Kdo so Hanovi svetovalci? Med njimi tudi šef NLB Brodnjak

Razkrivamo, kdo vse sedi v strateškem svetu ministra za gospodarstvo Matjaža Hana.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 13. 7. 2022, 05:55


matjaž han
Strateški svet ministra za gospodarstvo Matjaža Hana ima 20 članov, ki se bodo prvič sestali jutri.
STA

Pred slovenskim gospodarstvom je težka jesen. Ob recesiji, ki jo odkrito napovedujejo v več evropskih državah, se bo spopadalo z dragimi energenti, trganjem dobaviteljskih verig in inflacijo, ki bo krepila zahteve za večje plače. Pri reševanju teh težav se je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han odločil poiskati pomoč. Včeraj je imenoval strateški svet za gospodarstvo, v katerem bo sedelo 20 predstavnikov podjetij, bank, delodajalcev, sindikatov in ekonomske stroke.

Toda med imeni članov je kar nekaj presenečenj. Med novimi svetovalci ministra Hana bo tako tudi Blaž Brodnjak, predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je bil po volitvah večkrat kritičen do vlade Roberta Goloba. Sredi junija je koalicijsko pogodbo, ki so jo podpisale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, označil za "nerealno". "Ko bo tak nabor želja soočen s proračunskimi omejitvami, nikakor ne bo mogel uzreti luči sveta. Kaj bo to pomenilo za zasedbo vlade, bo pokazal čas," je dejal Brodnjak.

Pred volitvami je Brodnjak javno navijal za "veliko programsko koalicijo strank". To bi pomenilo, da bi bil v vladi tudi SDS. Pozival je k preusmeritvi 10.000 ljudi iz javnega sektorja v gospodarstvo. Je tudi velik zagovornik uvedbe razvojne kapice – zgornje omejitve na plačilo socialnih prispevkov pri plači v višini 4.600 evrov bruto. Tej že vrsto let odločno nasprotujejo prav v Hanovi SD. Po njihovem bi kapica, ki jo sami imenujejo kot socialno, še bolj osiromašila pokojninsko blagajno, v negotovost pa pahnila tudi zdravstveno blagajno.

Preberite še:
Izgubljeni planet Blaža Brodnjaka

Blaž Brodnjak je velik zagovornik razvojne kapice, ki ji SD odločno nasprotuje. Pred volitvami pa si je želel "velike programske koalicije strank", ki bi v vlado pripeljala SDS.
Blaž Brodnjak je velik zagovornik razvojne kapice, ki ji SD odločno nasprotuje. Pred volitvami pa si je želel "velike programske koalicije strank", ki bi v vlado pripeljala SDS.
STA

Kateri direktorji svetujejo Hanu

Brodnjak je eden od devetih sedanjih ali nekdanjih direktorjev pomembnejših domačih poslovnih sistemov, ki bodo svetovali Hanu. Na seznamu članov strateškega sveta so tako še:

-        Jože Colarič, predsednik uprave Krke,

-        Toni Balažic, prvi mož Panvite, ki je v lasti Stanka Polaniča,

-        Anton Papež, nekdanji dolgoletni direktor TCG Unitech, ki je veljal za ključnega svetovalca Mira Cerarja v času njegovega vodenja vlade,

-        Boštjan Gorjup, eden od treh direktorjev družbe BSH Hišni aparati in nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS),

-        Tibor Šimonka, glavni podpredsednik uprave Slovenske industrije jekla (SIJ) in aktualni predsednik GZS.

-        Igor Akrapovič, lastnik skupine Akrapovič in član upravnega odbora Slovenskega poslovnega kluba (SBC),

-        Jure Knez, solastnik in tehnični direktor podjetja Dewesoft.

-        Andrej Božič, nekdanji generalni direktor Steklarne Hrastnik in član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) v času vlade Marjana Šarca.

Na seznamu ni Joca Pečečnika, donedavnega lastnika igralniške družbe Interblock, za katerega so bili številni prepričani, da se bo znašel med Hanovimi svetovalci. Na njem pa je Vojka Martinčič, direktorica Železničarskega invalidskega podjetja (SŽ-ŽIP). Velja za osebo iz kroga Silva Berdajsa, dolgoletnega predsednika sveta delavcev Slovenskih železnic in prvega moža sindikata strojevodij. SŽ so sicer poslovni sistem, ki že vrsto let velja za trdnjavo SDS, močno vlogo v njem pa ima tudi SD. Med 15 člani sveta le eden prihaja iz vrst sindikatov – to je Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Med članicami Hanovega strateškega sveta je tudi nekdanja ministrica za delo Anja Kopač.
Med članicami Hanovega strateškega sveta je tudi nekdanja ministrica za delo Anja Kopač.
/

Glavna prednost: dostop do ministra

Kdo so še ostali člani Hanovega strateškega sveta? Anja Kopač je nekdanja ministrica za delo iz vrst SD. Igor Jakomin je strokovnjak za logistiko in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za promet v času, ko ga je vodil Patrick Vlačič (SD). Od lani je tudi namestnik direktorja logističnega podjetja Cargox, ki je v solastništvu znanega poslovneža Otmarja Zorna in več drugih oseb. Danica Purg je dolgoletna direktorica in dekanja blejske poslovne šole IEDC. Bila je tudi članica programskega sveta Foruma 21, med vlado Boruta Pahorja pa je sedela v kadrovsko-akreditacijskem svetu, ki je presojal primernost kandidatov za člane nadzornih svetov državnih podjetij.

Preberite še:
Kako je šef Telekoma povozil sodelavce pri 30-milijonskem poslu

Z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete prihaja Barbara Bradač Hojnik, z ljubljanske ekonomske fakultete pa Polona Domadenik Muren in Sandra Damijan, sicer partnerica ekonomista Jožeta Damijana, leta 2020 kandidata nekdanje Koalicije ustavnega loka (KUL) za vodenje vlade. Ajda Pistotnik je raziskovalka iz društva EnaBanda, ki se je v zadnjih letih ukvarjala z vprašanjem dolga. Barbara Žibret Kralj je izvršna direktorica in partnerica pri družbi Deloitte Slovenija. Jana Javornik pa je nekdanja vodja direktorata za visoko šolstvo pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki predava na univerzah v Leedsu, Stockholmu in Utrechtu.

Za zdaj ni znano, koga bodo člani strateškega sveta izbrali za predsednika. Kot sekretar bo njegovo delo koordiniral Jernej Štromajer, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje in občinski svetnik SD v Slovenskih Konjicah, ki je zdaj zaposlen na ministrstvu za gospodarstvo. Glavna prednost članstva v takšnih organih je ob možnosti vplivanja na posamezne politike ministrstva predvsem dostop do ministra in drugih vodilnih uslužbencev ministrstva. Članom strateškega sveta namreč zelo verjetno ne bo treba prijavljati lobističnih stikov.