Nov biznis Francija Matoza: prodajal bo kopalnice

Nove poslovne naveze nekdanjih fantov s slabe banke: kaj druži Francija Matoza in soproga nekdanje direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU)?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 14. 12. 2022, 05:55


franci matoz bobo
Zahvala za minulo delo ali novi izzivi? Franci Matoz ima novega poslovnega partnerja: nekdanjega izvršnega direktorja slabe banke Andreja Lazarja, ki ga je na ta položaj imenoval, ko je sam vodil njen upravni odbor.
Bobo

Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše, je eden od zmagovalcev mandata nekdanje vlade. V njenem času je prišel na več pomembnih funkcij v državnem gospodarstvu. Še danes vodi nadzorni svet Luke Koper in sedi med nadzorniki Slovenskih železnic (SŽ). Posloviti se je moral le z vrha Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Toda zdaj nove posle snuje z enim od njenih nekdanjih vodilnih.

Avgusta letos je namreč na naslovu Matozove odvetniške pisarne v Kopru začelo delovati podjetje Bathbox, ki je registrirano za proizvodnjo in gradbeništvo. Njegov lastnik in direktor je Andrej Lazar, nekdanji izvršni direktor DUTB. Na ta položaj je bil imenovan, ko je njen upravni odbor vodil Matoz. Podjetje Bathbox se bo ukvarjalo s prodajo in montažo kopalnice in pohištva. Že nekaj časa na trgu išče delavce. 

Po naših informacijah je v delovanje Lazarjevega podjetja tesno vpet tudi Franci Matoz. Kot smo neuradno izvedeli, mu je pomagal urediti prvi večji posel. Podjetje naj bi namreč postalo dobavitelj gradbenega podjetja Grafist, ki je v lasti Anteja Guberca, prijatelja in dolgoletne stranke Francija Matoza. To pa odpira tudi druga vprašanja:

1. Kako je Matoz kot predsednik upravnega odbora DUTB nadzoroval delo Andreja Lazarja, s katerim sta si bila očitno ves čas zelo blizu?

2. Se je Guberac za nakup nekaterih njenih prestižnih zemljišč na območju Slovenske Istre zanimal tudi zaradi dobrih zvez, ki jih je očitno imel v DUTB? O njihovi prodaji sta namreč odločala Matoz in Lazar.

Andrej Lazar, nekdanji izvršni direktor DUTB
Andrej Lazar, nekdanji izvršni direktor DUTB
STA

Matozova pot od Popoviča do Janše

Kot že omenjeno, imata Matoz in Guberac dolgo skupno zgodovino. Vrsto let ju je družilo skupno prijateljstvo z nekdanjim koprskim županom Borisom Popovičem. Bili so trojka, ki je obvladovala Koper. Grafist je veljal za hišnega gradbinca Mestne občine Koper. V zadnjem desetletju in pol je zanjo opravil za več kot 50 milijonov evrov poslov. Matoz pa je bil hišni odvetnik občine in njenega dolgoletnega župana. Za Popovičevo stranko je kandidiral tudi na lokalnih volitvah v občini Ankaran.

Leta 2018 se je Popovič moral posloviti s položaja župana po tesnem porazu, ki ga Matoz ni mogel preprečiti tudi z zahtevo po ponovnem štetju glasov. Odnosi s Popovičem so se ohladili. Matoz je še naprej pomagal Gubercu v spopadih za obvladovanje koprskega nogometnega kluba, kjer je najbolj znan primorski odvetnik še vedno član upravnega odbora. Odvetniška družba Matoz že nekaj časa domuje v prostorih nove poslovne zgradbe na Bonifiki, ki jo je gradil Grafist. Tam je registrirana tudi Matozova nepremičninska družba Neprus, od letos še podjetje Bathbox. 

V istem času je na oblast v državi prišla tretja Janševa vlada. Matozu je padla sekira v med. Postal je prvi nadzornik Luke Koper, najpomembnejšega podjetja v slovenski Istri. Njegova prijateljica in nekdanja sodelavka Nina Marin se je zavihtela na položaj direktorice Istrabenza, s čimer je Matoz dobil vpliv na podjetje Adriafin, večinskega lastnika družbe Vinakoper, ki ima v najemu nekatera najboljša zemljišča v regiji. 

Ante Guberac, lastnik Grafista, najpomembnejšega gradbinca v Slovenski Istri
Ante Guberac, lastnik Grafista, najpomembnejšega gradbinca v Slovenski Istri
Jurij Kodrun

Ključni nepremičninar na slabi banki

Julija lani, med zadnjo kadrovsko čistko nekdanje Janševe vlade, je Matoz prišel še na čelo upravnega odbora DUTB. Ta je kmalu zatem za enega od izvršnih direktorjev, ki operativno vodijo slabo banko, imenoval Andreja Lazarja, sicer soproga tedanje direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petre Grah Lazar

Takrat je Lazar še veljal za kader NSi, a je bil očitno že Matozova izbira. Pred tem je na DUTB vodil sektor upravljanja z  nepremičninami. Imel je ključno vlogo pri eni od njenih najbolj odmevnih afer. Šlo je za posel z zemljiščem v Logatcu, na katerem je švicarska družba Lonstroff zgradila tovarno medicinskih elastomerov. DUTB ga je prodala prek posredniškega podjetja Svet Re, ki je v enem dnevu v poslu zaslužilo milijon evrov. Lazar je za DUTB operativno vodil posel. Lastnik podjetja, ki je prejelo visoko razliko v ceni, je bil Vlado Petek, nekdanji kandidat SDS za župana Vrhnike.

Na visokih položajih v slabi banki je bil tako Lazar tudi v času, ko se je za njene nepremičnine zanimal Guberac. Ko je podjetje Grafist poleti 2020 kupilo marino v Izoli, Guberac ni skrival, da si želi kupiti zemljišča nekdanjega Arga, ki jih je DUTB takrat že prodajala. "Vemo, da so nepozidana zemljišča. Skupaj z izolsko občino bomo iskali rešitev, da se ta del uredi in da bo ponos Izole. Dobro vemo, da zraven marine sodijo tudi lepi objekti in mi bomo delali na tem, da bomo ta del, ki je zdaj zanemarjen, v prihodnjih letih uredili," je napovedoval Guberac. 

Ta zemljišča so danes še vedno v lasti DUTB. Njihova izklicna cena za prodajo znaša skoraj devet milijonov evrov. Na Odvetniško družbo Matoz smo včeraj popoldne naslovili več vprašanj. Zanimalo nas je, ali in kako je Franci Matoz povezan s podjetjem Bathbox in ali temu podjetju pomaga pri pridobivanju poslov. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.