Kako je padli gradbeni tajkun rešil hišo v Kranjski Gori pred upniki

Nekdanji prvi mož Gradbenega podjetja Grosuplje Boris Dolamič, proti kateremu je vloženih za več kot milijonov evrov odškodninskih tožb, je svoje domovanje v Kranjski Gori ponovno ubranil pred rubežem. Kdo vse mu je pomagal?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 26. 9. 2024, 05:55


Boris Dolamič
Boris Dolamič, ki ga je revija Manager leta 2010 uvrščala med 100 najbogatejših Slovencev, po njihovih ocenah je imel več kot 13 milijonov evrov, danes uradno poleg nepremičnine v Kranjski Gori nima nobenega drugega premoženja.
Matjaž Rušt

V Kranjski Gori bi morala biti včeraj dražba večje stanovanjske hiše, ki stoji na južnem obrobju znanega smučarskega središča, obdajajo pa jo gozdovi. Njen lastnik je Boris Dolamič, pred leti znan kot prvi mož Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG), nekoč enega največjih slovenskih gradbincev, ki je leta 2011 končal v stečaju.

GPG je na svojem vrhuncu zaposloval 500 ljudi. Zgradil je več stanovanjskih sosesk v osrednji Sloveniji in na Obali, poslovno stavbo Kristalna palača v ljubljanskem BTC, ki je še danes najvišja pri nas, in številne druge objekte. Dolamič je GPG kupil leta 2007 od privatizacijskega mogotca Igorja Laha, ki je pred tem iz podjetja prenesel veliko večino njegovih nepremičnin. Po izbruhu krize je GPG propadel, za seboj pa pustil za več kot sto milijonov evrov dolgov.

Leta 2017 je bil Dolamič zaradi finančnega izčrpavanja GPG obsojen na leto dni pogojne zaporne kazni in plačilo 90 tisoč evrov. Zaradi sodnih in drugih postopkov je začel umikati osebno premoženje na sorodnike. Vanj sodi tudi 640 tisoč evrov vredna hiša v Kranjski Gori, ki stoji na več kot 1.200 kvadratnem metrov velikem zemljišču.

Toda vse kaže, da je Dolamič s pomočjo poslovnih prijateljev in različnih manevrov hišo dokončno ubranil pred upniki, ki jim dolguje skoraj milijon evrov. Dražbe, že druge v letu dni, tako včeraj ni bilo, saj jo je sodišče na Jesenicah tik pred zdajci preklicalo.

Kako je Dolamiču to uspelo? In kaj ima s tem krog Braneta Goršeta, nekoč enega bolj znanih stečajnih upraviteljev, ki je pred leti moral v zapor?

Zaradi visokih dolgov prodajajo osebno premoženje bivšega lastnika Gradbenega podjetja Grosuplje. A je bila zdaj že druga dražba preklicana.
Zaradi visokih dolgov prodajajo osebno premoženje bivšega lastnika Gradbenega podjetja Grosuplje. A je bila zdaj že druga dražba preklicana.
Sodnedrazbe.si

Preberite še:
Kako propadli tajkun pred upniki rešuje 300 m2 veliko stanovanje in zemljišča v Bohinju

Ko hočejo upniki zarubiti hišo ...

Konec julija je jeseniško sodišče razpisalo dražbo Dolamičevega polovičnega deleža nepremičnine v Kranjski Gori, ki bi bil naprodaj za izklicno ceno 320.000 evrov. To je storilo na zahtevo znanega istrskega podjetnika Alberta Faggiana, ki je od Dolamiča terjal plačilo 420.000 evrov visokega dolga.

Toda ob tej izvršbi se zastavlja nemalo vprašanj. Faggian jo je namreč sprožil po več kot desetletju in šele potem, ko so se rubeža Dolamičevega premoženja že lotili drugi upniki, predvsem GPG v stečaju. Hrvat je nato z Dolamičevo pomočjo vpisal hipoteko na prvo mesto, kar pomeni, da bi pri njem končal ves izkupiček od prodaje nepremičnine ali pa bi se enostavno vpisal kot njen novi lastnik. Preostali upniki bi ostali praznih rok.

Ugibanja o tem, da je šlo pri Faggianu za Dolamiču prijateljskega upnika, je podkrepilo dejstvo, da sta v preteklosti poslovno sodelovala. Pred več kot desetletjem sta skupaj obvladovala lastništvo hrvaške Puljanke, na koncu pa mu je Dolamič svoj delež prodal. Kmalu zatem, ko se je podiral Dolamičev imperij v Sloveniji, pa mu je Faggian očitno vrnil uslugo.

Hiša se nahaja na obrobju Kranjske Gore. Ob njej je gozd.
Hiša se nahaja na obrobju Kranjske Gore. Ob njej je gozd.
Google

Preberite še:
Na dražbo domovanje padlega tajkuna v Kranjski gori

... se pojavi Hrvat z zemljiškim pismom

Istrski podjetnik tako Dolamiču pri obrambi pred upniki pomaga že več kot deset let. Januarja 2012, nedolgo po stečaju GPG, se je na Dolamičevih nepremičninah znašel 420.000 evrov visok zemljiški dolg, ki je bil takrat priljubljeno orodje za zaščito nepremičnin pred upniki. Pri njegovi ustanovitvi se izstavi zemljiško pismo, za katerega upnik ne more vedeti, v čigavih rokah je. Če ga je lastnik nepremičnine skril v trezor, upnik ne more vložiti tožbe za ničnost fiktivnega zemljiškega dolga. Pozneje je država zemljiški dolg zaradi številnih zlorab prepovedala.

Dolamičev zemljiški dolg je uradno zapadel v plačilo konec junija 2020, kot kaže, pa je bilo zemljiško pismo ves ta čas v rokah Hrvata. Leta 2022 je namreč Faggian na jeseniško sodišče vložil predlog za izvršbo in vpis na Dolamičevo nepremičnino v Kranjski Gori. Višina dolga? 420.000 evrov. Gre torej za povsem enak znesek kot pri zemljiškem dolgu. Sodišče mu je tudi ugodilo.

Prva dražba Dolamičeve nepremičnine bi morala biti že lanskega septembra, a je bila preklicana. Faggian se je namreč z Dolamičem dogovoril za odlog plačila. Včeraj bi morala biti nova dražba, a se je zgodba ponovila. Zakaj je znova prišlo do preklica, na sodišču niso pojasnili. Odgovor na to vprašanje bi se lahko skrival v poslu, ki se je odvrtel pred mesecem dni.

Albert Faggian je terjatev do Dolamiča prodal podjetju Finesto-Najem.
Albert Faggian je terjatev do Dolamiča prodal podjetju Finesto-Najem.
necenzurirano.si

Preberite še:
Kako so uničili državno podjetje, ki je čistilo hudournike

Terjatev kupil bratranec obsojenega stečajnega upravitelja

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu, je razvidno, da Faggian ni več lastnik Dolamičevega dolga. Terjatev je konec avgusta letos prodal podjetju Finesto-Najem. To se sicer ukvarja z odkupom (slabih) terjatev.

Njegov direktor in lastnik je Rudolf Trček, bratranec nekdanjega stečajnega upravitelja Braneta Goršeta. Skupaj z njim se je znašel tudi na zatožni klopi zaradi domnevne poslovne goljufije in pranja denarja pri vodenju stečajnega postopka podjetja Hidro. Trček je bil celo pravnomočno obsojen, a je vrhovno sodišče ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti in ga oprostilo. Gorše je medtem več let preživel v zaporu.

Trček in Gorše tudi danes poslovno sodelujeta. Podjetje Finesto-Najem je tako konec avgusta, v istem času, ko je kupilo terjatev do Dolamiča, nakazalo 17.000 evrov na bančni račun hrvaškega podjetja Finis, ki ga vodi Gorše.

Brane Gorše je bil v zadevi Hidro Koper obsojen na več let zaporne kazni.
Brane Gorše je bil v zadevi Hidro Koper obsojen na več let zaporne kazni.
Tomaž Primožič/Fpa

Na vprašanje, ali je do odkupa terjatve prišlo v dogovoru z Dolamičem, Trček včeraj ni odgovoril. Povedal je, da ne morejo komentirati odnosov s strankami in zadev, ki jih vodijo zanje. "Boris Dolamič ni naša stranka," je dodal.

Stečajna upraviteljica nemo spremljala, kako se upniki vpisujejo na Dolamičevo hišo

Včerajšnji razplet dražbe nepremičnine v Kranjski Gori in prodaja terjatev pa samo še potrjujejo, da preostali Dolamičevi upniki svojega denarja nikoli ne bodo videli. V prvi vrsti je to GPG.

Temu Dolamič na podlagi dveh pravnomočnih sodb dolguje 440 tisoč evrov brez obresti. Proti njemu ima družba odprto še vsaj eno odškodninsko tožbo v višini več kot dva milijona evrov. Toda edino Dolamičevo premoženje predstavlja polovica hiše v Kranjski Gori, na kateri pa je zdaj vpisan Trček oziroma njegovo podjetje Finesto-Najem.

Kljub temu stečajna upraviteljica GPG Melita Butara nikoli ni preverjala verodostojnosti Dolamičevih dolgov do istrskega podjetnika. To bi bilo namreč v interesu stečajne mase in številnih upnikov. "Če je hipoteka vpisana pred nami, nimamo kaj. Nič ne bomo dobili," nam je včeraj dejala Butara.