Ko te pokličeta Vinko Gorenak in Jelka Godec

Kadrovski spopadi med majanjem Janševe vlade: koga SDS pošilja v vodstvo slabe banke? In kdo vse iz Janševega kabineta je klical zaradi imenovanja nekdanje poslanke SMC na vrh celjske bolnišnice?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sobota, 12. 12. 2020, 07:15


Necenzurirano prenos
Kljub posredovanju z vrha vlade se nekdanji poslanki SMC in Počivalškovi državni sekretarki Margareti Guček Zakošek ni uspelo ponovno ustoličiti na čelo celjske bolnišnice. Na fotografiji Vinko Gorenak, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade.
STA

Medtem ko se v zadnjih tednih vse glasneje ugiba o predčasnem padcu vlade Janeza Janše, se v ozadju bijejo silovite kadrovske bitke za položaje v državnih podjetjih in javnih zavodih.

Že v prihodnjih dneh naj bi tako prišlo do sprememb v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki. V upravljavske strukture prihaja Dimitrij Piciga, nekdanji izbranec SDS za vodenje Hita. Med SMC in delom SDS pa je v teh dneh prišlo do kratkega stika v kadrovskem spopadu za Splošno bolnišnico Celje, ki je imela eno ključnih vlog v poslih z Geneplanetovimi ventilatorji v prvem valu epidemije. Sume o vpletanju političnega vrha v dobave že nekaj časa preiskujejo kriminalisti. 

Preberite še:
Kaj je skrivnostni Grk počel pri Janši

Slaba banka: prihaja izbranec SDS 

Janševa vlada je že junija kadrovsko prevetrila DUTB, ki je imela konec lanskega leta za več kot 800 milijonov evrov premoženja. Za predsednika upravnega odbora je imenovala Borisa Novaka, direktorja Pošte Slovenije. Novak je del mariborskega kroga SDS, ki naj bi v zadnjih mesecih izgubljal na moči. Po naših informacijah naj bi vladajoča stranka zdaj v upravljavskih strukturah želela videti Dimitrija Picigo, ki se je pred časom omenjal kot njen kandidat za vodenje Hita. Izpeljavo te operacije je zaupala Marjanu Hribarju, članu SDS in novemu nadzorniku Hita, ki je s Picigo že vrsto let osebno in poslovno povezan.

V času prodaje Maestrala je Hit vodil Dimitrij Piciga, ki je na položaj prišel v zadnjih dneh druge Janševe vlade.
V času prodaje Maestrala je Hit vodil Dimitrij Piciga, ki je na položaj prišel v zadnjih dneh druge Janševe vlade.
STA

Informacije o prihodu Picige na DUTB so zanimive v luči nedavnega srečanja med Janšo in grškim poslovnežem Petrosom Stathisem, ki ima v Črni gori v lasti banko, hotele in medije. Gre za dolgoletnega prijatelja črnogorskega predsednika Mila Đukanovića, ki ga je s spornimi posli v tej državi pred časom povezal sin umorjene malteške novinarke Daphne Caruane Galizia. Kot smo razkrili na necenzurirano.si, je Stathis sredi oktobra prišel k Janši, na sestanku pa je bil tudi Marjan Hribar. V kabinetu so takrat pojasnili, da je bil "namen obiska povezan z razvojem slovenskega turizma". 

Če bi Piciga prišel na DUTB, bi se Stathis o investicijah v Sloveniji pogovarjal s starim znancem. Leta 2015 je od Hita, ki ga je takrat še vodil Piciga, kupil hotelsko-igralniški kompleks Maestral v Budvi. DUTB ima še vedno v lasti pomembne deleže v slovenskih podjetjih, med drugim tudi šest nekdanjih Istrabenzovih hotelov na Obali. Strategija slovenskega turizma predvideva, da bi ti hoteli prešli pod okrilje državnega turističnega holdinga, ki je paradni projekt ministra za gospodarstvo in predsednika SMC Zdravka Počivalška.

Preberite še:
Maske celjski bolnišnici prodal po trikratni ceni #dokumenti

Koga sta klicala Gorenak in Godčeva

Medtem je na seji sveta celjske bolnišnice v četrtek popoldne prišlo do presenečenja. Zaradi nesoglasij so člani preložili odločanje o imenovanju nekdanje poslanke SMC in Počivalškove državne sekretarke Margarete Guček Zakošek za generalno direktorico. Po naših informacijah Guček-Zakoškova, ki je bolnišnico že vodila od leta 2018 do letošnjega oktobra, ni imela zagotovljenih dovolj glasov, saj je niso želeli podpreti niti trije člani iz vrst koalicijskih SDS in NSi. Ocenili naj bi, da zaradi zaskrbljujočega finančnega stanja bolnišnice in spornih poslov, ki jih preiskujejo tudi kriminalisti NPU, ni primerna za direktorico.

Jelka Godec je kot poslanka SDS o dogovorih o nakupih medicinskih ventilatorjev obveščala tudi predsednika vlade Janeza Janšo.
Jelka Godec je kot poslanka SDS o dogovorih o nakupih medicinskih ventilatorjev obveščala tudi predsednika vlade Janeza Janšo.
STA

Po naših informacijah se je v kadrovski boj vmešal sam vrh vlade. Posamezne člane sveta naj bi tik pred odločanjem klicala Vinko Gorenak in Jelka Godec, državna sekretarja iz kabineta predsednika vlade. Prepričevala naj bi jih, da morajo podpreti imenovanje Guček-Zakoškove, saj naj bi šlo za dogovor med Počivalškom in Janšo. Poslanka SMC Janja Sluga je zanikala, da bi s tem imenovanjem pogojevali celo obstoj stranke v koaliciji.

Kriminalisti NPU sicer že od spomladi preverjajo vlogo Margarete Guček Zakošek v dogovorih med podjetjem Geneplanet, ki je državi dobavilo sporne ventilatorje, in ministrom Počivalškom, prvoosumljenim v preiskavi poslov z zaščitno opremo. Geneplanet je bil namreč že pred nastopom vlade Janeza Janše izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev. Referenco, ki mu je odprla vrata do večjih državnih dobav, je dobil s poslom s Splošno bolnišnico Celje. Kot smo razkrili, je posle z ventilatorji v prvih dneh tretje Janševe vlade operativno koordinirala Jelka Godec, ki je o vseh podrobnostih obveščala Janšo. Da je bil Geneplanet posel SDS, je Počivalšek priznal tudi Ivanu Galetu, zdaj že nekdanjemu uslužbencu zavoda za blagovne rezerve. 

Preberite še:
NPU išče vezni člen med Počivalškom in Geneplanetom

Bo SMC ubranila trdnjavo?

Tretjo največjo bolnišnico v državi je dolga leta vodil Marjan Ferjanc, član lokalnega odbora SDS, ki je užival široko podporo predstojnikov oddelkov in zdravnikov specialistov. V času vlade Mira Cerarja je bil krivdno razrešen. Ko so na vrh bolnišnice postavili Margareto Guček Zakošek, so vodstvene položaje začeli prevzemati kadri SMC. Barbara Gradišnik, vodja Počivalškovega kabineta, je postala pomočnica direktorice, danes pa je vodja sektorja za ekonomiko. Kadrovsko službo vodi aktualna predsednica lokalne SMC Anita Ovčar, nekdanji mestni svetnik SMC v Celju Dejan Žohar pa je še do nedavnega vodil sektor za investicije. Prav včeraj naj bi morala svoje delovno mesto zapustiti Vesna Lavrič, vodja sektorja financ, ki naj bi se zaradi nestrinjanja z nekaterimi odločitvami znašla v nemilosti vodstva. 

Kriminalisti preverjajo sume, da je bila donedavna direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek, sicer članica SMC, vezni člen v operativnih dogovorih med Geneplanetom in ministrom Zdravkom Počivalškom.
Kriminalisti preverjajo sume, da je bila donedavna direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek, sicer članica SMC, vezni člen v operativnih dogovorih med Geneplanetom in ministrom Zdravkom Počivalškom.
twitter

V začetku oktobra, ko je sodišče ugotovilo, da je bilo imenovanje Guček-Zakoškove nezakonito, so člani sveta za začasnega direktorja imenovali kardiologa Dragana Kovačiča, sama pa je uradno postala njegova pomočnica. Le nekaj tednov zatem je Janševa vlada zamenjala predstavnike države v svetu, vanj pa imenovala dva člana SDS ter po enega člana SMC in NSi. Ti so izpeljali nov postopek imenovanja direktorja, ki je zdaj obstal.

Že pred tem se je iz postopka imenovanja umaknil Branko Gabrovec, nekdanji član sveta iz kvote SD, ki je prek sodišča dosegel razveljavitev imenovanja Guček-Zakoškove. V pismu, ki ga je v začetku novembra posredoval svetu zavoda, je poudaril, da so medosebni odnosi v bolnišnici na dnu, da je prišlo do razkola med poslovnim in strokovnim vodstvom, da dnevno odhajajo zaposleni in da se po politični liniji kadrovsko krepi predvsem upravni del. 

Opozoril je tudi na nekatere posle. Le nekaj dni pred tem je celjska bolnišnica od psihologa Mateja Tuška kupila za 95.000 evrov mask tipa FFP2. Maske so bile najmanj trikrat dražje kot na trgu. To je bil prvi posel z državo za Tuška, ki je nastopal tudi na vladnih novinarskih konferencah. Obvestilo o naročilu je celjska bolnišnica za vsega en dan objavila na spletni strani, kjer ga je kot eden redkih opazil Tušak, oddal ponudbo in zmagal.