"Bolnice rabijo kri, a bomo krvodajalce sami klicali"

Manj kot teden dni po zaprtju bolnišnic in zdravstvenih domov za nenujne preglede in posege so se začele pojavljati prve informacije o tem, da primanjkuje zalog krvi, in tudi že prvi pozivi k darovanju krvi.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 19. 3. 2020, 17:30


photo_94300_20101210-720x360
Slovenija je pri krvodajalstvu lahko zgled celotni Evropi.
Zavod RS za transfuzijsko medicino

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so včeraj javnost opozorili, da nujno potrebujejo kri, in zdrave krajane v starosti od 18-65 let vseh krvnih skupin prosili, naj se udeležijo odvzema. Le na ta način bodo "zadostili potrebam zdravstva po tej nenadomestljivi življenjski tekočini".

Mnoge krvodajalske akcije, ki se jih Slovenci udeležujejo redno in v velikem številu, so bile namreč v zadnjih dneh odpovedane ali prestavljene "zaradi preventivnih ukrepov v zvezi s povečano stopnjo tveganja prenosa koronavirusa". Sodeč po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino, ki se dnevno osvežujejo, je trenutno v Sloveniji dovolj zalog krvi, vendar se pri posameznih krvnih skupinah (predvsem AB-) zaloge nevarno približujejo minimalni količini.

Trenutne zaloge krvi na ravni države.
Trenutne zaloge krvi na ravni države.
Zavod RS za transfuzijo

Bi se v primeru podaljševanja in tudi stopnjevanja izrednih zdravstvenih ukrepov zaradi koronavirusa lahko kmalu soočali z motnjami v preskrbi bolnišnic s krvjo? Na Zavoda RS za transfuzijsko medicino zagotavljajo, da so za zdaj skrbi odveč.

Odvzem krvi samo na podlagi vabila

"Zaloge krvi v Sloveniji so se nekoliko zmanjšale, vendar so zadovoljive in z njimi zagotavljamo nemoteno preskrbo s krvjo. Zaloge konstantno spremljamo in se prilagajamo. S krvjo ravnamo kot običajno - kar se da racionalno in spoštljivo," je za necenzurirano.si povedala Polonca Mali, vodja kriznega tima na zavodu.

Toda krvodajalske akcije se po zaustavitvi javnega življenja v Sloveniji odvijajo na drugačen način: ne več prek množičnega odvzema, ampak večinoma prek usmerjenega klicanja znanih in ustreznih krvodajalcev.

Transfuzijsko službo v Sloveniji sestavljajo:

- Zavod RS za transfuzijsko medicino s pripadajočimi centri za transfuzijsko dejavnost (Novo mesto, Trbovlje, Slovenj Gradec, Izola, Jesenice in Nova Gorica),

- Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor s priključenima enotama na Ptuju in v Murski Soboti ter

- Transfuzijski center SB Celje. 

Na zavodu so krvodajalce v teh dneh obvestili, da bodo zaradi preprečevanja možnih prenosov bolezni odslej izvajali prilagojene krvodajalske akcije, "na katere bodo vabljeni samo krvodajalci tistih krvnih skupin, ki jih potrebujemo". Vabili jih bodo prek kratkih sms sporočil, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

Za lažjo organizacijo in izvedbo odvzemov krvi krvodajalce prosijo, da se odzivajo samo na vabila (!) Rdečega križa in transfuzijske službe in da jih na podlagi prejetega vabila pokličejo.

Na Zavodu RS za transfuzijo odslej sami kličejo vnaprej znane in ustrezne krvodajalce.
Na Zavodu RS za transfuzijo odslej sami kličejo vnaprej znane in ustrezne krvodajalce.
Zavod RS za transfuzijo

Preverjajo morebitne bolezenske znake

Tako že po telefonu preverijo, če ustrezajo pogojem za darovanje in če nimajo bolezenskih znakov morebitne okužbe. Pred vhodom v prostore, kjer se izvaja odvzem krvi, pa imajo triažno kontrolno vstopno točko, kjer ponovno preverijo ustreznost.

"Nad prilagoditvijo in odzivom krvodajalcev smo izredno zadovoljni. Na krvodajalsko akcijo na Vrhniki, ki smo jo imeli včeraj, je prišlo toliko krvodajalcev, kot smo jih načrtovali," je pojasnila Malijeva.

"Zaloge krvi so odvisne ne samo od odvzemov krvi, ampak tudi od porabe krvi. Zato je še toliko bolj pomembno sprotno prilagajanje. Prav zato vabimo samo tiste krvodajalce, ki jih potrebujemo," je pojasnila in dodala, da zaradi vseh ukrepov vabijo na odvzem manj krvodajalcev kot običajno.

V Mariboru tudi akcije, a prosijo za predhodni klic

Kljub temu so nekateri območni centri za transfuzijsko medicino, ki organizacijsko niso del zavoda, obdržali dosedanji način javnega pozivanja ljudi na krvodajalske akcije.

V centru, ki deluje v okviru UKC Maribor, so zadovoljni nad odzivom krvodajalcev v tem tednu in jih prosijo, da se odzivajo tudi v bodoče. Hkrati so opozorili, da so zaradi epidemije spremenili lokacijo odvzemov krvi, ki bodo odslej potekali izven bolnišničnega okolja.

Po novem odvzemi potekajo na začasni zunanji lokaciji na Srednji zdravstveni šoli, na Trgu Miloša Zidanška 3 v Mariboru. Začasno so prilagodili tudi odvzemni čas:

- ponedeljek, torek in četrtek od 7.30 do 12.00. V sredo in petek imajo terenske krvodajalske akcije.

-  tako kot na zavodu bodo krvodajalce vabili preko kratkih sms sporočil, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

- tiste, ki se sami odločijo za prihod, pa naprošajo, da pred prihodom na krvodajalsko akcijo vedno pokličejo za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

- telefonska številka: 041/320-796 ali 02/321 22 71.