Ozadje blefa Aleksandre Pivec

Tik pred današnjim zasedanjem sveta DeSUS je Aleksandra Pivec izvršnemu odboru stranke ponudila odstop s položaja predsednice, ki ga je izvršni odbor tudi že sprejel. Vendar ...

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 9. 9. 2020, 14:23


20200909-01023809
/
STA

Do zdaj je imela Pivčeva v izvršilnem odboru, ki ga tudi sama vodi, šibko večino. Pivčeva je želela vajeti DeSUS obdržati v svojih rokah tudi po odstopu. Po naših informacijah je namreč odstop pogojevala s kadrovskimi odločitvami v prihodnje. Med temi je najpomembnejša, kdo bi vodil stranko do kongresa.

Pivčeva je želela na tem položaju videti eno od dveh podpredsednic, Anito Manfreda ali Jelko Kolmanič, ki sta njeni najtesnejši zaveznici. V tem času bi lahko stranko na terenu pripravila na kongres. Pri tem bo najpomembneje, kateri delegati bodo pozno jeseni odločali o novem predsedniku stranke, zato ni izključeno, da se Pivčeva že pripravlja na veliko vrnitev in ponovno kandidaturo za predsednico. To je danes tudi uradno napovedala.

Toda načrt se ji na koncu ni izšel. Na seji sveta DeSUS, ki se je sestal takoj po izvršnem odboru, nobena od podpredsednic ni dobila dovolj glasov. Tako da je vodenje stranke do kongresa, ki bo v prvi polovici novembra, prevzel predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar.

Prihod na sejo je sicer Pivčeva napovedala skupaj z odvetnico Nino Zidar Klemenčič. Tik pred sejo je Gantar člane ponovno pisno pozval k udeležbi na seji ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov. Posebej je poudaril, da se lahko po posvetu z direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanom Krekom seja sveta stranke izpelje.

V zadnjih tednih je Pivčeva izgubila zaupanje Tomaža Gantarja.
V zadnjih tednih je Pivčeva izgubila zaupanje Tomaža Gantarja.
STA

Še včeraj je Pivčeva članstvu posredovala pismo, v katerem je zatrjevala, da ne bo odstopila.

Kot zanimivost, tudi danes se je predsednik vlade Janez Janša med sejo sveta DeSUS odločil sklicati krizno skupino za covid-19, na kateri bi moral biti tudi Gantar kot minister za zdravje. Enako se je zgodilo 15. maja, ko se je Janša v času seje sveta DeSUS odločil preklicati epidemijo. Gantar je takrat sredi govora, v katerem je ocenjeval položaj stranke v koaliciji, dobil klic generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča in moral oditi na vlado.

Obroč okrog Aleksandre Pivec se je v zadnjem času vse bolj ožil. Če je bila še na januarskem kongresu stranke imenovana z 61-odstotno večino, jo je pred dvema tednoma na svetu stranke na tajnem glasovanju podprlo le 19 od 52 delegatov. V zadnjih tednih je Pivčeva izgubila zaupanje večine pokrajinskih odborov, vseh petih poslancev in Tomaža Gantarja, ministra za zdravje in de facto številke dve v DeSUS. Glasovanja o razrešitvi se je rešila le zaradi pravnih razlogov, ali ima svet stranke sploh pristojnost, da jo razreši, saj jo je imenoval kongres.

Preberite še:

Za 35 tisočakov dobili tudi podpis Aleksandre Pivec #dokumenti

Prvi govorec DeSUS se je znebil milijonskega dolga do države