Zamenjave za Logarja, Irglovo in Kaloha že izbrane

Potem ko so Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh zavrnili podpis izjave zvestobe stranki SDS, so jih pri Janezu Janši postavili na hladno. Trojica poslancev naj bi izgubila tudi mesta v parlamentarnih odborih in komisijah.

Svet24
Avtor: Svet24 / L.M. / R.T.
petek, 8. 3. 2024, 05:50


eva irgl ,anže logar
Anže Logar in Eva Irgl se iz prve selita v zadnjo klop, kjer sedi tudi Dejan Kaloh.
Primož Lavre

Izvršilni odbor SDS je v začetku februarja predlagal, da vsi poslanci SDS podpišejo izjavo, da bodo do konca tega mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Omenjeno zavezo je na koncu podpisalo 24 od 27 poslancev SDS, njen podpis so zavrnili Anže LogarEva Irgl in Dejan Kaloh. Prvak SDS Janez Janša je potezo trojice poslancev komentiral z besedami, da bo v državnem zboru očitno nastala »samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili«. Logar je v odzivu na Janševe navedbe dejal, da ne zapušča poslanske skupine SDS in da zaenkrat ne vidi nobene potrebe po ustanavljanju nove stranke. Skupaj s podporniki, med katerimi je tudi Irgl, je Logar lani ustanovil društvo Platforma sodelovanja, iz katerega bo po Janševi oceni pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami nastala nova stranka.

Trojica ob članstvo v odborih in mednarodnih delegacijah

Trojico poslancev, ki ni podpisala izjave zvestobe Janševi stranki in ki zaenkrat še vztraja v poslanski skupini SDS, pa so že doletele prve sankcije. Da bosta Logar in Irgl v državnem zboru po novem sedela v zadnji klopi blizu Kaloha in da bo trojica lahko razpravljala samo še v redkih primerih, na seje poslanske skupine SDS pa niso več vabljeni. V stranki dogajanja uradno ne komentirajo, smo pa neuradno izvedeli, da držijo informacije, da se je vodja poslancev SDS Jelka Godec na štiri oči pogovorila z vsakim od »neposlušnih« poslancev ter da bo v skladu s sklepom poslanske skupine SDS še ta teden predlagala njihove zamenjave v tistih delovnih telesih državnega zbora, v katerih so delovali kot člani. Po poročanju spletnega portala 24ur bosta Irglovo in Logarja v odboro za zunanjo politiko zamenjala Andrej Kosi in Žan MahničV odbor za finance bo namesto Logarja Tomaž Lisec. V odboru za delo bo namesto Irglove Zvonko Černač, v odobru za človekove pravice in enake možnosti pa se bosta Irglova in Kaloh umaknila Alenki Helbl in Jožetu Tanku. V komisiji za narodne skupnosti se bo Kaloh umaknil Danijelu Krivcu, v odboru za zdravstvo pa Jožeju Jelenu.

Nazadnje so poslanci z mesta predsednika odbora za delo razrešili Miho Kordiša, čigar zamenjavo so zaradi notranjega spora v stranki predlagali poslanci Levice na čelu z Matejem T. Vatovcem. Brez članstva v delovnih telesih državnega zbora in položaja predsednice parlamentarne preiskovalne komisije o domnevnem nezakonitem financiranju političnih strank je po izključitvi iz Gibanja Svoboda ostala tudi poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Anžetu Logarju se je v Platformi pridružila Eva Irgl.
Anžetu Logarju se je v Platformi pridružila Eva Irgl.
Primož Lavre

Logarja, Kaloha in Irgl ne vabijo več na seje poslanske skupine

Kot je znano, Logarja, Irgl in Kaloha v SDS ne morejo izključiti iz strankine poslanske skupine. Trojico bi sicer lahko izključili iz stranke, a je Janša nedavno pojasnil, da tega ne nameravajo storiti. Je pa ob tem nakazal, da se bo poslanska skupina SDS v primeru, da bodo Logar, Irgl in Kaloh še naprej ostali v njenih vrstah, odločila, kaj bo z »logistiko, ki pripada poslancem«. Trojica neuradno ni več vabljena na seje poslanske skupine, prav tako pa jih v SDS več ne uvrščajo na seznam razpravljavcev.

To pomeni, da Logar, Irgl in Kaloh na plenarnih zasedanjih parlamenta lahko razpravljajo samo še v primeru delitve preostanka časa za razpravo, imajo pa možnost, da pred vsakim odločanjem v lastnem imenu obrazložijo svoj glas. Da je Janša omenjeno trojico poslancev postavil na hladno, je sicer pokazala že nejevolja Eve Irgl na nedavni izredni seji državnega zbora o boju proti korupciji. »Ker nisem mogla redno razpravljati v razpravi, bom izkoristila to minuto časa, ki mi je na voljo,« je poudarila poslanka SDS in ena od ustanovnih članic društva Platforma sodelovanja. Janša je sicer Logarja že decembra lani pozval, naj »razčisti in uredi statusne zadeve« v poslanski skupini SDS, izvršilni odbor stranke pa mu je pred tem namignil, naj izstopi iz SDS.