekomovo upravo in nadzornike 

Telekom, ki je v večinski lasti države, je že od nekdaj ena izmed najbolj priljubljenih tarč politike. Tako je bilo tudi v času te vlade. Pod njo je vodenje nadzornega sveta prevzel Iztok Černoša, član SDS iz Šoštanja, v njem pa sta še odvetnik Nova24TV Radovan Cerjak in pravnik Jurij Toplak, še en kader SDS, ki stranki pomaga pri napadih na ustavno sodišče, sam je tudi dolgoletni prijatelj Roka Snežiča. Upravo vodi Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega.

Glavni plen je velik denarni tok Telekoma, ki konča v več sto milijonov evrov vrednih investicijah v omrežje in večmilijonskem proračunu za oglaševanje v izbranih medijih. Po novem ga družba namenja tudi za prevzeme. Na vrhu seznama njenih tarč je Actual IT, ki je v lasti italijanske skupine DBA in je v zadnjih letih kupil nekaj velikih igralcev na trgu. Ena od teh je družba Unistar LC, za katero se je zanimal Telekom Slovenije. Z njenim nakupom je Actual IT postal eden največjih ponudnikov informacijskih rešitev v državi.

Telekom ima sicer v strategiji zapisano, da bo poskušal doseči rast na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), tako organsko kot s prevzemi. Toda do sedaj so ti načrti ostajali le na papirju. Njegova hčerinska družba Avtenta, ki se ukvarja z trženjem storitev SAP, namreč zaostaja za rastjo trga, v letu 2020 pa je ustvarila celo manj prihodkov kot v letu pred tem. Zaostanek bodo na Telekomu Slovenije očitno nadoknadili z nakupom konkurentov.

Iztok Černoša je inženir iz Šoštanja, ki je bil do predlani zaposlen kot nadzornik gradenj v lokalnem gradbenem podjetju. Ko je SDS oblikovala vlado, je postal član uprave podjetja 2TDK za gradnjo drugega tira in predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Danes vodi družbo RGP.
Iztok Černoša je inženir iz Šoštanja, ki je bil do predlani zaposlen kot nadzornik gradenj v lokalnem gradbenem podjetju. Ko je SDS oblikovala vlado, je postal član uprave podjetja 2TDK za gradnjo drugega tira in predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Danes vodi družbo RGP.
BKTV/posnetek zaslona

Kljub temu je odločitev o prevzemu Actuala IT po poročanju več medijev konec lanskega leta povzročila razkol ne le v upravi Telekoma, ampak tudi v nadzornem svetu. Nakupu sta namreč že takrat nasprotovala kar dva od petih članov uprave. Sklep o nakupu Actuala IT pa naj bi podprlo le pet nadzornikov, med katerimi so predstavniki SDS in zaposlenih. Proti so bili štirje člani nadzornega sveta, imenovani v kvoti ostalih koalicijskih strank. 

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

Kaj ima s prevzemom izbranec SDS za direktorja Pošte

Razlog za njihovo zaskrbljenost naj bi bila predvsem višina kupnine. Obenem je mogoče slišati informacije, da bi lahko šlo pri Telekomovemu načrtovanemu prevzemu za vezan posel. Na kakšen način? Po neuradnih informacijah 24ur.com naj bi se Actual IT zanimal tudi za nakup podjetja FlawlessCode. Njegov lastnik je Primož Kokot, brat Tomaža Kokota, občinski svetnik SDS iz Poljčan in nekdanji izvršni direktor podjetja FlawlessCode, ki mu je največja vladna stranka lani zaupala vodenje državne Pošte Slovenije. 

Zakaj je to pomembno? Ker se je še pred Actualom IT za nakup Kokotovega podjetja FlawlessCode zanimal tudi Telekom Slovenije, pri čemer ga na prvotnem seznamu potencialnih tarč po neuradnih informacijah sploh ne bi bilo. Predvidena nakupna cena bi bila nekajkrat višja od tržne. To pomeni, da bi ga Telekom krepko preplačal. 

Ko je Tomaž Kokot, član SDS, postal generalni direktor Pošte Slovenije, je njegovo družinsko podjetje naenkrat postalo zanimivo za državni Telekom Slovenije.
Ko je Tomaž Kokot, član SDS, postal generalni direktor Pošte Slovenije, je njegovo družinsko podjetje naenkrat postalo zanimivo za državni Telekom Slovenije.
Mediaspeed

Enaka vprašanja se zastavljajo tudi pri nakupu Actuala IT. Zdaj je namreč že jasno, da bodo Italijani s prodajo Actuala IT v sedmih letih skoraj početverili svoj prvotni vložek. Leta 2015 so zanj Istrabenzu plačali osem milijonov evrov. Takrat je Actual IT zaposloval dobrih 110 ljudi, ustvaril okoli deset milijonov evrov prihodkov in pol milijona evrov dobička. Po tistem je kupil več podjetij v Sloveniji in regiji, za ključnega pa se je izkazal prevzem Unistar LC, enega od največjih dobaviteljev IT-opreme pri nas. Polovico poslov mu prinesejo javni naročniki, daleč največji med njimi UKC Ljubljana. Zanj je odštel nekaj manj kot pet milijonov evrov.

Združena Actual IT in Unistar LC sta v času, ko so se njuni lastniki začeli pogovarjati s Telekomom, dosegla rekordne rezultate. V letu 2020 sta ustvarila nekaj manj kot 40 milijonov evrov prihodkov in kar 3,5 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Glavni izvršni direktor skupine Actual IT Pavle Jazbec je sicer pred meseci povedal, da za letos načrtujejo širitev poslovanja na vseh področjih. 

Kljub vsemu je 34 milijonov evrov, kolikor naj bi neuradno znašala kupnina Actual IT, po ocenah poznavalcev razmer previsok znesek za. To potrjuje tudi analiza poslovanja. Ob predpostavki, da bi skupina še naprej dosegala tako visok EBITDA, bi Telekom potreboval kar deset let, da bi si povrnil kupnino. Ob tem pa v družbo, ki bi jo kupil, ne bi smel investirati niti evra.

Preberite še:
SDS ne obupa: nov "državni udar" na uradu za boj proti pranju denarja

Dve leti po 20-milijonskem prevzemu v stečaj

Dogajanje spominja na obdobje prve Janševe vlade, ko se je tik pred parlamentarnimi volitvami odvrtel podoben posel. Le da je bil takrat Actual IT tisti, ki je prevzemal. Leta 2008 se je namreč koprska družba, ki jo je takrat obvladoval Istrabenz Igorja Bavčarja, takrat velikega Janševega zaveznika, odločila za prevzem podjetja Simt iz Grosupljega. Njegov ustanovitelj je bil Janšev osebni znanec Boštjan Primec, ki je veliko večino poslov ustvaril s poslovanjem z ministrstvi in vladnimi službami. 

Pred 14 leti je družba Actual IT, ki je delovala pod okriljem Istrabenza, za 20 milijonov evrov kupila grosupeljsko podjetje Simt. Posel jo je skoraj pokopal.
Pred 14 leti je družba Actual IT, ki je delovala pod okriljem Istrabenza, za 20 milijonov evrov kupila grosupeljsko podjetje Simt. Posel jo je skoraj pokopal.
STA

Pri poslu sta v oči bodli dve zadevi: informacije, da pri njem sodeluje premierjev brat Rajko Janša, in astronomska kupnina. Za Simt, ki se je ukvarjal s preprodajo strojne opreme, je Actual IT odštel kar 20 milijonov evrov in ga s tem za nekajkrat preplačal. Nakup se je končal klavrno. Po dobrih dveh letih je Simt končal v stečaju in s tem skorajda potopil svojega lastnika, Actual IT. V Istrabenzu, ki se je tudi sam znašel v finančnih težavah, pa so morali posledično družbo prodati Italijanom.