Kje je bil Janša včeraj? V Srednji Ameriki.

Zakaj prvaka SDS včeraj zvečer, ko so bili že znani rezultati trojnega referenduma, ni bilo v štabu stranke?

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 28. 11. 2022, 12:00


janez-janša
Dogajanje v Sloveniji, po neuspelih referendumih, ki so državo stali skoraj šest milijonov evrov, je Janez Janša Janša komentiral 10.000 kilometrov stran, prek Twitterja.
IDC-CDI/Twitter

Ko so bili včeraj zvečer znani rezultati trojnega referenduma, na sedežu SDS ni bilo njenega predsednika Janeza Janše. Trojni poraz je kot prvi komentiral poslanec stranke Branko Grims, ki ga razmere v Sloveniji spominjajo na Nemčijo leta 1933, torej na čas, ko je na oblast prišel Adolf Hitler. Sledila sta Alenka Jeraj in Zvonko Černač.

Medtem je bil Janša 10.000 kilometrov stran, v Srednji Ameriki. Minuli vikend se je namreč udeležil srečanja izvršnega odbora Mednarodne zveze sredinskih demokratov (IDC-CDI) v glavnem mestu Paname. Gre za politično skupino, ki združuje nekatere vodilne konservativne in krščansko demokratske politike iz Latinske Amerike, Evrope, Azije in Evrope. Njen predsednik je nekdanji kolumbijski predsednik Andres Pastrana Arango, ki je bil v svojem mandatu znan po intenzivnem preganjanju levičarskih paravojaških milic. 

Janša je šel v Panamo, četudi je bila SDS predlagateljica treh referendumov – o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTV Slovenija. Njegova stranka je bila glavni generator kampanje, s katero je volivce pozivala, naj glasujejo "proti". Toda na koncu se ni razpletlo po njenih željah. Ne samo, da ji ni uspelo na volišča privabiti najmanj 340.000 nasprotnikov vladnih zakonov. Toliko bi jih potrebovala za 20-odstotni kvorum proti. Tudi tisti, ki so prišli, so v večini glasovali za sprejem zakonov.

Viktor Orban je srečanje v Panami spremljal iz Budimpešte, Janez Janša pa je odpotoval v Panamo.
Viktor Orban je srečanje v Panami spremljal iz Budimpešte, Janez Janša pa je odpotoval v Panamo.
IDC-CDI/Twitter

Preberite še:
Veliki poraženec

Na fotografijah iz Paname je mogoče opaziti, da se je več evropskih in drugih voditeljev srečanja udeležilo na daljavo. Med njimi je bil tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je opozoril, da na Evropo z vzhoda prežijo ekonomske posledice vojne v Ukrajini, z juga ilegalne migracije, s zahoda pa marksistične ideologije. Kot je na družbenem omrežju zapisal Janša, so v Panami s sogovorniki govorili o energetski krizi, kraji volitev in drastičnih kršitvah človekovih pravic v Iranu, na Kubi, Nikaragvi in v Mehiki. Janša se je ločeno sestal tudi z angolskim politikom Adalbertom Costo

Dogajanje v Sloveniji, po neuspelih referendumih, ki so državo stali skoraj šest milijonov evrov, je tako Janša komentiral od daleč, prek Twitterja. Ni sicer prvič, da je prvak SDS pred najpomembnejšimi političnimi projekti lastne stranke dal prednost drugim obveznostim. Konec leta 2016, ko je poslanka SDS Jelka Godec poudarjala, da je v slovenskem zdravstvenem sistemu nujna ničelna toleranca do korupcije, je Janša na otoku Mavricij v Indijskem oceanu igral golf z Andrejem Marčičem in Božom Dimnikom, dvema od največjih dobaviteljev v slovenskem zdravstvu.

Pozna jesen je sicer čas, ki ga Janša v opoziciji tradicionalno rad izkoristi za oddihe na eksotičnih lokacijah. Ali je pot v Panamo izkoristil za podaljšanje bivanja v Srednji Ameriki in na Karibih, kjer ne manjka luksuznih golf resortov in kamor je v preteklosti že zahajal, ni znano.