Odslej nas spremljate tudi na Instagramu. Odpri 

Ne državna proslava, ampak zabava SDS

Na letošnji proslavi ob dnevu državnosti so prevladovali nastopajoči po meri največje vladne stranke.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 26. 6. 2020, 05:55


državna-proslava, janez-janša
/
Bobo

Igralcu in režiserju Romanu Končarju gre v zadnjih tednih vse na roko. V začetku maja mu je okrožno sodišče v Ljubljani odpisalo četrt milijona evrov dolgov v osebnem stečaju. Medtem ko so njegovi upniki ostali praznih rok, ga je vlada Janeza Janše najela za režiserja proslave ob dnevu državnosti.

Končar je dolgoletni podpornik SDS. V drugi Janševi vladi je bil nekaj časa v igri za direktorja Drame. Leta 2014 je govoril na protestih pred vrhovnim sodiščem. Februarja letos je javno pismo 75 znanstvenikov in akademikov, ki so opozorili na nevarnost morebitne koalicije pod vodstvom SDS, označil za "zavrženo in perverzno dejanje, vredno vsakršnega prezira". "O vašem dejanju bo sodil največji in najbolj pravičen izmed vseh sodnic in sodnikov – čas," jim je sporočil Končar.

Čas verjetno ne bo milostni razsodnik proslave, ki jo je režiral Končar. Delovala je arhaično, celo smešno ob lažnih slikah slovenskih družin, slovničnih napakah in neskončnem poudarjanju ljubezni do domovine, medtem ko so širše območje središča Ljubljane dobro opremljeni policisti "zavarovali" z ograjami. Po vsebini in izboru sodelujočih je spominjala na katero od prireditev SDS, kjer je Končar ali organizator kulturnega programa ali reden gost. 

Roman Končar je režiral državno proslavo, na kateri se je bralo pesem Toneta Kuntnerja. Oba sta velika podpornika SDS, ki imata pomembno vlogo na strankarskih prireditvah.
Roman Končar je režiral državno proslavo, na kateri se je bralo pesem Toneta Kuntnerja. Oba sta velika podpornika SDS, ki imata pomembno vlogo na strankarskih prireditvah.
STA

Pesnik, ki sanja o spomeniku Janezu Janši  

Pri proslavah se vse začne pri scenariju. Njegovo pripravo je vladni urad za komuniciranje (Ukom) zaupal Igorju Pirkoviču, novinarju RTV Slovenija in nekdanjemu pomočniku direktorja televizije v času prve Janševe vlade. Tudi njegova izbira ni bila presenečenje.

Pirkovič namreč ni le eden od ljubljencev SDS v medijskih krogih, ampak tudi avtor besedila himne stranke. Direktor Ukoma je Uroš Urbanija, Pirkovičev dober prijatelj in nekdanji sodelavec na RTV Slovenija. Pred dvema mesecema sta skupaj v državnem zboru branila depešo o komunističnih strukturah v slovenskih medijih, ki jo je Janševa vlada poslala Svetu Evrope. Dokument, ki so ga pripravili na Ukomu, po Pirkovičevi oceni "izpostavlja ključne probleme slovenskega medijskega prostora". Poslance je posebej opozoril, da "v večinskih medijih nastopajo tisti, ki so v konfliktu z zdajšnjo vlado". 

Kulturni del programa proslave se je začel z ljudsko pesmijo "Kje so tiste stezice", ki jo radi pojejo na prireditvah SDS. Podporniki stranke so jo peli junija 2014, ko so čakali prihod Janeza Janše v zapor na Dobu. Sledil je recital pesmi "Kdo je sanjal". Njen avtor je domovinski pesnik in podpornik SDS Tone Kuntner. Najti jo je mogoče v njegovi pesniški zbirki z naslovom Zamrznjena pomlad, ki jo je izdal ob trideseti obletnici afere JBTZ. "Sanjam, da bo v Ljubljani nekoč stal spomenik Janezu Janši," je leta 2014 na protestih pred vrhovnim sodiščem dejal Kuntner.

Igor Pirkovič ni le eden od ljubljencev SDS v medijskih krogih, ampak tudi avtor besedila himne stranke.
Igor Pirkovič ni le eden od ljubljencev SDS v medijskih krogih, ampak tudi avtor besedila himne stranke.
TV SLO

Glasbeniki z dogodkov SDS

Nato so bili na vrsti nastopi glasbenikov – v večini tistih po okusu SDS. Ana Soklič, zmagovalka letošnje Eme, je tako rezultate zadnjih državnozborskih volitev pričakala v štabu SDS na Trstenjakovi ulici v Ljubljani. Takrat je pojasnila, da je bila tam na povabilo stranke, s katero je poslovno sodelovala pri izdelavi ene od aplikacij. "Politika me še ne zanima," je dejala.

Kar dvakrat je prišel na oder Oto Pestner, ki je lani jeseni prepeval na protestih "Rešimo Slovenijo" na Prešernovem trgu, pred tem pa na akademiji SDS. "Mene politika niti ne zanima in nikoli nisem vedel, kam spadam, me pa imajo SDS-ovci raje od drugih. Za njih sem pred leti naredil tudi himno, vendar pa kaj več od tega ni posredi," je pred leti dejal Pestner. 

Nastopili so tudi bratje Smrtnik, legendarna vokalna zasedba Koroških Slovencev. Tenor in vodja kvarteta Vladimir Smrtnik je predsednik zamejske politične stranke Enotna lista in dolgoletni politični zaveznik SDS. Pred predsedniškimi volitvami leta 2012 je podprl kandidaturo Milana Zvera, danes evropskega poslanca SDS. Do zadnjega se je zavzemal za ohranitev druge Janševe vlade. "Odstop predsednika vlade bi bil to, kar si želijo botri iz ozadja," je poudarjal januarja 2013. Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o Janševem premoženju je po njegovem "močno dišalo po obračunavanju".

Širše območje središča Ljubljane so dobro opremljeni policisti "zavarovali" z ograjami.
Širše območje središča Ljubljane so dobro opremljeni policisti "zavarovali" z ograjami.
Bobo

Borut Pahor kot kulisa

Prireditev se je zaključila z nastopom narodnozabavnega Ansambla Gašperji, ki je v preteklosti že igral na prireditvah SDS na Gorenjskem. Občasno se jim je na mikrofonu pridružil nekdanji tržiški župan Pavel Rupar. Eden od nekdanjih članov ansambla je pred državnozborskimi volitvami leta 2008 podprl kandidaturo poslanca SDS Branka Grimsa

Pirkovič ni napisal le scenarija, ampak je proslavo očitno izkoristil tudi za promocijo svojih avtorskih del. Ena od nastopajočih, pevka Darja Gajšek, je tako državnemu vrhu in ostalim navzočim zapela pesem "Lepa si, Slovenija". Njeno besedilo je napisal Pirkovič.

"Proslava bo bolj ljudska, kot so bile v preteklosti," je v dneh pred proslavo napovedoval Pirkovič. Četudi to po določenih kriterijih drži, je bila v prvi vrsti narejena po meri in okusu največje vladne stranke, vse ostalo pa je bila le kulisa. Vključno s predsednikom republike. Medtem ko je Borut Pahor govoril o pomenu dialoga in pozival, naj se "potrudimo slišati drugega", je bila proslava ogledalo oblasti, ki sliši le to, kar si sama želi.