Kriminalisti nad največji energetski posel v Ljubljani

Kriminalisti NPU danes izvajajo hišne preiskave zaradi največjega energetskega projekta v Mestni občini Ljubljana, vrednega kar 118 milijonov evrov.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
sreda, 8. 6. 2022, 16:00


samo lozej-pl
Samo Lozej, prvi mož Energetike Ljubljana
Primož Lavre/Reporter

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes na sedmih lokacijah opravili hišne preiskave zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Po naših zanesljivih informacijah preiskujejo 118 milijonov evrov vredno naročilo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni, ki jo je od grške družbe Mytilineos Holdings kupilo javno podjetje Energetika Ljubljana. Osumljenih je pet fizičnih oseb, po neuradnih informacijah so med njimi:

-  direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej,

-  tehnični direktor Marko Agrež, sicer nekdanji prvi mož Termoelektrarne Trbovlje,

Zdenka Grozde, direktorica Javnega holdinga Ljubljana, in

Petar Komljenović, srbski poslovnež, ki je Grkom pomagal pri pridobitvi posla v Ljubljani.

Toplarna Ljubljana, s katero upravlja Energetika Ljubljana.
Toplarna Ljubljana, s katero upravlja Energetika Ljubljana.
STA

Kot so sporočili s policije, so osumljene osebe pri opravljanju gospodarske dejavnosti, v povezavi z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine, zlorabile svoj položaj in si pridobile veliko protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov, ki je bila delno že izplačana, in sicer v višini vsaj 650.000 evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 35 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja specializirano državno tožilstvo.

Oktobra 2017 je družba Energetika Ljubljana, ki je v lasti MOL, objavila javni razpis za izbiro dobavitelja glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. Nanj se je prijavilo devet ponudnikov, v finale pa sta se uvrstila slovenska podružnica nemške multinacionalke Siemens in Grki. Njihova prvotna ponudba je bila vredna 134 milijonov evrov brez DDV. Dogajanje okrog razpisa smo razkrivali že leta 2019.

Preberite več:
Reševal je Jureta Jankovića, zdaj lobira za energetski posel desetletja v Ljubljani

Dela za postavitev nove plinsko-parne enote so stekla jeseni 2020. Nova enota bo nadomestila dva premogovna bloka. Tretji blok, ki so ga leta 2008 predelali za sokurjenje premoga in lesne biomase, bo ostal v obratovanju. Po napovedih občine naj bi se tako uporaba premoga zmanjšala za 70 odstotkov. Dokončanje gradnje je načrtovano za letos, ob koncu leta predvidevajo prehod v poskusno obratovanje in zatem v polni zagon.