Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z Bojano Beović

Kaj nekdanji prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z zdravniško zbornico, ki jo bo še en mandat vodila Bojana Beović?

Avtor: Primož Cirman
torek, 21. 5. 2024, 14:00


1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032
Valentin Hajdinjak, nekdanji šef Darsa
Marko Vavpotič

Valentin Hajdinjak, nekdanji predsednik uprave Darsa, ki je novembra lani pod pritiskom nadzornega sveta odstopil s položaja, ne bo delal za zdravniško zbornico.

Po tem, ko smo danes objavili novico, da je Hajdinjak postal pogodbeni sodelavec zbornice, ki jo bo še en mandat vodila Bojana Beović, nam je nekdanji prvi mož Darsa zatrdil, da sodelovanja ne bo. "Pogovarjali smo se," je potrdil. Kot smo izvedeli iz več virov, ga je zbornica želela najeti kot pogodbenika. Toda Hajdinjak je poudaril, da niso sklenili nobenega dogovora o sodelovanju. Ali so se vpleteni naknadno premislili zaradi morebitne prevelike medijske odmevnosti, ni znano.

Ena od Hajdinjakovih nalog bi bilo svetovanje za področje odnosov z javnostmi. Z majem je namreč zbornico zapustil nekdanji novinar RTV Slovenija Jure Brankovič, ki je bil tam zadolžen za stike z mediji. Novo službo je našel v farmacevtski družbi Roche Slovenija.

Služboval na T-2, v času prejšnje vlade se je preselil na vrh Darsa

Hajdinjak, sicer nekdanji podpredsednik NSi, je v preteklosti že delal na zdravniški zbornici, ki združuje vse slovenske zdravnice in zdravnike, velja pa za eno najmočnejših lobističnih organizacij v zdravstvu. Tam se je prvič zaposlil že leta 2009. Nato je odšel v vrste telekomunikacijskega operaterja T-2. Leta 2020, v času tretje vlade Janeza Janše, je postal predsednik uprave Darsa, ki ga je vodil tri leta in pol.

Položaj je moral zapustiti zaradi očitkov, povezanih s pet milijonov evrov vrednim razpisom za dobavo specialnih strojev. Pri tem poslu naj bi imel namreč ključno vlogo Gašper Bedenčič, širši javnosti neznani poslovnež, ki velja za osebo z odličnimi povezavami v gradbenih krogih in na slovenski desnici. Ta naj bi v imenu NSi ponujal ureditev posla enemu od podjetij, ki ga je želelo dobiti. V zameno bi prejel provizijo v višini petih odstotkov vrednosti posla.

Bojana Beović (na fotografiji) je nedavno dobila nov mandat.
Bojana Beović (na fotografiji) je nedavno dobila nov mandat.
Sašo Švigelj

Nadzorniki so Hajdinjaku očitali, da Bedenčičevega "lobiranja" ni prijavil Darsovi službi za skladnost poslovanja oziroma policiji. To je nekdanji prvi mož Darsa zanikal, prav tako je zatrdil, da se z Bedenčičem nikoli ni srečal. Hajdinjak ima v policijski preiskavi domnevno spornih poslov na Darsu status osumljenca. Po odhodu z Darsa deluje kot samostojni podjetnik.

Bojana Beović, širši javnosti najbolj znana kot predsednica strokovne skupine za covid-19, je pred dnevi dobila nov mandat na čelu zbornice. Kot edina kandidatka za predsednico je prejela 3.761 glasov, kandidirala pa je s podporo članov in izvršilnega odbora.