Zlom lobanje pri dojenčici ostaja neznanka, "po hranjenju je izgubila zavest in začela težko dihati"

Potem ko je štiri mesece stara dojenčica pristala v bolnišnici z zlomljeno lobanjo in krvavitvami v možganih, policija še vedno preiskuje, kako je do tega sploh prišlo. Iz Splošne bolnišnice Pulj, ki je prva sprejela otroka, so sicer včeraj prejeli izvid, ki potrjuje, da gre za hudo poškodbo glave.

Svet24
Avtor: Svet24 / D.K.
petek, 2. 2. 2024, 08:43


dojenček bolnica otrok
Fotografija je simbolična
Profimedia

Kot smo že poročali, so policisti v sredo okoli 15.30 z oddelka za anestezijo Splošne bolnišnice Pulj prejeli obvestilo, da so sprejeli otroka s hudimi poškodbami glave, z zlomom lobanje in krvavitvami v možganih. Danes je znanih nekaj več podrobnosti glede dogodka, še vedno pa ni povsem jasno, kako je prišlo do tako hude poškodbe glave pri komaj nekaj mesecev starem otroku.

Kot poročajo hrvaški mediji, je namreč tudi otrokova mama v slabem zdravstvenem stanju, zato ni mogoče izključiti možnosti, da je padla skupaj s štiri mesece staro dojenčico, ki so jo kasneje zaradi zapletov prepeljali v reško bolnišnico, kjer naj bi bila v komi.

Kaj točno se je zgodilo z materjo in otrokom, mora sodni izvedenec še ugotoviti. RTL pa se je o primeru pogovarjal s Tatjano Čemerikić, direktorico Zavoda za urgentno medicino Istrske županije, katere ekipa je včeraj prva rešila otroka, poroča Danas.hr.

Otroka v ambulanto pripeljali nezavestnega

Včeraj okoli 12.55 je bil otrok v spremstvu mame in očeta v posteljici pripeljan v Nujno medicinsko pomoč izpostave Rovinj. Zdravnik je ugotovil, da je otrok v slabem splošnem stanju, nezavesten in težko diha. Ocenil je, da gre za nujni primer, da je otrokovo življenje ogroženo. Otroka so takoj pripravili za prevoz v bolnišnici, kamor jih je spremljala mama. Vsa prizadevanja ekipe so bila usmerjena v to, da bi čim bolje poskrbeli za otroka. Ob 13.20 je bil otrok živ pripeljan v Splošno bolnišnico Pulj, je dogajanje povzela Čemerikić. 

Zdravnica je na levi strani glave opazila oteklino

Na vprašanje, kaj točno se je zgodilo, da je bil otrok nezavesten, je Čemerikić odgovorila: "Nimamo podatkov, da bi lahko sklepali. Zdravnica, ki je skrbela za otroka med transportom, je na levi strani glave zatipala oteklino. Nimamo podatkov, da je padel ali da mu je bilo slabo. Mati je rekla, da je otrok jedel zjutraj, kot je napisal zdravnik, okoli 10. ure. Po tem je izgubil zavest in začel težko dihati, zato sta starša deklico takoj odpeljala k zdravniku."

"Zdravnik in naša ekipa se na splošno osredotoča na bolnika. Ne vidiš ničesar drugega, saj je pomembno, da je otrok oskrbljen in živ pripeljan v bolnišnico v nadaljnjo oskrbo," pa je odgovorila na vprašanje, ali je zdravnik opazil, kakšno posebnost v obnašanju mame 

Kot je še dodala Čemerikić, je otrok trenutno na zdravljenju v KBC Reka, več podatkov pa nima. 

Portal 24sata danes poroča, da po prvih podatkih policisti v hiši niso našli sledi nasilja, ugotavljajo pa vse okoliščine tega primera in način poškodbe dojenčka. Policisti še ugotavljajo, ali obstajajo elementi kaznivega dejanja, torej kako natančno je bil otrok poškodovan. Omenjen portal še piše, da so jim iz reške bolnišnice sporočili, da je otrok trenutno v stabilnem stanju.