Spopad na Pošti Slovenije: izbranec SDS dobil košarico

Uprava državnega podjetja z več kot 6000 zaposlenimi je pred razpadom.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 15. 7. 2021, 12:35


tomaž-kokot
Nadzorniki Pošte Slovenije, imenovani pod tretjo Janševo vlado, niso želeli Tomaža Kokota imenovati za generalnega direktorja Pošte Slovenije, saj nima vodstvenih izkušenj.
Pošta Slovenije

Začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot, izbranec SDS, ni uspel dobiti polnega mandata za vodenje te državne družbe, nam je danes potrdilo več virov. 

Njegovemu imenovanju je nasprotoval nadzorni svet, saj Kokot nima potrebnih pet let izkušenj na vodstvenih položajih v velikih gospodarskih družbah. To je bil eden od razpisnih pogojev za vodenje Pošte Slovenije, ki ima več kot 6000 zaposlenih. Kokot je bil še do nedavnega popoln neznanec v gospodarskih krogih. Pred prihodom na Pošto Slovenije se je preživljal kot samostojni podjetnik in izvršni direktor družinskega podjetja za informacijske rešitve. Kokot velikega podjetja nikoli ni videl od znotraj, a je od zamenjave oblasti eden od ključnih mož iz novega gospodarskega omrežja SDS. Pred časom je bil v igri tudi za direktorski položaj na Dravskih elektrarnah. Dober prijatelj je tudi z novim pravosodnim ministrom Marjanom Dikaučičem, čigar partnerica je po novem zaposlena na Pošti.

Po naših informacijah naj bi bili zaradi Kokota nadzorniki v zadnjih tednih pod velikimi pritiski posameznikov iz krogov vladajoče stranke. Ti naj bi jih prepričevali, naj med prijavljenimi kandidati izberejo 33-letnika iz Poljčan, a neuspešno. Pravno mnenje, ki so ga pridobili nadzorniki, je namreč potrdilo, da bi bilo njegovo imenovanje nezakonito. Neizbrani kandidati bi zato lahko prek sodišča izpodbijali in tudi razveljavili razpis. Rdečo luč mu je prižgala tudi kadrovska komisija Nadzorni svet Pošte Slovenije, ki mu predseduje Franci Mihelič (imenovan v kvoti NSi), naj bi zato z objavo ponovljenega razpisa počakal do jeseni. V vmesnem času bo družbo še naprej vodil Kokot. 

Preberite še:
Notranje čiščenje v SDS #analiza #foto

Razpadla uprava Pošte Slovenije

Toda nadzorniki bodo očitno morali iskati tudi preostale člane poslovodstva. Medtem je namreč uprava Pošte Slovenije praktično razpadla. Andrej Rihter, ki je bil kot član poslovodstva pristojen za tehnologijo, logistiko, investicije in nabavo, je po naših informacijah že odstopil s svojega položaja. Oditi je moral zaradi nekaterih poslov in poslov, ki naj bi jih Pošta zaradi sumov domnevnih nepravilnosti revidirala na Kokotovo zahtevo. Po naših informacijah naj bi bila sporna predvsem nabava informacijskih rešitev od konzorcija družb, v katerem je tudi Riko Janeza Škrabca.

V vrhu Pošte Slovenije je prišlo do obračuna.
V vrhu Pošte Slovenije je prišlo do obračuna.
Pošta Slovenije

Na izhodnih vratih je tudi Vinko Filipič, ki je v poslovodstvu odgovoren za prodajo, finance in kontroling. Predvidoma bo odšel jeseni. Oba sta bila člana uprave še v času prejšnjega generalnega direktorja Borisa Novaka, ki se je v začetku leta znašel v nemilosti SDS.

Moč v Pošti Sloveniji in frakcijskih spopadih znotraj SDS pridobiva tudi Sebastjan Vežnaver, podjetnik iz Kopra, ki po naših informacijah opravlja vse več operativnih poslov za interesne kroge, povezane z vladajočo stranko. Vežnaver je osebni prijatelj Roka Snežiča, prijatelja in svetovalca Janeza Janše za področje davkov, ki ima v tem mandatu velik vpliv na kadrovanje in druge odločitve.

Poslovodstvo Pošte Slovenije je tako po naših informacijah zaposlenim v posameznih območnih enotah odredilo, da morajo po novem službena vozila servisirati v avtohiši Istra avto v Kopru. Ta je bila dolga leta v lasti Avtotehne, dokler je ni v začetku lanskega leta kupil Vežnaver. V zadnjih treh mesecih je od Pošte Slovenije prejel več kot 6000 evrov.

Preberite še:
Partnerica novega ministra do službe v državnem podjetju