Ko davčni dolžnik Igor Bavčar obišče Ivana Simiča na Fursu

O čem se je šef finančne uprave pogovarjal z enim najbolj znanih slovenskih zapornikov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 21. 7. 2021, 05:55


Igor Bavčar
Igor Bavčar zaradi pranja denarja prestaja sedemletno zaporno kazen na Dobu. Je tudi med največjimi davčnimi dolžniki.
STA

Ivan Simič se je dober mesec po imenovanju za začasnega direktorja Finančne uprave (Furs) v svoji pisarni sestal z Igorjem Bavčarjem, pravnomočno obsojenim zapornikom, ki je že dlje časa tudi pri vrhu seznama največjih davčnih dolžnikov. 

To je razvidno iz evidence Simičevih obiskov na generalnem finančnem uradu, ki smo jo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobili od Fursa. Zanjo smo zaprosili, ker se Simič od imenovanja na čelo Fursa otepa očitkov o konfliktu interesov. Še vedno je namreč lastnik davčnosvetovalne družbe Simič & Partnerji, ki zastopa več podjetnikov in fizičnih oseb v davčnih postopkih, zato smo želeli preveriti, ali je koga od njih na Fursu tudi osebno sprejel. Simič je sicer takoj po tem, ko je prišel na položaj, poudaril, da tega konflikta interesov ni. Pri tem se je skliceval na mnenje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Prav tako je zatrdil, da podrejenim na Fursu ne bo narekoval, kako naj odločajo. 

Kot so pojasnili na Fursu, se vsi obiski zabeležijo na recepciji urada oziroma v tajništvu. "Na ta način želi mag. Simič doseči maksimalno transparentnost srečanj," so pojasnili na Fursu. Na seznamu Simičevih obiskovalcev so znani lobisti, odvetniki in politiki. Toda na njem najbolj izstopa Bavčar, nekdanji minister za notranje zadeve in prvi mož Istrabenza, ki je bil pozneje pravnomočno obsojen na sedem let zapora zaradi pranja denarja. Kazen trenutno prestaja na Dobu. 

Na seznamu Simičevih obiskovalcev so znani lobisti, odvetniki in politiki.
Na seznamu Simičevih obiskovalcev so znani lobisti, odvetniki in politiki.
STA

Preberite še:
Med donatorji Janševe SDS tudi bodoči šef Fursa

Bavčar na Fursu, ki ga toži za milijonski dolg

Bavčar je Simiča na sedežu Fursa obiskal v tem mesecu. Kdaj natančno, ni znano. Prav tako ne, kaj je bila tema njunega sestanka. Na Fursu so nam pojasnili le, da sta se pogovarjala "o vsebinah, za katere je pristojna finančna uprava RS". 

Bavčar državi po zadnjih podatkih dolguje okoli 1,6 milijonov evrov. Gre za neplačani davek, ki mu ga je Furs odmeril pri spornih transakcijah, zaradi katerih je bil tudi obsojen. Šlo je za posle s preprodajo delnic Istrabenza, s katerimi so Bavčar in sodelavci leta 2007 zaslužili več kot 24 milijonov evrov, denar pa želeli porabiti za lastninjenje koprskega finančnega holdinga. Furs poizkuša davek, ki ga je odmeril Bavčarju, v zadnjih letih na vsak način izterjati, tudi z zasegom premoženja Bavčarju in njegovi družini. Večino vrednejšega in vidnega premoženja je Bavčar že prenesel na varno – med drugim hišo v ljubljanskih Murglah in posestvo v Starem trgu pri Ložu. 

Igor Bavčar je na Fursovem seznamu največjih davčnih dolžnikov.
Igor Bavčar je na Fursovem seznamu največjih davčnih dolžnikov.
Furs

Furs mu je uspešno zasegel pol milijona evrov vredno terjatev do nekdanjega člana nadzornega sveta Istrabenza Bojana Korsike. Že leta 2017 mu je odvzel tudi gozdove in njive na Notranjskem. Pri tem Bavčar ves čas poudarja, da je tožba Fursa nesklepčna, nelogična in neživljenjska. "Celotna zadeva je zelo nenavadna, vse so mi vzeli, hkrati pa zahtevajo, da od tega, kar so mi vzeli, plačam še dohodnino," je opozarjal Bavčar, ki mora po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča vrniti tudi nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Do danes Furs še ni zahteval Bavčarjevega osebnega stečaja. 

Preberite še:
Zakaj Ivan Simič hodi na Furs in njegove urade po Sloveniji

Kaj o srečanju pravijo na Fursu

Na Fursu so poudarili, da Bavčarjev pogovor s Simičem ni imel povezave z njegovim postopkom pred Fursom. Toda Bavčar, ki je v domači javnosti postal sinonim za privatizacijskega tajkuna, si že celotno obdobje tretje vlade Janeza Janše prizadeva povrniti svoj ugled. 

Igor Bavčar in Janez Janša sta se sredi maja skupaj udeležila slovesnosti ob 31. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite, ki jo je organiziralo ministrstvo za notranje zadeve. Bavčar je bil slavnostni govorec.
Igor Bavčar in Janez Janša sta se sredi maja skupaj udeležila slovesnosti ob 31. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite, ki jo je organiziralo ministrstvo za notranje zadeve. Bavčar je bil slavnostni govorec.
STA

Redno se udeležuje proslav in dogodkov ob 30. obletnici osamosvojitve. Na prireditvi ob obletnici ustanovitve manevrske strukture narodne zaščite je bil celo slavnostni govornik, na njej pa je igral policijski orkester. Pojavljal se je v medijih, kjer je priznal (del) odgovornosti za propad Istrabenza in razprodajo njegovega premoženja, a še vedno zanika vsakršno kazensko odgovornost. Iz zaporniške celice se mu je uspelo vrniti tudi v gospodarstvo. Kot svetovalec pomaga podjetju Dana iz Mirne v lasti Franca Freliha, ki se omenja med možnimi kupci družbe Vinakoper.

Medtem ko je Bavčar dolgoletni Janšev osebni prijatelj, ima Simič v času te vlade tudi velik formalni vpliv. Po imenovanju na čelu Fursa še vedno vodi vladni strateški svet za debirokratizacijo, ki pripravlja zakonodajo, po kateri se bo moral ravnati Furs. Je nadzornik Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja. Od lani sodeluje pri delu vladne svetovalne skupine za pripravo paketov protikoronske zakonodaje, ki jo vodi Matej Lahovnik.

Preberite še:
Vladna služba "raztrgala" megazakon Ivana Simiča

Evropska poslanka SDS in Počivalškov lobist

S kom vse se je sestal Simič? Julija ga je obiskala evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc. Njegov gost je bil tudi Miloš Čirič, nekoč eden glavnih lobistov hrvaškega Agrokorja pri njegovem naskoku na Mercator, ki zdaj dela za ministra za gospodarstvo in prvaka SMC Zdravka Počivalška. Skupaj s Sebastjanom Jeretičem bo vodil predvolilno kampanjo stranke, ki ima še iz časa Mira Cerarja na računu več kot 600.000 evrov, a je že dlje časa pri dnu javnomnenjskih anket. Na ministrstvu uradno vodi delovno skupino za gospodarsko rabo konoplje.

Ivana Simiča je obiskal tudi lobist Miloš Čirič, ki zdaj dela za Zdravka Počivalška.
Ivana Simiča je obiskal tudi lobist Miloš Čirič, ki zdaj dela za Zdravka Počivalška.
Primož Lavre

Na Simičeva vrata je potrkal tudi Dušan Korošec, eden od bolj znanih slovenskih odvetnikov, ki je med drugim skrbel za posle zdaj že pokojnega prvega moža SCT Ivana Zidarja in drugih vplivnih gospodarstvenikov. Obiskali so ga tudi direktorica ljubljanske mestne uprave Urša Otoničar, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler in zdaj že nekdanji namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Uroš Novak, ki je včeraj odstopil s položaja, saj bo prevzel vodenje Finančnega urada Koper. Pred tem je Novak kot dolgoletni vodja preiskovalno-analitskega oddelka v sektorju za nadzor na generalnem davčnem uradu koordiniral njegovo delo v zadevah Janković in Čista lopata. 

Pri Simiču so se v juliju zvrstili obiski še nekaterih drugih vidnih ali manj znanih posameznikov. V njegovi pisarni sta bila med drugim tudi Metod Hladnik in Damjan Kosec. Osebi z istim imenom sta imeli v lasti podjetja, ki so po propadu za seboj pustila davčni dolg. Konec leta 2018 je tako na zahtevo Fursa v stečaju končalo podjetje Omnikom iz Trbovelj, ki je bilo v lasti Metoda Hladnika. Kolikšen je bil njegov davčni dolg, nikoli ni bilo javno objavljeno, saj je imel Omnikom prazno stečajno maso. Podobno se je zgodilo s podjetjem Estoritve iz Ljubljane, ki je bilo v lasti Damjana Kosca. V začetku leta 2016 je končalo v stečaju, največji upnik pa je bila finančna uprava z nekaj več kot 11.000 evri terjatev. Njegov stečajni postopek se je zaključil v manj kot letu dni brez poplačila upnikov.

V obdobju od 1. do 20. julija so na Fursu zabeležili naslednje obiske pri Ivanu Simiču:

- Anton Jerovšek, član posvetovalne skupine, nekdanji ustavni sodnik,

- Janez Čebulj, član posvetovalne skupine, nekdanji ustavni sodnik,

- Marjan Odar, član posvetovalne skupine, direktor Slovenskega inštituta za revizijo, strokovnjak za revizijo in računovodstvo,

- Tamara Prezelj, članica posvetovalne skupine, davčna svetovalka in nekdanja direktorica direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov,

- Barbara Guzina, članica posvetovalne skupine,

- Franc Kangler, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve,

- Dušan Pečnik, predsednik sindikata carinikov,

- Dejan Ivkovič, nekdanji predsednik sindikata Furs Koper,

- Frančišek Verk, sindikat državnih organov,

- Tomaž Smrekar, generalni direktor statističnega urada (Surs),

- Mirjam Ravnikar Šurk, odvetnica in nekdanja predsednica državne revizijske komisije,

- Rok Berdajs,

- Peter Grum, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za informatiko na ministrstvu za javno upravo,

- Igor Bohinc, direktor urada za infrastrukturo na ministrstvu za javno upravo,

- Matjaž Obštetar, direktor urada za podporo uporabnikom, Direktorat za informatiko na ministrstvu za javno upravo,

- Romana Tomc, evropska poslanka SDS,

- Viktorija Hudernik, direktorica Finančnega urada Murska Sobota,

- Urša Otoničar, direktorica občinske uprave MOL,

- Erika Prijatelj, raziskovalka na Teološki fakulteti,

- Dušan Korošec, odvetnik,

- Igor Bavčar,

- Miloš Čirič, lobist,

- Darja Kocbek, novinarka Večera,

- Uroš Novak, dosedanji namestnik predsednika KPK, ki je odstopil s položaja in odhaja za direktorja Finančnega urada Koper,

- Boštjan Lindav, nekdanji direktor uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi,

- Metod Hladnik in

- Damjan Kosec.