Nekdanji šef DUTB v preiskavi, Romana Tomc ga daje za zgled

(Ne)prodaja Save: evropska poslanka SDS hvali nekdanjega prvega moža slabe banke, proti kateremu je sodišče uvedlo preiskavo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 23. 2. 2022, 05:55


Lars Nyberg
Kaj nekdanjemu prvemu možu slabe banke Larsu Nybergu očita tožilstvo? In kdo vse bo še moral na sodišče?
Arsen Perić/M24

Dobrih šest let po tem, ko je vlada Mira Cerarja razrešila Larsa Nyberga, nekdanjega prvega moža Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, je jasno, da bo imelo zadnjo besedo o njegovem delu sodišče.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so namreč potrdili, da so izdali sklep o uvedbi preiskave proti Nybergu. Osumljen je dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski javnosti, ki naj bi ju storil kot predsednik upravnega odbora DUTB. Po naših informacijah ga specializirano državno tožilstvo preganja, ker je DUTB v letih 2014 in 2015 svojim direktorjem izplačala skupaj za 348.000 evrov plač, ne da bi za to imela pravno podlago. Kot je pozneje ugotovilo računsko sodišče, je šel največji del tega denarja za povišanje plače in izplačilo prispevkov nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju Torbjörnu Manssonu.

Nyberg je bil vodja ekipe Švedov, ki jo je druga vlada Janeza Janše v začetku leta 2013 izbrala za zagon in vodenje DUTB. Jeseni 2015 ga je zaradi afere s plačami vodilnih razrešila vlada Mira Cerarja. Toda njegovo ime se je v slovenski javnosti ponovno pojavilo ob zadnjem dogajanju okrog Save, največje domače turistične skupine – in to po zaslugi evropske poslanke SDS Romane Tomc.

Romana Tomc je očitno še vedno prepričana, da so imeli Švedi v Savi dobre namene.
Romana Tomc je očitno še vedno prepričana, da so imeli Švedi v Savi dobre namene.
Bobo

Preberite še:
Nova tarča Madžarov: slaba banka

Romana Tomc verjame Švedom, ne Počivalšku

Še pred tednom dni je vse kazalo na to, da bodo v lastništvo Save vstopili madžarska podjetja in skladi, povezani z Istvanom Tiborczem, zetom predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana. O nakupu 43 odstotkov delnic Save so se dogovorili z ameriškim finančnim skladom York. Politiki SDS so bili takrat gluhi za številna opozorila pred (raz)prodajo hotelov na Obali, Bledu in severovzhodu Slovenije. 

Med njimi je bila tudi Romana Tomc, ki jih je označila za "skrajni populizem". To je podkrepila z objavo javnega pisma, ki ga je na Mira Cerarja oktobra 2015 naslovil Lars Nyberg. V njem je med drugim zapisal, da je "v primeru Sava čutiti smrad po korupciji na vsakem koraku". To je storil po tem, ko je švedska ekipa na DUTB spomladi 2015 zasegla hotele v lasti Save in Istrabenza, nato pa zanje začela iskati kupce. Toda načrte ji je najprej preprečilo sodišče, ki je odločilo, da mora DUTB Savi vrniti hotele, nato pa še takratna vlada, ki je Savo prenesla pod okrilje Slovenskega državnega holdinga (SDH). 

Tedaj je ministrstvo za gospodarstvo že vodil Zdravko Počivalšek, ki je pred dnevi opozoril, da so leta 2015 "pred vrati Savinih hotelov stali trgovci z novci", s čimer je imel v mislih Švede. A Romana Tomc je očitno še vedno prepričana, da so imeli Švedi v Savi dobre namene in da so bila Nybergova opozorila na mestu. Še več: prepričana je, da so Nyberga "odslovili zaradi previsoke plače, ker je drezal tja, kamor ne bi smel". 

Preberite še:
Matozovi posli z Madžari tresejo vrh slabe banke

Že dve sodni preiskavi proti Švedom na DUTB?

Pri tem Romane Tomc ne moti dejstvo, da je sodišče proti tedanjim vodilnim na DUTB do danes izdalo že dva sklepa o uvedbi preiskave. Že januarja 2020 je namreč to storilo proti Manssonu in dvema nekdanjima izvršnima direktorjema: Alešu Koršiču in Boštjanu Gjerkešu. Specializirano državno tožilstvo jih sumi zlorabe položaja v povezavi s približno 2,8 milijona evrov izplačil. Šlo je za denar, ki ga je DUTB nakazovala različnim svetovalnim podjetjem. Daleč največji znesek, okrog 2,2 milijona evrov, je prejela švedska družba Quartz+Co., v kateri je bil Mansson partner in solastnik.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so nam pojasnili, da v tej zadevi še vedno niso odločili o pritožbah, ki so jih zoper sklep o uvedbi preiskave vložili osumljenci. Na specializiranem državnem tožilstvu pa nam na naša vprašanja niso odgovorili. 

Kriminalisti so kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja osumili tudi Andreja Širclja, aktualnega ministra za finance. Skušali so dokazati, da je že ob sklepanju dogovorov vedel, da svetovalna podjetja naročenih storitev ne bodo opravila. Med osumljenci Širclja ni več.
Kriminalisti so kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja osumili tudi Andreja Širclja, aktualnega ministra za finance. Skušali so dokazati, da je že ob sklepanju dogovorov vedel, da svetovalna podjetja naročenih storitev ne bodo opravila. Med osumljenci Širclja ni več.
STA

Medtem ko je Nyberg okrog Save po lastnih besedah vonjal korupcijo, je kljub vsem aferam ves čas javno branil vodilne na DUTB. "Na začetku pač niso imeli dovolj zaposlenih in povrhu vsega se je še mudilo," je Nyberg opravičeval milijonske stroške za zunanje svetovalce, ki so jih v posameznih primerih prejemala tudi podjetja v lasti zaposlenih na DUTB. Plačevanje družbe Quartz+Co., ki je bila povezana z Manssonom, je utemeljeval s "storitvami, ki jih DUTB trenutno nujno potrebuje" in hkrati govoril, da "so se zavedali potencialnega konflikta interesov v tem primeru". Kmalu zatem so prišle na dan informacije, da je Mansson na Quartz+Co. prišel šele po tem, ko je tja prinesel posel z DUTB.

Preberite še:
Koalicijska vojna za skrite zaklade slabe banke

Fiktivni računi, dvojna plačila ...

Na vse te posle, pomanjkljive specifikacije opravljenih del, dvojna plačila za iste storitve in sume fiktivnih računov je v več revizijah opozorilo računsko sodišče, ki jih je prijavilo policiji. Sume nepravilnosti so zaznali tudi na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo je takrat vodil Goran Klemenčič. Ugotovili so, da so na DUTB za zunanje izvajalce od ustanovitve do januarja 2014 porabili 12 milijonov evrov, a se je sprejetje končnega poročila zavleklo zaradi menjave vodstva komisije. 

Javnost so razburjale tudi plače vodilnih na DUTB. Trije neizvršni direktorji (ob Nybergu še Carl-Johan Lindgren in Arne Berggren), ki niso bili vpeti v dnevno operativo DUTB, so po pogodbi mesečno prejemali po 10.000 evrov bruto. Skoraj toliko pa je Mansson mesečno prejemal za nadomestilo potnih stroškov, saj se je vsak vikend vračal na Švedsko. 

Švedsko obdobje v DUTB so zaznamovale številne afere: sporne in podmizne preprodaje terjatev, sumi fiktivnih svetovalnih pogodb s podjetji, povezanimi z vodilnimi v DUTB, ekscesne plače ...
Švedsko obdobje v DUTB so zaznamovale številne afere: sporne in podmizne preprodaje terjatev, sumi fiktivnih svetovalnih pogodb s podjetji, povezanimi z vodilnimi v DUTB, ekscesne plače ...
STA

Nyberg je sicer veljal za ključni člen v navezi med DUTB in Bank of America Merrill Lynch, ki je bila v letih 2014 in 2015 "hišni" kupec prenesenih terjatev slovenskih bank. Najbolj odmevna je bila paketna prodaja terjatev do ACH, Proteja, Elana, Adrie Airways in Polzele. Samo s preprodajo terjatev do ACH so Američani v nekaj mesecih ustvarili približno 20 milijonov evrov dobička. Nyberg naj bi bil takrat naklonjen tudi ideji, da bi Bank of America Merrill Lynch čez čas sodelovala pri morebitni privatizaciji DUTB. Na vprašanje, ali se je Nyberg o tem pogovarjal z Američani, nam iz DUTB nikoli niso odgovorili. 

V DUTB je bil Nyberg imenovan v kvoti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki je v Sloveniji pred takratnim tretjim valom privatizacije ponovno odprla svojo pisarno. Čeprav ga je uradno predlagalo ministrstvo za gospodarstvo (vodil ga je Radovan Žerjav), je Nyberg ves čas užival močno podporo SDS. To je bilo razvidno tudi na sejah parlamentarnih delovnih teles, ki so obravnavala delo DUTB. Kot edini Šved med neizvršnimi direktorji je Nyberg na položaju ostal še leto in po nastopu mandata Cerarjeve vlade, dokler ga skupaj z Manssonom jeseni 2015 ni razrešila.