Veljal je za »azijskega Schindlerja«, a je v resnici spolni izprijenec

Južnokorejski duhovnik Chun Ki-won, ki je veljal za nacionalnega junaka, bo lahko o svojih zločinih naslednjih pet let razmišljal v zaporu.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
petek, 16. 2. 2024, 07:53


chun-ki-won
Chun Ki-won
Profimedia

Južnokorejsko javnost je septembra lani pretresla vest o aretaciji priljubljenega duhovnika, ki je v državi veljal za velikega junaka. 67-letni Chun Ki-won je v zadnjih desetletjih iz Severne Koreje pomagal pretihotapiti več sto severnokorejskih prebežnikov. Bil je tako uspešen, da si je v javnosti prislužil naziv »azijskega Schindlerja.« V južnokorejski prestolnici Seul je sicer vodil internat, za štirimi stenami katerega pa je kot kaže rad snel masko junaka. Južnokorejsko tožilstvo je duhovnika obtožilo spolne zlorabe šestih severnokorejskih najstnic, nastanjenih v njegovem internatu, v katerem je nudil zatočišče prebežnikom.

Chun Ki-won v svojem internatu.
Chun Ki-won v svojem internatu.
Profimedia

Chun Ki-won je obtožbe vseskozi zanikal, a ga je okrožno sodišče v Seulu v sredo spoznalo za krivega. Kot je po poročanju britanske BBC v razglasitvi sodbe pojasnil sodnik Seung-jeong Kim, so bila pričevanja žrtev dosledna in so vključevala »vsebino, ki jim ne bi mogla biti znana brez neposrednih izkušenj o okoliščinah.« Sodišče je odločilo, da so dokazi neizpodbitni, pri čemer je navedlo, da je duhovnik zločine izvajal iz pozicije moči. Za krivega so ga spoznali v petih od šestih primerov, za katere je obtožen, in ga obsodili na pet let zaporne kazni.

Internat je v lasti krščanske nevladne organizacije za pomoč severnokorejskim prebežnikom, ki jo je leta 1999 ustanovil Chun Ki-won. Sam trdi, da je v zadnjih 25 letih pomagal prebegniti več kot 1000 severnokorejskim državljanom. Njegova septembrska aretacija je močno pretresla južnokorejsko javnost, ki je nov šok doživela ob sredini obsodbi.

Chun Ki-won
Chun Ki-won
Profimedia