Bodo proti Janši vložili obtožnico?

Sodna preiskava v zadevi Trenta je končana. Medtem ko Janez Janša čaka na odločitev tožilstva o vložitvi obtožnice, danes razkrivamo, da mu pri obrambi že nekaj let pomagajo osebe iz mreže SDS.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 17. 8. 2020, 05:55


Necenzurirano prenos
V ozadju vseh poslov z zemljiščem Janeza Janše v Trenti so bile osebe, tesno povezane s SDS.
/

Predsednik vlade Janez Janša bo morda že kmalu moral sesti na zatožno klop.

Po petih letih se je namreč končala sodna preiskava v zadevi Trenta, v kateri so Janša, nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor podjetja Eurogradnje Klemen Gantar obdolženi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Na specializiranem državnem tožilstvu so za necenzurirano.si pojasnili, da odločitve, ali bodo vložili obtožnico ali pa bodo od pregona odstopili, še niso sprejeli. Spis so od sodišča prejeli februarja. Zadevo vodi okrožni državni tožilec Boštjan Valenčič.

Zadeva Trenta sega v marec 2005, ko je Janša prvič vodil vlado. Takrat mu je družba Imos za 236.100 evrov prodala trisobno stanovanje na Komenskega ulici v Ljubljani. Del denarja za kupnino, 131.200 evrov, je Janša dobil s prodajo zemljišča v Trenti, ki ga je še kot minister za obrambo kupil leta 1992. In tu se zgodba šele začne.

Kaj tožilstvo očita Janši

Janša je namreč tolikšno vsoto od Imosa dobil za 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče na desnem bregu Soče, ki je del Triglavskega narodnega parka. Na njem so ruševine kmetije iz 19. stoletja, dostop pa je mogoč le po majhni brvi čez reko. Dovoljena je le nadomestna gradnja kmetije, nikakor pa ne gradnja novih apartmajskih ali drugih objektov. Geodetska uprava je njegovo vrednost ocenila na slabih 22.000 evrov.

Janša je za zemljišče, na katerem so ruševine kmetije iz 19. stoletja, od Imosa dobil 131.200 evrov.
Janša je za zemljišče, na katerem so ruševine kmetije iz 19. stoletja, od Imosa dobil 131.200 evrov.
STA

Čeprav je Janša pred leti Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zatrjeval, da je na zemljišču "mogoče zgraditi okoli deset apartmajev in to je bil tudi (Imosov, op. a.) namen", Imos nikoli ni zaprosil za spremembo namembnosti zemljišča. Zdaj že propadli gradbinec, ki je v času prve Janševe vlade na veliko posloval z državo, je zemljišče kupil prek posrednika, podjetja Eurogradnje. SDT zato Janši, Kastelicu in Gantarju očita, da so skupaj prikrili neposredno povezavo med Janševim nakupom Imosovega stanovanja in prodajo njegovega zemljišča Imosu po napihnjeni ceni, ki se je nato vštela v kupnino za stanovanje. 

Janša se ves čas brani, da v poslu ni bilo ničesar spornega. Zatrjuje, da je zemljišče Imosu prodal po tržni ceni, saj da gre za eno najbolj atraktivnih lokacij v Trenti. To je ovrglo združenje sodnih izvedencev in cenilcev za gradbeno stroko (SICGRAS), ki je v sodni preiskavi vrednost zemljišča ocenilo na 15.000 evrov. 

Mreža SDS za reševanje Janše

Za Janševo obrambo je tako ključnega pomena, da se z zemljiščem v zadnjih letih trguje po cenah, podobni tisti, po kateri ga je sam prodal Imosu. Le tako lahko ovrže sume, da je s poslom pridobil korist. Pri tem mu očitno že ves čas pomagajo tudi osebe, tesno povezane s SDS. Te so bile v ozadju vseh poslov z zemljiščem v zadnjih letih. 

Leta 2016 je tako zemljišče v Trenti iz Imosove stečajne mase kupil nepremičninski trgovec Damjan Podjed. Zanj je plačal 127.500 evrov na dražbi, kjer sta ceno dvigovala dva konkurenta. To sta bila Drago Selinšek, ustanovitelj kasaškega društva Piramida, ki je imelo tedaj blokirane račune, in Gregor Jeza, nekdanji vidni član SDS, ki je bil v obdobju prve Janševe vlade direktor družbe Hit Šentilj.

Vezni člen med Janezom Janšo in kupci njegovega zemljišča v Trenti je nekdanji vidni član SDS Gregor Jeza (na fotografiji).
Vezni člen med Janezom Janšo in kupci njegovega zemljišča v Trenti je nekdanji vidni član SDS Gregor Jeza (na fotografiji).
STA

Jeza je na dražbi sodeloval kot direktor podjetja Prima Immobilia, ki je leto dni pred tem na javni dražbi iz osebnega stečaja Roka Snežiča kupilo vsa tri njegova stanovanja v Mariboru in Fiesi. Nato jih je preprodalo Iztoku Snežiču, bratrancu Roka Snežiča, danes Janševega svetovalca za področje davkov.

Tožilstvo je zaradi suma, da je šlo na dražbi za umetno višanje cene, kar bi ustrezalo Janševi obrambi, neuspešno zahtevalo preiskavo. Leta 2018 pa je Podjed, ki se po nakupu nikoli ni vpisal v zemljiško knjigo kot lastnik zemljišča, zemljišče v Trenti prodal. Za 140.000 evrov ga je kupil tedaj 27-letni podjetnik Rok Rotovnik, ki se ukvarja z mrežnim marketingom.

Sledi za denarjem - od Trente do Bratislave

Toda po naših podatkih je tudi Rotovnik povezan z Gregorjem Jezo. Njuna stična točka je Slovaška. Od oktobra lani je namreč Rotovnik član nadzornega sveta tamkajšnjega podjetja LTH. Do lani pa ga je vodil Gregor Jeza, ki je bil nato pravnomočno obsojen na tri leta in deset mesecev zapora zaradi sodelovanja pri rubežu skoraj milijona evrov z računa Elektrooptike, hčerinskega podjetja nekdanje državne družbe Fotona. 

Miran Vuk je dober znanec predsednika SDS Janeza Janše.
Miran Vuk je dober znanec predsednika SDS Janeza Janše.
Twitter

Kdo so dejanski lastniki slovaškega podjetja in s čim se ukvarja, uradno ni mogoče preveriti. Po ustanovitvi leta 2017 je bila njegova prva direktorica slovaška državljanka Maria Kulichova, ki je po mnenju specializiranih tožilcev tesno povezana s poslovanjem nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka. V času, ko je družini Vuk na področju davkov svetoval Rok Snežič, je Kulichova upravljala njihova podjetja na Slovaškem.

Kje je Rotovnik našel denar za nakup zemljišča v Trenti, ni znano. V Mariboru ima v lasti dve podjetji, ki beležita minimalni dobiček, v lasti pa nimata praktično nobenega premoženja. Ob nakupu je dejal, da želi na zemljišču v Trenti postaviti "glamping" hiške. Za to bi moral pridobiti gradbeno dovoljenje, ki ga ob veljavnem prostorskem načrtu ne more dobiti. Če je bil njegov cilj le pomagati Janši, ga to verjetno ne bo pretirano motilo. 

Šef tožilcev obiskal Janšo med odločanjem o obtožnici 

Dogajanje okrog zadeve Trenta bi lahko pojasnilo ozadje zadnjih napadov Janše in SDS na vrhovno državno tožilstvo. V novo luč postavlja tudi nedavni sestanek med Janšo in generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo, ki smo ga prejšnji teden razkrili na necenzurirano.si.

Kot je znano, je Janša junija od Škete zahteval preganjanje protestnikov, ki nosijo transparente "smrt Janšizmu". Zagrozil mu je, da bo neposredno odgovoren, če bo prišlo do žrtev. Šketa je nato Janšo zaprosil za sestanek. Na vrhovnem državnem tožilstvu so nam takrat pojasnili, da sta Janša in Šketa 10. julija govorila o zagotavljanju pogojev za delo Evropskega javnega tožilstva v Sloveniji. 

Toda prvi tožilec v državi se je z Janšo sestal v času, ko so njegovi kolegi že odločali, ali bodo proti Janši vložili obtožnico. O tem ni obvestil kolegija vrhovnega državnega tožilstva. Z Janšo se je srečal v prostorih vlade, ne na sedežu tožilstva. Šketa sicer nima formalnih pristojnosti za odločanje v zadevah SDT, ki ga od letos vodi Darja Šlibar. Vrhovno državno tožilstvo bomo za komentar zaprosili danes.