Janševega šefa Fursa bi imeli v ptujski bolnici

Bo ministrstvo za zdravje nadzor bolnišnice zaupalo enemu pomembnejših kadrov SDS?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 11. 5. 2023, 17:25


20080317-00065752
Simon Starček je večino časa prejšnje vlade preživel v vodstvu Fursa. Zdaj se mu obeta mesto v svetu ptujske bolnišnice.
STA

V Splošni bolnišnici Ptuj, eni večjih zdravstvenih ustanov v državi, iščejo novega direktorja. Zainteresirani imajo do sobote čas za oddajo prijave. O tem, kdo bo naslednja štiri leta vodil bolnišnico, pa bi lahko odločal eden pomembnejših kadrov stranke SDS Janeza Janše.

Istočasno namreč poteka izbor novih članov sveta tega javnega zavoda, ki bo nato imenoval njeno vodstvo. Na seznamu kandidatov se je po naših informacijah znašel tudi dr. Simon Starček, nekdanji podpredsednik odbora SDS za izobraževanje. Ta je leta 2020, ko je Janševa stranka ponovno prevzela oblast, postal namestnik generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs). Za nekaj mesecev pa je celo prevzel vodenje institucije, pristojne za pobiranje davkov in nadzor nad davčnimi zavezanci.

Starček v svetu ptujske bolnišnice ne bi zastopal interesov ustanovitelja, torej vlade, ampak bi tja prišel na predlog nevladnih organizacij s področja varstva pacientovih pravic. Uradno ga je predlagala Zveza organizacij pacientov Slovenije, ki je bila ustanovljena pred manj kot letom dni, Starček pa je prevzel vodenje njenega finančnega odbora. Za mesto v svetu ima protikandidata. Mestna občina Ptuj je predlagala Dušana Kričeja, nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, sedaj ministrice za infrastrukturo. 

Kljub temu ima Starček velike možnosti, da postane nov član sveta ptujske bolnišnice. 

Na Ptuju gradijo nov urgentni center

Njegovemu imenovanju naj bi bil po naših informacijah naklonjen Aleš Šabeder, direktor urada za investicije v zdravstvuin desna roka zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana. Oba, Starček in Šabeder, sicer prihajata s Ptuja. Za Šabedra, ki se trenutno ukvarja z razreševanjem generalnega direktorja UKC Maribor Antona Crnjaca, pa tudi Ptuj predstavlja pomembno trdnjavo.

Aleš Šabeder, direktor urada za investicije na ministrstvu za zdravje
Aleš Šabeder, direktor urada za investicije na ministrstvu za zdravje
Bobo

V tamkajšnji bolnišnici namreč trenutno poteka gradnja urgentnega centra, večmilijonski projekt pa spremljajo tudi sumi nepravilnosti. Urgentni center v pritličju na podlagi javnega razpisa gradi podjetje Medicoengineering (za ceno 4,54 milijona evrov z DDV) v lasti zakoncev Igorja Zabreta in Tanje Frantar Zabret, ki trenutno sodeluje pri večini največjih investicij v slovenskem zdravstvu. V zadnjih treh letih je od ministrstva za zdravje s Kolektor Kolingom ločeno ali skupaj dobil za več kot 50 milijonov evrov poslov pri gradnji in opremljanju novih zmogljivosti v bolnišnicah.

To pa ni bil njegov edini posel na Ptuju. V Šabedrovem uradu so mu kar z aneksom zaupali še 757.000 evrov vredno gradnjo nadstropja nad urgenco. To naj ne bi bilo v nasprotju z zakonom, odločitev pa utemeljujejo z bolj racionalno porabo javnih sredstev. Če bi šli v nov javni razpis, bi "morali za nadaljnjo gradnjo najprej demontirati streho z opremo nad urgenco".

Ptujska bolnišnica sicer že od junija lani nima vodstva s polnim mandatom. Tarkat se je iztekel mandat direktorici Anici Užmah, ki se je tudi prijavila za nov mandat, a prejšnjih članov sveta ni prepričala. Namesto nje so za vršilca dolžnosti imenovali Aleksandra Vodo.

Eden od vodilnih uslužbencev Dominike Švarc Pipan

Simon Starček se je od Fursa poslovil 29. maja lani, le nekaj dni preden je nastopila nova vlada Roberta Goloba. Takrat je tudi generalni direktor Ivan Simič novemu ministru za finance poslal odstopno izjavo.

Starček je še pred zamenjavo oblasti odšel na ministrstvo za pravosodje, ki ga zdaj vodi Dominika Švarc Pipan.
Starček je še pred zamenjavo oblasti odšel na ministrstvo za pravosodje, ki ga zdaj vodi Dominika Švarc Pipan.
STA

Toda za razliko od Simiča je Starček po zamenjavi oblasti ostal v državni upravi. Na ministrstvu za pravosodje, ki ga zdaj vodi Dominika Švarc Pipan (SD), je postal vodja Službe za nepremičnine in investicije ter varnost pravosodnih organov. Tam je med drugim pristojen za pridobivanje in upravljanje nepremičnega premoženja, vodenje investicij in javnih naročil, pa tudi drugih pomembnih nalog.

Starček je član tudi nekaterih drugih organizacij. Tako je član nadzornega odbora slovenskega nepremičninskega združenja Fiabci.