Janša povozil Beovićevo in Kreka

Razkrivamo, kdo je včeraj v resnici sprejel odločitev, da se razglasi konec epidemije COVID-19.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 15. 5. 2020, 18:24


milan-krek, nijz
Še včeraj je direktor NIJZ Milan Krek sporočil ministrstvu za zdravje, da bodo na NIJZ o pobudi za konec odločali danes.
STA

Vlada Janeza Janše je razglasila konec epidemije koronavirusa COVID-19, ne da bi za to dobila zeleno luč zdravstvene stroke. Za to očitno do zadnjega ni vedel niti minister za zdravje Tomaž Gantar.

Nove informacije, ki smo jih danes pridobili na necenzurirano.si, tako dokazujejo, da je bila odločitev o preklicu epidemije izključno politična.

Vlada je namreč odlok o preklicu epidemije sprejela na dopisni seji včeraj zvečer. Še nekaj ur pred tem so  na ministrstvu šele začeli razmišljati o tej možnosti. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so zaprosili za preučitev epidemiološke situacije in možnosti za preklic razglašene epidemije. Končno stališče o tem, ali je varno epidemijo preklicati ali ne, bi moral NIJZ sporočiti šele danes – po dopoldanskem sestanku epidemiologov.

Vlada je o odloku za preklic epidemije odločala na dopisni seji.
Vlada je o odloku za preklic epidemije odločala na dopisni seji.
STA

Preberite še:

Ko škofje odprejo cerkve, vlada odpre ostalo #infografika

"Ker so rešilci zamujali, so ljudje umirali zaradi infarktov. Pri nas na srečo ne."

Končno odločitev je očitno že dan prej sprejel kar predsednik vlade Janez Janša. Gantar je za njegovo namero izvedel šele popoldne – v času, ko je bil na izredni seji sveta Demokratične stranke upokojencev (DeSUS).

Več virov nam je potrdilo, da je Gantar moral prekiniti govor, v katerem je ocenjeval položaj stranke v koaliciji, saj je dobil klic generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča. Po pričevanju prisotnih je takoj zatem zapustil sejo sveta DeSUS, ki mu sicer predseduje, in odšel na vlado. Čez nekaj ur je vlada sporočila, da je na dopisni seji sprejela odlok, ki za datum preklica epidemije določa 31. maj.

Vodja strokovne skupine dr. Bojana Beović je potrdila, da je predlog prišel iz vladnih služb.
Vodja strokovne skupine dr. Bojana Beović je potrdila, da je predlog prišel iz vladnih služb.
STA

Iz vladnega urada za komuniciranje so se po seji sklicevali na oceno NIJZ. "Vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa v populaciji," so sporočili z urada, ki ga vodi Uroš Urbanija. A urad je pri tem zavajal. Vlada namreč ni dobila zelene luči od epidemologov. Na odgovor na pobudo za razglasitev konca epidemije, ki ga je poslala NIJZ, sploh ni počakala.

Prav tako ji preklica epidemije ni predlagala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje. Njena vodja dr. Bojana Beović je danes za več medijev potrdila, da je predlog prišel iz vladnih služb. "Strokovna skupina ga je potem s pomočjo strokovnjakov iz NIJZ tudi preigrala," je dejala Beovićeva. Kdo je v imenu NIJZ "preigral" predlog, ni znano.

Preberite še:

Je Janševa vlada našla poslušnega direktorja NIJZ?

Ker je dvomil v ukrepe, je padel v nemilost vlade