20.000 evrov za spominsko značko za Janšo

Dvojna merila kulturnega ministra Vaska Simonitija. Nima denarja za nevladnike, ki kritizirajo oblast. Brez težav pa ga najde za Janšev gorniški klub, ki želi predsednika vlade odlikovati na slavnostni prireditvi.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 26. 1. 2022, 05:55


janez-janša
Janez Janša je na prireditvi, ki jo je financiralo ministrstvo za kulturo, prejel najvišje priznanje, ki lahko doleti skalaša.
Vlada

Za predsednika vlade in prvaka SDS Janeza Janše je bilo minulo leto slovesno. Ne samo zaradi številnih državnih prireditev ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. S prijatelji iz alpinističnih krogov je praznoval tudi stoto obletnico ustanovitve Slovenskega gorniškega kluba Skala, v katerem je Janša eden najbolj vidnih članov. 

Tako je bil osrednji gost dveh prireditev, ki jih je organiziral njegov klub. Na prvi, ki je potekala maja v Lučah, so mu podelili Kocbekovo priznanje, najvišjo čast, ki lahko doleti skalaša. Pet mesecev pozneje je na proslavi v ljubljanskem hotelu Lev prejel še Zlato plaketo. Toda malokdo med udeleženci je vedel, da so končni račun za slovesnost, na katerih so odlikovali Janšo, na njej pa sta sodelovala igralca Pavle Ravnohrib in Tone Kuntner, sicer ljubljenca SDS, ter številni glasbeni izvajalci, poravnali slovenski davkoplačevalci. Plačali so tudi spominsko značko, ki jo je med prvimi prejel Janša.

Na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, so nam namreč potrdili, da so v začetku lanskega leta od Slovenskega gorniškega kluba Skala - Zveze gorniških klubov prejeli prošnjo za financiranje. Tej so ugodili in jim do danes že izplačali nekaj več kot 20.000 evrov.

Vasko Simoniti je našel denar za financiranje izdelave spominskih značk in slovesnosti, na katerih so jih med drugim podelili njegovemu strankarskemu šefu.
Vasko Simoniti je našel denar za financiranje izdelave spominskih značk in slovesnosti, na katerih so jih med drugim podelili njegovemu strankarskemu šefu.
STA

Preberite še:
Ni denarja za Laibach, razkrivamo, za koga pa je

Kako so pri Simonitiju utemeljili financiranje

Na ministrstvu so skalaše podprli v času, ko nevladne organizacije, ki so velik trn v peti aktualni vladi, opozarjajo, da je zanje denarja vedno manj. Kultna glasbena skupina Laibach, legendarna Gala Hala z ljubljanske Metelkove in vokalni orkester Carmina Slovenica so le nekatere organizacije, ki so na 4-letnem programskem razpisu ostale brez sredstev.

Medtem so pri Simonitiju brez težav našli več deset tisoč evrov za Janšev gorniški klub. Kot so pojasnili na ministrstvu, so financirali dva projekta:

- izdelavo 1000 kosov spominskih značk, posodobljene replike prvotne kovinske značke kluba Skala v žganem emajlu in

- izvedbo osrednje slovesnosti ob stoletnici delovanja skalašev.

Spominske značke, ki so jih prvi prejeli Janez Janša, Bojan Pograjc in Anton Jeglič.
Spominske značke, ki so jih prvi prejeli Janez Janša, Bojan Pograjc in Anton Jeglič.
Vlada

"Klub je lani februarja slavil stoletnico ustanovitve. Ob obletnici je klub želel zaslužnim članom podariti spominsko značko, ki je replika prve značke kluba. Ker klub sodeluje s Slovenskim planinskim muzejem, je bilo v postopku ugotovljeno, da deluje izrazito vključujoče in medgeneracijsko povezovalno pri popularizaciji dediščine gorništva na Slovenskem, kar je v skladu s Strategijo kulturne dediščine Slovenije 2020-2023, saj se njegovo delovanje sklada z javnim interesom na področju varstva kulturne dediščine," so razložili, zakaj so si skalaši zaslužili državno podporo.

Denar so jim podelili mimo javnega razpisa. Tako je Simoniti sklep o financiranju iz interventnih sredstev ministrstva odobril "na podlagi drugega odstavka 102. člena zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo". Po tem lahko sofinancirajo "kulturne projekte, ki bi izpolnjevali pogoje za prijavo na javni poziv ali javni razpis", pa prijava zaradi objektivnih okoliščin ni bila mogoča. Kot so pojasnili pri Simonitiju, "ministrstvo v letu 2020 ni objavilo nobenega javnega razpisa za sofinanciranje tovrstnih projektov za leto 2021". "Financiranje projekta je odobril minister," so dodali.

""Ob častitljivem jubileju, ob stoletnici, vam poleg vseh čestitk za doseženo želim, da bo tudi v naslednjih sto letih veljalo skalaško geslo: 'Trden, kakor Skala, je slovenski rod, kvišku kakor Skala, vodi naša pot'," je zbrane ob prejemu zlate plakete nagovoril Janša.
""Ob častitljivem jubileju, ob stoletnici, vam poleg vseh čestitk za doseženo želim, da bo tudi v naslednjih sto letih veljalo skalaško geslo: 'Trden, kakor Skala, je slovenski rod, kvišku kakor Skala, vodi naša pot'," je zbrane ob prejemu zlate plakete nagovoril Janša.
Vlada

Preberite še:
Tudi dobavitelj medalj za veterane pozna Rajka Janšo

Značko dobila še oče tabora SDS v Lepeni in Janšev prijatelj

Slovenski gorniški klub Skala - Zveza gorniških klubov si sam ne bi mogel privoščiti slavnostne prireditve, kaj šele dveh. V letih od 2017 do 2020 je imel skupaj manj kot 10.000 evrov prihodkov, v letu 2020 vsega 700 evrov. Kot že rečeno, je velik del denarja, ki ga je prejel od države, šel za izdelavo spominskih značk. Pri komu so jih naročili in koliko je stala ena, ni znano.

Med prvimi prejemniki značke pa so bili ustanovni očetje kluba. Poleg Janše še Anton Jeglič, častnipredsednik Gorniškega kluba Skala in gorski vodnik, dolgoletni vidni član SDS, nekdanji član izvršilnega odbora stranke in leta 2000 nekaj mesecev tudi poslanec državnega zbora. Velja za očeta vsakoletnega letnega tabora SDS v Lepeni.

Dobil jo je še brigadir Bojan Pograjc, dolgoletni Janšev prijatelj iz alpinističnih in gorniških krogov. Po zamenjavi vlade leta 2020 je bil kandidat za načelnika generalštaba, a so ga nato imenovali za državnega sekretarja za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v kabinetu predsednika vlade. Marca lani je postal še predsednik koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve. Zelo aktiven je tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve.

Janez Janša se je septembra 2020 s svojim kolegom, zdaj že nekdanjim avstrijskem kanclerjem Sebastianom Kurzem, podal v severno steno Triglava. Družbo sta mu delala prijatelj Bojan Pograjc in gorska vodnica Tina di Batista.
Janez Janša se je septembra 2020 s svojim kolegom, zdaj že nekdanjim avstrijskem kanclerjem Sebastianom Kurzem, podal v severno steno Triglava. Družbo sta mu delala prijatelj Bojan Pograjc in gorska vodnica Tina di Batista.
Twitter

Janšo in Pograjca druži tudi podkupovalna afera Patria. Pograjc je namreč vodil komisijo, ki je izbrala finske oklepnike in nato bliskovito napredoval v službi.12-člansko komisijo je prevzel še kot polkovnik, pol leta pozneje, natančneje 12. maja leta 2006, je bil povišan v čin brigadirja. 9. junija je Pograjčeva komisija oddala poročilo o izbiri Rotisa in finske Patrie za nadaljna pogajanja, tri dni pozneje pa je odletel na enoletno šolanje v ZDA.

Ko je bil Janša leta 2013 obsojen zaradi prejema obljube podkupnine in leto dni pozneje odšel na prestajanje dveletne zaporne kazni v zapor na Dob, so mu v bran stopili tudi njegovi gorniški kolegi.

Preberite še:
Direktorji že vedo, zakaj darila kupujejo pri Janševem bratu

"Iracionalno sovraštvo do Janše je pošastno in mračno"

"Tako kot so se v času rušitve križa na Škrlatici pred 60 leti rušili spomeniki ene politične opcije in so se postavljali veliki kipi predstavnikov druge, tako nam tudi sedaj statistika ne dopušča dvoma, da se večinoma obsoja člane ene politične opcije, medtem ko se drugi bohotijo in skoraj norčujejo iz skromnega in potrpežljivega naroda!" so v Slovenskem gorniškem klubu Skala komentirali obsodilno sodbo v zadevi Patria.

Njegov predsednik Anton Žunter je bil tudi med govorci Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora. "Iracionalno sovraštvo do Janše je pošastno in mračno, je znamenje korenite duševne pohabe tistih, ki ga tako strastno in zagrizeno preganjajo že skoraj tri desetletja. Zato ta skonstruirana in krivična obsodba ni le obsodba Janeza Janše, ampak je grožnja vsem tistim demokratičnim posameznikom, ki na dogajanje v Sloveniji gledamo s kritičnimi očmi in presojamo z lastnim umom ter si to tudi upamo na glas povedati," je pojasnil.

Predsednik Slovenskega gorniškega kluba Skala Anton Žunter je bil med govorci Odbora 2014.
Predsednik Slovenskega gorniškega kluba Skala Anton Žunter je bil med govorci Odbora 2014.
Odbor 2014

Leto dni pozneje, ko je združenje VSO pripravilo slovesnost ob 25. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti, je Žunter govoril o nepreglednih karavanah muslimanskih priseljencev, nevarnosti islamizacije in usodi, ki čaka slovenstvo, če se bo uresničil kateri od bolj črnih scenarijev drame z migranti in se jih "nekaj deset ali celo sto tisoč ustavi v Sloveniji". Opozarjal je tudi na nevidno roko Udbe in nevidna mafijska omrežja stricev iz ozadja.

Z veliko bolj izbranimi besedami so v klubu govorili o Janši, ko so mu podelili Kocbekovo priznanje. "Janezu Janši nikoli ni bilo nič podarjeno, ne glede na njegovo družbeno vlogo. (...) Njegova fizična drznost, in ni je bilo malo, ni nikoli premagala občutka za varnost. Razen seveda drznost njegovega uma, ki je nemalokrat, kot se za velike može spodobi, kazala snop svetlobe čelne lučke naprej proti vrhu ali nazaj v udobje doline in zatočišče družine," so zapisali.