Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

V istem mesecu, ko se je velenjski poslovnež Tomaž Ročnik zaradi napake sodišča uspel rešiti pred zaporom, je država proti njemu zmagala v odškodninski tožbi in mu začela rubiti premoženje. Koliko denarja ji mora Ročnik vrniti? In kaj vse mu želi država zaseči?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 14. 6. 2024, 05:55


tomaž-ročnik
Vila, ki jo je v mestu Krk zgradil Tomaž Ročnik in jo zdaj hoče zarubiti državni SDH.
Google Street View

Velenjski poslovnež Tomaž Ročnik, ki ga je vrhovno sodišče letos spomladi pred zaporom rešilo tako, da je razveljavilo pravnomočno obsodilno sodbo v zadevi Klasje, ima nove težave z državo. Ta mu namreč rubi vilo, ki se nahaja v središču mesta Krk na istoimenskem otoku, le nekaj sto metrov od plaže.

Na Ročnikovi vili je Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljavec premoženja v lasti državi, že julija lani vpisal plombo. Z njo je Ročniku prepovedal, da bi vilo prodal ali zastavil. Na SDH pa so nam včeraj potrdili, da so pred nekaj tedni začeli s postopkom izvršbe za vilo, ki ji bo sledila njena prodaja. Višje sodišče je namreč pravnomočno odločilo, da mora Ročnik državi plačati štiri milijonov evrov odškodnine z obrestmi zaradi uničenja podjetja Klasje, nekoč enega največjih domačih proizvajalcev kruha in pekarskih izdelkov.

Vila, ki jo je Ročnik kupil pred več kot dvajsetimi leti, se nahaja v naselju luksuznih hiš z bazeni in urejenimi vrtovi. Čeprav hrvaška zemljiška knjiga navaja, da ima nepremičnina slabih 100 kvadratnih metrov površine, je iz fotografij razvidno, da je v resnici vsaj trikrat večja. Vila stoji na 1000 kvadratnih kvadratnih metrov velikem zemljišču.

Preberite še:
Uničil znano podjetje s 100 zaposlenimi, zdaj ga je vrhovno sodišče rešilo pred zaporom

Pokopal znano podjetje z več kot 100 zaposlenimi

Tomaž Ročnik je bil še pred desetletjem v vrhu lestvice najbolj premožnih Slovencev. Revija Manager je vrednost njegovega premoženja ocenjevala na 48 milijonov evrov. Ročnik je obvladoval mrežo gradbenih podjetij, pekarn in nepremičninskih družb. Spletel jo je s pomočjo Probanke, ki jo je ustanovila in vodila njegova sestra Romana Pajenk.

Tomaž Ročnik in nekdanja direktorica Klasja Dragica Veršič. Ko je kazalo, da bosta morala v zapor, je vmes poseglo vrhovno sodišče.
Tomaž Ročnik in nekdanja direktorica Klasja Dragica Veršič. Ko je kazalo, da bosta morala v zapor, je vmes poseglo vrhovno sodišče.
Rozmari Petek

Bankrot Probanke leta 2013, ki se je končal z njeno nadzorovano likvidacijo, je bil velik udarec za Ročnikov imperij. Več njegovih podjetij je šlo v stečaj. Eno od teh je bilo Klasje. Ko je leta 2015 razglasilo stečaj, je delo izgubilo več kot 100 zaposlenih. Ročnik je pekarsko podjetje z največjimi silosi za pšenico v državi razkosal in razprodal po delih. Upniki, med njimi tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka, so ostali brez več deset milijonov evrov.

Podjetje Klasje je propadlo tudi zato, ker je moralo Ročniku posojati denar za druge njegove posle. Med drugim je svoji sestri Romani Pajenk pomagal pri reševanju finančnih težav Probanke. To je bil glavni razlog, da je stečajni upravitelj Klasja Kristijan Anton Kontarščak zoper Ročnika in njegovo sodelavko Dragico Veršič vložil štiri milijone evrov vredno odškodninsko tožbo. Zahtevek je pozneje prodal državni banki, ki je od lani del SDH.

Vpis sklepa o izvršbi na lastniškem deležu enega od Ročnikovih podjetij.
Vpis sklepa o izvršbi na lastniškem deležu enega od Ročnikovih podjetij.
Ajpes

Preberite še:
Kako je obsojeni Ročnik na varno spravil premoženje

Ročnik zmagal na prvi stopnji, a je višje sodišče spremenilo sodbo

Sprva Ročniku v odškodninski tožbi ni kazalo slabo. Aprila lani je okrožno sodišče v Celju v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek, SDH pa naložilo, da mora plačati dobrih 87 tisoč evrov stroškov postopka. Toda višje sodišče je marca letos ugodilo pritožbi in dalo prav SDH, so nam včeraj pojasnili na celjskem okrožnem sodišču. To je pomenilo, da se je zadeva pravnomočno končala, Ročnik pa mora SDH plačati štiri milijone evrov.

Da je sodba postala izvršljiva, so nam potrdili tudi na SDH, ki ga vodi Žiga Debeljak. "Postopek izvršbe je bil sprožen na podlagi izvršljive sodbe višjega sodišča v Celju," so poudarili. Po naših podatkih so zaznambo sklepa o izvršbi že vpisali na Ročnikova lastniška deleža v podjetjih Stroj in Fortis 3000, prek katerega obvladuje gradbeno podjetje Kograd Igem, ki letno ustvari več kot 20 milijonov evrov prihodkov.

"Za vložitev izvršbe na premoženje na Hrvaškem še čakamo na izdajo potrdila okrožnega sodišča v Celju, kot to predvideva relevantna EU uredba. Na premoženju je trenutno vpisana plomba, ki prepoveduje odtujitev premoženja," so dodali na SDH.

SDH je julija lani vpisal plombo na hrvaški nepremičnini.
SDH je julija lani vpisal plombo na hrvaški nepremičnini.
Uredjena zemlja

Pred nekaj leti si je v mestu Krk zgradil ogromno vilo.
Pred nekaj leti si je v mestu Krk zgradil ogromno vilo.
Google

Preberite še:
Državi dolguje milijone, na Krku pa ima vilo in jahto

Odvetnik: sodba je nezakonita

"Sodba Višjega sodišča v Celju je med drugim obremenjena s kršitvijo pravice tožencev do izjave v postopku in posledično s kršitvijo ustavne pravice tožencev do enakega varstva pravic v postopku, saj je sodišče spregledalo pravočasen odgovor tožencev na pritožbo SDH, d.d. in se do njega v sodbi sploh ni opredelilo. Takšna nezakonita sodba preprosto ne more obstati," pa je sodbo komentiral odvetnik Luka Zupančič, ki je v tej zadevi zastopal Ročnika.

Tomaž Ročnik se je julija lani znašel tudi pod lupo tuje javnosti. Takrat je namreč z milijon evrov vredno jahto nasedel pred marino Punat na otoku Krk.
Tomaž Ročnik se je julija lani znašel tudi pod lupo tuje javnosti. Takrat je namreč z milijon evrov vredno jahto nasedel pred marino Punat na otoku Krk.
Zajem zaslonske slike/24sata.hr

Dobra novica za Ročnika je, da mu za zdaj ne bo treba v zapor. Kot smo namreč razkrili pred dnevi, je vrhovno sodišče razveljavilo obsodilno sodbo proti Ročniku zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja v gospodarski dejavnosti in jo vrnilo v ponovno sojenje višjemu sodišču v Celju. Iz sodbe je razvidno, da je Ročnika rešila napaka celjskega sodišča pri vročanju sodne pošte.

Kot je znano, je bil Ročnik leta 2021 v ponovljenem sojenju zaradi uničenja Klasja na okrožnem sodišču v Celju skupaj z Dragico Veršič spoznan za krivega in obsojen na dve leti zapora. V začetku lanskega leta je sodbo potrdilo še višje sodišče v Celju. Takrat je vse kazalo na to, da bo Ročnik moral v zapor. Medtem ko je obramba skušala sodišče prepričati, naj Ročniku dovoli alternativno prestajanje kazni, je vse upe polagala v zahtevo za varstvo zakonitosti, ki je izredno pravno sredstvo. Tej je vrhovno sodišče aprila letos ugodilo. Vse to pomeni, da Ročnik do nadaljnjega ostaja na prostosti.