Hidrolog Polajnar: »Pričakujemo, da bo pojav silovit, da bodo ti hudourniški vodotoki naraščali hitro in silovito«

Predstavniki Agencije RS za okolje (Arso) so pred poslabšanjem vremena sklicali novinarsko konferenco. Pričakovati je namreč izredne meteorološke in hidrološke razmere.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
nedelja, 27. 8. 2023, 10:01


Brane Gregorčič
Brane Gregorčič je dejal, da bomo jutri že drugič letos priča vremenskemu razvoju, ki je bolj značilen za jesenski in zimski del leta.
Bobo

Kot smo že poročali, je Arso za ponedeljek za vso državo izdal oranžno opozorilo. Pričakuje se namreč vremenski preobrat z znatno ohladitvijo. Čez Slovenijo se bo namreč premikala izrazita hladna fronta, »padavine, večinoma plohe in nevihte, pa bodo že zjutraj in dopoldne zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije.« Možna so krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo. V več delih države bo verjetno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode.

Kot je znano, so razmere na terenu zaradi vodne ujme z začetka avgusta še vedno problematične, kar utegne jutri predstavljati težavo. Struge hudournikov in rek so spremenjene, na mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, pa bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno. Pri Arsu so danes svojo napoved dopolnili z opozorilom, da bodo jutrišnje nevihte z nalivi lahko tudi dolgotrajne. »Ob tem bodo hitro naraščale manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, zlasti v porečjih predalpskega in dinarskega hribovja.« Kot najbolj ranljiva so izpostavili območja obeh Sor, Gradaščice, Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline. Na vseh omenjenih območjih bodo možne poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode.

Več podrobnosti so predstavili na današnji novinarski konferenci ob 11. uri. 

Težava bodo predvsem nalivi, ki so lahko tudi dolgotrajni

Kot je pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič z Arsa, bomo jutri že drugič letos priča vremenskemu razvoju, ki je bolj značilen za zimski del leta, to je »prodor hladnega atlantskega zraka v zahodno Sredozemlje, kreiranje ciklona nad Sredozemljem in nato vpliv na Slovenijo.« Po njegovih navedbah bo nad Genovskim zalivom nastal kar globok ciklon, ki bo imel največji vpliv na Italijo, kjer so že izdali rdeča vremenska opozorila, a bo vplival tudi na vreme pri nas. Z nalivi se bo začelo že jutri zjutraj na zahodu, nato se bo dogajanje širilo proti osrednji in vzhodni Sloveniji. Na vzhodu ob tem računajo tudi na kakšno krajevno neurje s točo in močnim vetrom. Na zahodu države in v osrednji Sloveniji pa bodo težava predvsem nalivi, ki bodo lahko tudi dolgotrajni. Scenariji glede količine padavin so različni, zadeva je zaenkrat še precej nejasna, razpon pa je velik. Po najbolj črnem scenariju bi lahko po besedah Gregorčiča krajevno zapadlo tudi med 100 in 150 milimetrov dežja, lahko pa seveda tudi precej manj. »Nemogoče je vnaprej vedeti, kateri scenarij se bo dejansko uresničil.« Gregorčič je dodal, da je Arso zaenkrat izdal oranžno opozorilo za vso Slovenijo, pri čemer ne izključujejo možnosti, da to opozorilo tekom jutrišnjega dne prilagodijo.

Največ težav se pričakuje na pritokih rek

Polajnar je opozoril še na samozaščitne ukrepe, za katere je danes še čas. Danes se je še možno pripraviti in kaj postoriti najnujnejše »za zaščito imovine, zlasti premične imovine, kot so avtomobili, da jih umaknejo na višje predele.« To velja za ljudi, ki živijo neposredno ob vodi in na območjih, ki so bila v zadnjih poplavah prizadeta.

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi izkušeni hidrolog Janez Polajnar, ki je opozoril, da jutrišnji dan ne prinaša nič dobrega niti na vodah, saj so razmere na nekaterih območjih izredno ranljive zaradi vodne ujme z začetka avgusta. Vodotoki so na nekaterih območjih sicer že urejeni do te mere, da »bodo lahko prevajali te količine vode, ki jih pričakujemo. Drugo pa še ne.« Po njegovih besedah se največ težav pričakuje na »pritokih teh večjih rek oziroma na pritokih rek, kjer sanacijske razmere še niso povsem urejene.« Veliko je še namreč »plazin in materiala, ki lahko ob tako burnih padavinah ponovno prispejo v rečna korita in zajezijo vodo.« Polajnar je ob tem poudaril, da posledično pričakujejo razlivanja in poplavljanja »zlasti teh pritokov večjih rek na neobičajnih območjih zaradi prizadetosti tega območja v prejšnjih poplavah.« Dodal je, da pa naj bi »načeloma vsaj te večje reke, kot so Sava, Savinja in tudi obe Sori, odvedle to vodo, ki bo padla po rečnih strugah.« Lahko pa se hudourniške poplave pojavijo tudi v drugih delih države, ki v zadnjih vodni ujmi niso bili prizadeti. Predvsem v zahodni Sloveniji, predalpskem hribovju, pa tudi na območju reke Reke in notranjskega Krasa, pozneje pa tudi na vzhodu države.

»Pričakujemo, da bo pojav silovit, da bodo ti hudourniški vodotoki naraščali hitro in silovito,« je še enkrat poudaril Polajnar ter dodal, da z vidika časovne komponente previdnost velja že od jutri zgodaj zjutraj naprej.

Odstranite material

Kot je po poročanju STA dodal Rok Penec iz direkcije za vode, bo direkcija v največji možni meri izvajala vse potrebne ukrepe za zmanjšanje tega škodnega potenciala vodotokov. Z namenom čim večje pretočnosti vodotokov bodo te čistili, vse lastnike priobalnih zemljišč pa je pozval, naj odstranijo vse predmete, kot so hlodovina, ostanki lesa, bale sena ...

Direkcija sicer po njegovih besedah v okviru svojih nalog izvaja izredne ukrepe na področju urejanja voda, v prihodnjih dneh bodo ekipe še povečali. »Računamo, da bodo ekipe v naslednjih dneh, tednih vsaj za tretjino večje, da bomo pred jesenjo oz. zimo vodotoke uredili na način, da bodo zagotavljali pretočnost,« je še dejal Penec.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je medtem pozval k rednemu spremljanju razmer. »Ne bo škodilo, če na nekaterih mestih, ki jih seveda lastniki dobro poznajo, postavijo kakšno vrečo na garažna vrata ali pa na vhodna vrata. To je pet minut dela, lahko pa prihrani veliko škode in strahu,« je dejal po poročanju STA.

Šestan je tudi tokrat obljubil pomoč. »Zagotavljam, da kar bo potrebno in kar je v naši moči, bomo naredili tudi tokrat, upam pa, da v taki meri ne bo potrebno,« je sklenil in spomnil, da je državni načrt še vedno aktiviran, aktivirani so vsi regijski štabi, v pripravljenosti so tudi gasilci.

Pristojni bodo sicer v ponedeljek dopoldne v izjavi za medije predstavili zadnje informacije o meteoroloških in hidroloških razmerah po Sloveniji.