Nova Janševa taktika, kako na kolena spraviti STA

Raje, kot da bi dala denar za Slovensko tiskovno agencijo (STA), je vlada Janeza Janše samo sebe prijavila v Bruselj.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 8. 1. 2021, 15:31


Screenshot 2020-04-14 at 13.53.29
Na vladnem uradu za komuniciranje, ki ga vodi Uroš Urbanija, so našli nov način za zavlačevanje izplačila obveznosti do STA. Zdaj preverjajo, ali bi šlo pri tem za državno pomoč.
posnetek zaslona

Slovenska tiskovna agencija (STA) še vedno ostaja brez denarja, ki bi ga morala dobiti po pogodbi z uradom za komuniciranje (UKOM).

Vlada Janeza Janše ji namreč še vedno ni izplačala nadomestila za opravljanje javne službe za lansko leto, čeprav jo k temu zavezuje zadnji paket proti korona ukrepov (PKP7). Rok za nakazilo se je iztekel včeraj, a na Slovenski tiskovni agenciji denarja niso dobili. Dopolnilo, ki omogoča izplačilo, je državni zbor konec lanskega leta sprejel na predlog koalicijske SMC. Janša ga je takrat cinično označil za »vrhunec vladavine prava«. Izjavo vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga pa je na Twitterju komentiral s pripisom »#Zimbabwe«.

Toda Janševa vlada si čas, v katerem želi očitno finančno izčrpati STA, kupuje z novimi manevri. Zdaj namreč v Bruslju preverja, ali ne gre pri financiranju STA za nedovoljeno državno pomoč.

Preberite še:

Ne STA, Urbanija pretaka javni denar v zasebne žepe

Janša in Urbanija: duet za uničenje STA

Od kdaj je financiranje STA lahko državna pomoč? 

»S PKP7 je financiranje STA postalo neposredna zakonska obveznost. Iz pogodbenega razmerja, v katerem je UKOM izpolnjevanje svojih obveznosti lahko pogojeval z izpolnjevanjem obveznosti STA, se je spremenilo v upravno razmerje, v katerem je njegova obveznost financiranja STA nepogojna in v višini, ki jo enostransko določi STA v svojem poslovnem načrtu. Sprememba financiranja je odprla vprašanje, ali je slednje skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči,« so danes za necenzurirano.si pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, ki ga vodi Uroš Urbanija.

Kdaj bodo torej nakazali denar? »Glede na navedeno bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje,« so še poudarili na uradu.

Direktor STA Bojan Veselinovič
Direktor STA Bojan Veselinovič
STA

Obveznost za financiranje javnega servisa STA daje državi poseben zakon. Gre za edino nacionalno tiskovno agencijo, ki opravlja javno službo – enako kot recimo Slovenske železnice in Pošta Slovenije, ki prav tako kot STA deloma delujejo na trgu. Država je zato STA dolžna zagotavljati denar za delovanje javne službe. Enako kot ga daje Slovenskim železnicam za prevažanje potnikov, Pošti Slovenije pa za izvajanje poštnih storitev po vsej državi. STA z javnim servisom doma in po svetu zagotavlja novice s področja politike, gospodarstva, kulture, izobraževanja, kronike, športa in drugih področij. Prav tako je dolžna vzdrževati arhiv novic in fotografij.

 Zdaj veljavni zakon o STA je bil sprejet leta 2011. V zadnjih devetih letih nihče ni problematiziral poslovnega razmerja med STA in državo, ki ji zagotavlja okrog šestdeset odstotkov prihodkov - celo druga Janševa vlada ne. Za pojasnila smo zato zaprosili tudi ministrstvo za finance, ki je pristojno za komunikacijo z evropsko komisijo na področju državnih pomoči. Objavili bomo, ko jih prejmemo.

Kaj pravijo v SMC

Še pred dnevi so sicer na vladnem uradu za komuniciranje na vprašanje, kdaj bodo nakazali denar, odgovarjali, da »v Sloveniji velja načelo vladavine prava in seveda se tega vseskozi držimo«. Po pogodbi za lani Slovenski tiskovni agenciji dolgujejo pol milijona evrov. Gre za denar, s katerim bi država poplačala stroške opravljanje javne službe za oktober, november in december. Kar je najpomembneje: STA bi ga morala po zakonu dobiti ne glede na to, ali je z ustanoviteljem že sklenila novo pogodbo za poplačilo teh stroškov za leto 2021.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga
Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga
Primož Lavre

»Zagotovili smo dodatno pravno podlago za izplačilo. Zakaj ga še ni, ne vem,« nam je danes dejala Janja Sluga. Ali in kdaj bo to vprašanje na vladi odprl kdo od ministrov SMC, še ni znano. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je tik pred novim dejal, da »mora vlada zaplet rešiti urgentno, saj delo STA ne sme biti ogroženo«. Čeprav je nadzorni svet STA odobril možnost črpanja tako imenovanega »revolving« posojila v višini 250.000 evrov, je jasno, da novo zavlačevanje vlade ogroža nadaljnje delovanje edine nacionalne tiskovne agencije. Če bi morala Slovenija v najslabšem scenariju vračati državno pomoč, bi lahko STA z regresnim zahtevkom sama spravila v stečaj.

Kot je znano, je vladni urad za komuniciranje financiranje STA v začetku decembra zaustavil, ker je zahteval dokumentacijo, ki jo lahko od STA po oceni direktorja Bojana Veselinoviča zahteva le vlada kot zastopnik ustanovitelj, kar urad za komuniciranje ni. Iz dopisa, ki ga je urad poslal vladi, pa je razvidno, da je v tednih pred tem želel posegati v uredniško politiko STA. Urad je med drugim problematiziral intervju z raperjem Zlatanom Čordićem Zlatkom, protestno izjavo uredništva STA na tvit Janeza Janše, da je STA nacionalna sramota, in podpis odgovorne urednice STA Barbara Štrukelj pod izjavo o političnih pritiskih na slovenske medije.