Kdo se skriva za slovenskimi nasprotniki pravice do splava?

Slovenski nasprotniki pravice do splava, ki organizirajo "Pohod za življenje", so zelo dobro povezani tudi z nekaterimi konservativnimi in krščanskimi organizacijami iz ZDA.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 5. 10. 2023, 05:55


pohod-za-življenje
/
Pohod za življenje

V soboto se bodo v Ljubljani ponovno zbrali nasprotniki ustavno zagotovljene pravice do splava. Sprehodili se bodo skozi mesto, program pa nadaljevali z govori. Toda "pohod za življenje", kot so ga poimenovali, je le del širše kampanje proti pravici do splava, ki se v zadnjih letih krepi po vsej Evropi. Tudi v Sloveniji so njeni nasprotniki vse glasnejši, vedno več je njihovih dogodkov, akcij in nastopov v medijih.

V uredništvu necenzurirano.si smo zato analizirali, kdo so ljudje in organizacije, ki si v Sloveniji prizadevajo za ukinitev pravice do splava.

Ugotovili smo, da njihove povezave sežejo tudi do konservativnih in krščanskih skupin iz ZDA, ki slovenskim aktivistom pomagajo z zagotavljanjem pravne in drugih oblik pomoči. Pri tem ima ključno vlogo Zavezništvo za obrambo svobode (ADF), krščanska nevladna organizacija s sedežem v ameriški zvezni državi Arizona, ki jo financirajo nekateri najvidnejši podporniki nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Samooklicani borec za otroke in družine

Uradni organizator sobotnega shoda je zavod Mreža za življenje in enakopravnost. Aprila letos so ga ustanovili Aleš Primc, Zavod za družino in kulturo življenja (KUL.si) in Urša Cankar Soares. Daleč najbolj znan med njimi je Primc, dolgoletni samooklicani borec za otroke in družine, ki mu konec lanskega leta na ustavnem sodišču ni uspelo izsiliti referenduma o spremembah družinskega zakonika. Z njim je državni zbor izenačil pravice istospolnih in raznospolnih parov pri sklenitvi zakonske zveze in posvojitvi otrok.

V ozadju zavoda, ki organizira shod, je tudi Aleš Primc.
V ozadju zavoda, ki organizira shod, je tudi Aleš Primc.
Bobo

Aleš Primc je še vedno predsednik politične stranke Glas za otroke in družine (GOD), ki je lani dobila 33 tisoč evrov prihodkov, večinoma donacij. Denar so ji nakazovale tudi verske organizacije, med drugim je 500 evrov prejela od Družbe hčera krščanske ljubezni sv. Vincencija Pavelskega, torej sester usmiljenk. Stranka je vse porabila za kampanjo na lokalnih volitvah v Ljubljani, kjer je glas Primcu v županski tekmi zaupalo 6.148 ljudi ali sedem odstotkov vseh, s čimer je bil recimo uspešnejši od kandidata SDS Igorja Horvata.

Primc je tudi zastopnik združenja Gibanje za otroke in družine.si, ki je imelo lani 20 tisoč evrov prilivov, in društva za ohranjanje tradicije, ki ne posluje. V dopoldanskem času je sicer že vrsto let javni uslužbenec. Pod vlado Janeza Janše je vodil sektor za demografijo na istoimenskem uradu, ki ga je sedanja vlada ukinila. Hotela ga je prezaposliti na urad za integracijo in oskrbo migrantov, a je Primc že našel novo službo v javnem sektorju. Kje, ni znano.

Organizatorji pohoda za življenje so na Kongresnem trgu postavili zastavice v spomin nerojenim otrokom. Te je včeraj protestno izpulila skupina deklet, med katerimi je bila Sara Štiglic, zaradi česar jo je predsednica države Nataša Pirc Musar razrešila s položaja v njenem Mladinskem posvetovalnem odboru.
Organizatorji pohoda za življenje so na Kongresnem trgu postavili zastavice v spomin nerojenim otrokom. Te je včeraj protestno izpulila skupina deklet, med katerimi je bila Sara Štiglic, zaradi česar jo je predsednica države Nataša Pirc Musar razrešila s položaja v njenem Mladinskem posvetovalnem odboru.
X

Zaradi spornega oglasa šli na sodišče

Zavod Kul, drugi soustanovitelj Mreže za življenje in enakopravnost, je v lasti Tadeja Strehovca, nekdanjega generalnega tajnika Slovenske škofovske konference. Tretja ustanoviteljica Urša Cankar Soares je v zadnjem času najvidnejša predstavnica Mreže, ki ima tudi sedež na njenem domačem naslovu na Vrhniki, direktor pa je njen soprog.

Z najvidnejšimi predstavniki civilne iniciative Pohod za življenje je tesno povezana še ena nevladna organizacija. To je Zavod za pravico do življenja (ŽIV!M), ki ga vodi Darja Pečnik. Od leta 2017 ima prostore v središču Ljubljane, v stavbi, ki je v lasti sester usmiljenk, torej Primčevih donatork.

Zavod svoje ideje pogosto širi tudi s pomočjo plakatnih akcij. Ena od njih je močno odmevala v javnosti. Konec leta 2018 so na enem od avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) naročili oglas, na katerem je med drugim pisalo "Žalujem za svojim otrokom" in "Stopi iz tišine". Zaradi številnih negativnih odzivov v javnosti je LPP oglas predčasno umaknil, kar je vzbudilo ogorčenje v konservativnih medijih in pri mnenjskih voditeljih desnice. Zadeva se je preselila celo na sodišče.

Zaradi številnih očitkov so v LPP omenjeni oglas predčasno umaknili.
Zaradi številnih očitkov so v LPP omenjeni oglas predčasno umaknili.
Zavod ŽIV!M

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je namreč presodil, da je bil zavod ŽIV!M žrtev diskriminacije. LPP je zoper njegove ugotovitve vložil tožbo na upravno sodišče in bil tam celo uspešen. Toda Lobnik je tudi v drugo odločil enako.

Pomagali so jim tuji pravniki

Tu je zavod ŽIV!M dobil pomoč iz tujine. V tem primeru mu je pomagala pravno združenje ADF International z Dunaja, ki sodi pod okrilje organizacije ADF iz Arizone. Zastopala ga je Adina Portaru, odvetnica in glavna pravna svetovalka ADF iz Bruslja, ki se je pred nekaj meseci mudila tudi v Sloveniji. Na konferenci, ki jo je konec maja v Planini pri Rakeku organiziral zavod ŽIV!M, je "spregovorila o pravnih težavah, s katerimi se soočajo gibanja za življenje".

Urša Cankar Soares (na fotografiji), vodja civilne iniciative Pohod za življenje.
Urša Cankar Soares (na fotografiji), vodja civilne iniciative Pohod za življenje.
Pohod za življenje

Le nekaj tednov pred tem je imel tiskovni predstavnik ADF Ludwig Brühl intervju za Demokracijo, strankarski tednik SDS. Kot je poudaril, je njihov cilj "doseči pomembne spremembe v zakonodaji in kulturi po vsem svetu, da bi zagotovili prevlado verske svobode, svobodo govora, starševske pravice, zaščito življenja ter zaščito zakonske zveze in družine".

Adina Portaru je bila v zadnjih letih aktivna tudi v drugih državah srednje Evrope. Po poročanju portala VSquare.org se je pred štirimi leti na Češkem udeležila delavnice, ki jo je finančno podprla ADF, organizirala pa tamkajšnja organizacija Zavezništvo za družino. Tema: zagotovitev družbene in kulturne podpore za družine, ki temeljijo na zakonu moškega in ženske. Še pred tem je ADF na Svet OZN za človekove pravice naslovila priporočila za omejitev pravice do splava na Češkem.

Podpirajo jih ključni donatorji Donalda Trumpa

V ADF se sicer označujejo za "največjo svetovno organizacijo, ki se zavzema za zaščito svobode veroizpovedi". Letno obrne več kot 100 milijonov ameriških dolarjev, ki ga donirajo različne krščanske organizacije in fundacije iz kroga ameriških republikancev. Med večjimi donatorji ADF sta Betsy DeVos, nekdanja državna sekretarka za šolstvo v Trumpovi administraciji, in ameriški milijarder Charles Koch, ki velja za enega najpomembnejših podpornikov Donalda Trumpa, odločno pa se je zavzemal za izstop ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma.

Donald Trump
Donald Trump
STA

Pod okriljem ADF trenutno deluje 3.700 odvetnikov konservativnih nazorov, ki sodelujejo v pravnih postopkih v skoraj 100 državah. Ti se zavzemajo za uvedbo sodne prakse, ki bi temeljila na neposredni razlagi "božje besede". Znani so po zagovarjanju podjetij, ki ne želijo zagotavljati storitev istospolnim osebam, in agencij za posvojitve, ki zavračajo starše judovske veroizpovedi. Med njimi so tudi odvetniki, ki so v različnih postopkih zastopali Trumpa. Zavzemajo se tudi za uvedbe verouka v šole.