Če Hajdinjak ne bi šel sam z Darsa, bi ga krivdno razrešili

Razkrivamo podrobnosti večernega dogajanja na Darsu. Kako je del njegovih nadzornikov izpeljal operacijo zamenjave na čelu uprave te družbe? In kaj to pomeni za razčiščevanje spornih poslov?

Avtor: Primož Cirman
torek, 7. 11. 2023, 05:55


hajdi
Med več kot petimi sklopi očitkov zoper Valentina Hajdinjaka naj bi bil glavni povezan s prihajajočim, skoraj pet milijonov evrov vrednim razpisom za dobavo specialnih strojev.
Marko Vavpotič

Če Valentin Hajdinjak včeraj zvečer ne bi sam odstopil s položaja predsednika uprave državne Družbe za avtoceste (Dars), bi ga nadzorni svet krivdno razrešil.

To informacijo nam je včeraj zvečer potrdilo več, med sabo nepovezanih virov. Nadzorniki Darsa, ki jih vodi Andrej Šušteršič, naj bi tako v zadnjih dveh tednih s pomočjo odvetnika Uroša Pogačnika iz Odvetniške pisarne Čeferin in partnerji zbrali dovolj gradiva za krivdno razrešitev zdaj že nekdanjega predsednika uprave. Po naših informacijah je Šušteršič kmalu po začetku seje Hajdinjaka seznanil s temi očitki in mu ponudil možnost, da odstopi sam.

Hajdinjak jo je po krajšem premisleku sprejel. Prostore Darsa je moral zapustiti takoj, z vrha družbe pa odhaja brez odpravnine. Nekdanji podpredsednik NSi je Dars vodil skoraj tri leta in pol. "Hajdinjak je podal odstopno izjavo z namenom, da ne bo Dars talec medijskih objav," je včeraj zvečer za nacionalno televizijo izjavil Šušteršič, ki je na položaj prvega nadzornika prišel v prvih mesecih vlade Roberta Goloba.

Preberite še:
Kako je Žugljev urad s pomočjo Snežiča brskal po računih naših novinarjev

Manjše presenečenje je, da Hajdinjaka na čelu družbe ni zamenjal član uprave Andrej Ribič, sicer ustanovni član Gibanja Svoboda, ki v mandatu sedanje vlade predseduje nadzornemu svetu Elektra Slovenije (Eles). Dars bo tako nekaj mesecev začasno vodil David Skornšek, do zdaj član uprave za področje financ, ki skupaj z Ribičem sedi v nadzornem svetu Elesa. Vrsto let je bil tudi član nadzornega sveta Elektra Ljubljana, ki ga je vodil Šušteršič, predsednik uprave pa je bil Ribič.

Pred lanskim imenovanjem v upravo Darsa je bil Skornšek direktor podjetja Ram 2, ki se ukvarja z dobavo medicinske opreme, njegov lastnik pa je eden najbogatejših Slovencev Franjo Žnidar. V upravi Darsa sedita še Lidija Kegljevič Zagorc in delavski direktor Rožle Podboršek.

Dars bo nekaj mesecev začasno vodil David Skornšek. Vrsto let je bil član nadzornega sveta Elektra Ljubljana, ki ga je vodil sedanji prvi nadzornik Darsa Andrej Šušteršič (na fotografiji). Na čelu uprave Elektra Ljubljana je bil Andrej Ribič, zdaj član uprave Darsa.
Dars bo nekaj mesecev začasno vodil David Skornšek. Vrsto let je bil član nadzornega sveta Elektra Ljubljana, ki ga je vodil sedanji prvi nadzornik Darsa Andrej Šušteršič (na fotografiji). Na čelu uprave Elektra Ljubljana je bil Andrej Ribič, zdaj član uprave Darsa.
Robert Balen

Je Hajdinjaka "odnesel" gradbeni lobist Bedenčič?

Med več kot petimi sklopi očitkov zoper Hajdinjaka naj bi bil glavni povezan s prihajajočim, skoraj pet milijonov evrov vrednim razpisom za dobavo specialnih strojev. V oddaji Tarča so namreč razkrili, da naj bi imel pri tem poslu ključno vlogo Gašper Bedenčič, širši javnosti neznani poslovnež, ki velja za osebo z odličnimi povezavami v gradbenih krogih. Ta naj bi v imenu NSi ponujal ureditev posla enemu od podjetij, ki ga je želelo dobiti. V zameno bi prejel provizijo v višini petih odstotkov vrednosti posla.

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi Šušteršič Hajdinjaku očital, da Bedenčičevega »lobiranja« ni prijavil Darsovi službi za skladnost poslovanja oziroma policiji. V preteklih letih je Bedenčič veljal za osebo, ki ima dostop do posameznih vidnih članov SDS in NSi, med njimi do glavnega tajnika te stranke Roberta Ilca. Za SDS pa je Bedenčič, ki ga je mogoče zaslediti tudi v kuloarskih dogovorih okrog investicij v zdravstvu, leta 2006 kandidiral na lokalnih volitvah.

Z Darsa so včeraj zvečer sporočili le, da je nadzorni svet družbe obravnaval tematiko, objavljeno v rubriki Fokus na POP TV in oddaji Tarča na RTV SLO. Sprejel je sklep, da bo Dars izvedel forenzično revizijo določenih poslov, o svojih aktivnostih pa bo do konca tedna poročal Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), krovnemu upravljavcu državnega premoženja.

Preberite še:
To je oseba, ki je v imenu Snežiča klicala šefa Darsa

Kdo od nadzornikov je bil za menjavo in kdo proti

Po naših informacijah sicer med nadzorniki Darsa ni bilo soglasja glede Hajdinjakove zamenjave. Ob Šušteršiču naj bi ji bili naklonjeni še trije: Nevenka Hrovatin, direktor ljubljanske Snage Janko Kramžar in direktor javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana Sašo Rink.

Sprva naj bi zamenjavi nasprotoval Anton Guzej, edini nadzornik Darsa, imenovan v času prejšnje vlade. Po neuradnih informacijah načinu Hajdinjakovega odpoklica prav tako ni bil naklonjen Tomaž Kuntarič, ki ga je SDH v nadzorni svet Darsa februarja letos imenoval namesto Metoda Dragonje. Oba naj bi bila pozneje pripravljena zamenjavo podpreti.

Trije predstavniki zaposlenih se v razpravo niso vpletali, pomembno vlogo pri prepričevanju nadzornikov pa naj bi imel odvetnik Pogačnik. Na koncu Šušteršiču sklepa o razrešitvi ni bilo treba dati na glasovanje, saj je Hajdinjak, kot že omenjeno, odstopil sam.

Pop TV je objavila tudi posnetek, na katerem Rok Snežič prejme in prešteje pet tisočakov gotovine.
Pop TV je objavila tudi posnetek, na katerem Rok Snežič prejme in prešteje pet tisočakov gotovine.
necenzurirano.si / Pop TV

Kaj sledi na Darsu? "Čiščenje" kadrov

Zamenjava na vrhu Darsa, ki je lani ob več kot pol milijarde evrov prihodkov ustvaril 135 milijonov evrov čistega dobička, njegov dolg pa znaša še 1,6 milijarde evrov, utegne imeti vsaj dve kratkoročni posledici.

Prva je, da bo sprožila intenzivno razčiščevanje očitkov o spornih poslih, ki so se v zadnjih tednih zgrnili nad Dars. Kepa se je začela valiti z razkritjem video posnetka, objavljenega na Pop TV, na katerem se eden od podjetnikov z davčnim svetovalcem Rokom Snežičem dogovarja o pridobitvi posla z avtovleko na Darsu. Za pomoč mu je po lastnem priznanju plačal 90.000 evrov, pri čemer naj bi šlo za podkupnino, ki jo je zahteval Snežič. Ta nikoli ni zanikal, da je denar prejel.

Preberite še:
Mala davčna oaza poslanca Grimsa

Največja komercialna televizija je objavila tudi posnetek, na katerem Snežič prejme in prešteje pet tisočakov gotovine. Hajdinjak je javno zanikal, da bi kadarkoli v življenju srečal Snežiča, ki se sicer javno razglaša za osebnega prijatelja in svetovalca prvaka SDS Janeza Janše. Na necenzurirano.si smo takrat razkrili, da je Snežič skušal v stik s Hajdinjakom stopiti prek svoje prijateljice Julije Humar, kandidatke NSi na zadnjih parlamentarnih volitvah, ki je bila v času prejšnje vlade zaposlena v kabinetu tedanjega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca.

Druga posledica bodo zelo verjetne nove zamenjave na Darsu, kjer so bolj ali manj vse ključne položaje obdržali ljudje iz vrst SDS in NSi, imenovani v času zadnje Janševe vlade. To je povzročalo nemalo nezadovoljstva tudi v delu Gibanja Svoboda. Šele pred kratkim je tako recimo s položaja direktorja vzdrževanja avtocest in hitrih cest, pod katerega sodi 623 zaposlenih in devet avtocestnih baz, odšel Damijan Jaklin, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo, ko ga je vodil predsednik NSi Matej Tonin.