Kanal C0: Janković zmagal na sodišču

Mestna občina Ljubljana (MOL), ki jo vodi Zoran Janković, je v sporu glede povezovalnega kanala C0 dosegla pomembna sodno zmago.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 8. 11. 2023, 10:35


Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković je zmagal na upravnem sodišču.
Marko Vavpotič / M24

Upravno sodišče je namreč ugodilo njeni tožbi in odpravilo odločitev ministrstva za okolje in prostor, ki je leta 2020 zahtevalo, da se za traso kanala izdela tudi študija presoje vplivov na okolje.

"Glavni očitek MOL je bil, da je agencija za okolje (ARSO) s sklepom ponovno odločala o isti stvari, kar pa ni dopustno. Gre za procesno odločitev sodišča, ki je ugotovilo, da je odločitev toženke (ministrstva oziroma agencije za okolje, op. a.) napačna oziroma vsaj nejasna, ki pomeni bistveno kršitev pravil postopka," so danes sporočili s sodišča.

Kot je znano, je ministrstvo izdelavo študije zahtevalo, ker bo kanal obdajala tudi betonska kineta. Po tem, ko je ljubljanska občina vložila tožbo, je letos spomladi kinete že začela polagati v zemljo. Če bi upravno sodišče pritrdilo ministrstvu, ki ga je takrat vodil Andrej Vizjak, bi občina po nekaterih scenarijih 130 milijonov evrov vreden projekt kanala morala celo zaustaviti. To se zdaj ne bo zgodilo.

Bobo

Kaj je bilo sporno po oceni ministrstva

"Gre za procesno odločitev sodišča, ki je ugotovilo, da je odločitev toženke (ministrstva oziroma agencije za okolje, op. a.) napačna oziroma vsaj nejasna, ki pomeni bistveno kršitev pravil postopka," so pojasnili na upravnem sodišču. Ker na ministrstvu odločbe niso ustrezno obrazložili, jo sodišče ni moglo preizkusiti. To po oceni sodišča "predstavlja absolutno bistveno kršitev določb postopka, ki že sama po sebi terja odpravo izpodbijane odločbe".

Sodišče je žogico vrnilo ministrstvu, ki bo moralo vponovnem postopku odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti postopka in o zadevi ponovno odločiti. Zoper odločitev sodišča pritožba ni dovoljena, odločitev je pravnomočna.

MOL je sicer izpodbijala sklep ARSO iz leta 2020, da je za vgradnjo povezovalnega kanala C0 z dodajanjem armiranobetonske kinete na območjih Vižmarij in Ježice v Ljubljani treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Kot rečeno, je občina opozarjala, da je ARSO s sklepom ponovno odločal o isti stvari. V letih 2015 in 2016 je občinama Vodice in Medvode namreč izdal sklepa, po katerih za izgradnjo kanalizacije v okviru istega projekta ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.

Z domnevnimi nezakonitostmi pri gradnji povezovalnega kanala C0 se sicer ukvarja preiskovalna komisija državnega zbora, ki jo vodi poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Ustanovitev komisije, do katere je prišlo letos poleti, je komentiral tudi ljubljanski župan, ki je dejal, da je to pravica poslancev. Janković je ob tem ponovil, da ima občina za gradnjo kanala vsa pravnomočna gradbena dovoljenja.