Konec ljubezni med Janšo in grosupeljsko SDS?

Vse od slovenske osamosvojitve velja Grosuplje, mesto s 7500 prebivalci jugovzhodno od Ljubljane, za eno od trdnjav SDS. Od tam prihaja tudi Janez Janša, ki je v Grosupljem kandidiral na zadnjih državnozborskih volitvah. Toda v zadnjih mesecih je v političnih krogih mogoče slišati, da so se odnosi med Janšo in nekaterimi najvidnejšimi člani SDS iz Grosupljega močno ohladili. V nemilosti naj bi se znašli zaradi najpomembnejše državne investicije, namenjene predsedovanju EU.

Svet24
Avtor: Svet24 / Primož Cirman/Tomaž Modic/Vesna Vuković, Necenzurirano.si
četrtek, 10. 6. 2021, 18:15


janez janša
Predsednik vlade in vodja SDS Janez Janša.
STA

Grosupeljski SDS že več let vodi Dušan Hočevar, sicer direktor tamkajšnje občinske uprave. Iz istega mesta prihaja tudi Božo Predalič, dolgoletni politični zaupnik Janeza Janše, ki ga je marca lani še tretjič imenoval za generalnega sekretarja vlade. Gre za položaj, ki je Predaliču dajal veliko moč in omogočal dostop do vseh ključnih informacij. Skrbel je za izvedbo sej vlade in pripravo gradiv. Toda februarja je moral Predalič čez noč zapustiti generalni sekretariat. Vlada ga je namreč premestila na položaj državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs

Zakaj je moral Predalič oditi, javno nikoli ni bilo znano. Toda več virov je v zadnjih tednih za Necenzurirano.si potrdilo, da sta skupaj s Hočevarjem padla v Janševo nemilost zaradi obnove hotela Brdo, ki bo med slovenskim predsedovanjem EU gostil šefe vlad, ministre in druge ugledne goste. Ne le, da je Predalič z neuspelim razpisom za izbiro izvajalca gradbenih del ogrozil izvedbo projekta, ki je ključnega pomena za prestiž vlade in njenega predsednika. Posamezniki iz grosupeljske SDS naj bi poskušali izsiliti, da bi pri obnovi hotela sodeloval eden od lokalnih gradbincev. 

Božo Predalič plačal ceno zapletov z obnovo hotela

Hotel Brdo je želela obnoviti že vlada Marjana Šarca, ki je na javnem natečaju izbrala tudi arhitekturno rešitev. Toda postopek javnega naročila za gradbena dela je zaustavila zaradi previsokih cen. Vse ponudbe, ki jih je prejela, so bile namreč vredne okrog 40 milijonov evrov. Ko je marca lani oblast prevzela Janševa vlada, je za vodenje javnega zavoda Brdo imenovala Marjana Hribarja, župana Šmarjeških Toplic in člana SDS. Takoj zatem je šel zavod v iskanje novega arhitekta. Med tremi povabljenimi je izbral arhitekturni biro Esplanada v lasti Ruperta Goleta, nekdanjega župana Šentruperta. 

Božo Predalič, ki je bil v tretji Janševi vladi njen generalni sekretar, je plačal ceno zapletov pri prenovi hotela Brdo.
Božo Predalič, ki je bil v tretji Janševi vladi njen generalni sekretar, je plačal ceno zapletov pri prenovi hotela Brdo.
STA

Takrat je Hribar zatrdil, da bo ta rešitev cenejša in hitrejša. Janševa vlada se je zato odločila izpeljati nov razpis za obnovo, to nalogo pa je zaupala Predaličevemu generalnemu sekretariatu. Toda tudi ponovljeni razpis so spremljali številni zapleti. Najprej je državna revizijska komisija ugotovila, da del razpisnih pogojev pri referencah ni bil v skladu z zakonodajo. Zahtevek je vložila družba Dema Plus. Nato so bile vse prispele ponudbe višje od sredstev, ki jih je imela vlada na voljo za obnovo. Novomeško Cestno gradbeno podjetje (CGP), ki je v lasti Darija Južne, Lesnina MG Oprema in litijski Trgograd so bili namreč dela pripravljeni izvesti v razponu cen od 31,6 milijona do 35,1 milijona evrov. Ker Predaličev generalni sekretariat ni izbral nobene od ponudb, je tudi ponovljen razpis propadel. Vse to je povečalo strah, da hotel ne bo prenovljen do začetka predsedovanja v letošnjem juliju. Ceno za to je plačal Predalič. 

Kdo je želel v posel pripeljati lokalnega gradbinca?

Njegovemu generalnemu sekretariatu je Janševa vlada takoj po tem, ko je propadel že drugi razpis, odvzela projekt. Njegovo vodenje je zaupala javnemu zavodu Brdo. Ta je objavil nov, že tretji javni razpis in interesentom dal na voljo le tri tedne za oddajo ponudb. Prijavili so se štirje: ob CGP in Lesnini MG Opremi še Riko Janeza Škrabca in podjetje Makro 5 gradnje, ki je na koncu zmagalo s ponudbo, vredno 11,5 milijona evrov. Dela se je zavezalo končati v 130 dneh. Dober mesec po podpisu pogodbe za obnovo hotela Brdo je vlada Predaliča razrešila, za njegovo naslednico pa kot vršilko dolžnosti imenovala dotedanjo namestnico Janjo Garvas Hočevar.

Toda v ozadju zapletov pri obnovi hotela Brdo naj bi bili tudi drugi interesi. Po informacijah Necenzurirano.si so iz grosupeljske SDS prihajali različni poskusi in pritiski, da bi pri projektu sodelovalo tudi podjetje Hren Inženiring. Gre za lokalnega gradbinca, ki letno ustvari okrog dva milijona evrov prihodkov, med javnimi naročniki pa največ posluje z občino Grosuplje, njenim komunalnim podjetjem in občino Logatec. Leta 2018 je od Darka Njavra, nekdanjega pripadnika brigade Moris, znanega iz afere Depala vas, v središču Grosupljega odkupil zemljišče z gradbenim dovoljenjem za štirinadstropni blok z desetimi stanovanji. 

Tako je bil hotel Brdo videti pred prenovo.
Tako je bil hotel Brdo videti pred prenovo.
brdo.si

Za te pritiske in poskuse dogovorov z dobavitelji naj bi v Janševem kabinetu izvedeli šele naknadno, kar naj bi bil ob nestrokovni pripravi razpisa prav tako eden od razlogov za Predaličevo premestitev. Na javnem zavodu Brdo so zatrdili, da v času vodenja projekta obnove hotela Brdo niso bili v stikih ne s Predaličem ne s Hočevarjem. Toda pri tem so posebej poudarili, da jih je vlada za izvedbo investicije pooblastila šele z lanskim decembrom. Pred tem je projekt vodil generalni sekretariat vlade. Med podizvajalci, ki jih je za obnovo hotela nominiralo podjetje Makro 5 gradnje, sicer ni Hren Inženiringa.

Menjava elit v SDS

Janševa ohladitev odnosov z dolgoletnimi prvoborci SDS iz Grosupljega, tudi z županom Petrom Verličem, ki naj bi bil »kriv« zelo dobrega odnosa z ljubljansko občino pod vodstvom Zorana Jankovića, je del širšega procesa zamenjave elit znotraj stranke. Že v začetku junija so na Necenzurirano.si razkrili, da v omrežju, s katerim želi SDS v tretjem Janševem mandatu zavladati državnemu gospodarstvu, ni več nekaterih dolgoletnih vplivnih strankarskih kadrov iz obdobja prvih dveh Janševih vlad. 

Po informacijah Necenzurirano.si so iz grosupeljske SDS prihajali različni poskusi in pritiski, da bi pri prenovi hotela Brdo sodeloval lokalni gradbinec. Na fotografiji direktor občinske uprave Dušan Hočevar.
Po informacijah Necenzurirano.si so iz grosupeljske SDS prihajali različni poskusi in pritiski, da bi pri prenovi hotela Brdo sodeloval lokalni gradbinec. Na fotografiji direktor občinske uprave Dušan Hočevar.
Primož Lavre

Na političnem polju sta naklonjenost predsednika vlade izgubila nekdanji vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in dolgoletni poslanec Branko Grims. Na gospodarskem polju pa smo zamenjavi strankarske elite priča že več mesecev.

Najodmevnejši je bil padec Borisa Novaka, dolgoletnega direktorja Pošte Slovenije, ki je 15 let veljal za zvest Janšev kader. Toda moral je oditi, saj kot šef upravnega odbora DUTB ni želel izpeljati prisilne poravnave telekomunikacijskega operaterja T-2, s katero bi se ta rešil dolgov. Prav tako se je upiral pritisku na nekatere lastnike medijev. Enaka usoda je doletela tudi Dimitrija Picigo, direktorja novogoriškega Hita v času prve Janševe vlade, ki je bil kratek čas izvršni direktor DUTB. Zelo se je zmanjšala tudi moč Boruta Petka, nekdanjega tajnika v Janševem kabinetu. Z Novakom je veljal za temelj »mariborske naveze« SDS, ki je bila najvplivnejša v času prve Janševe vlade. Velik del Petkove vloge je prevzel Rok Snežič, Janšev osebni prijatelj in svetovalec za področje davkov, ki ga Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje zaradi vloge v mednarodni mreži za pranje denarja.