V očetu videl dvojnika ter ga napadel s kladivom za meso in škarjami

Na Dunaju se je razpletlo sojenje 49-letnemu moškemu, ki je s kladivom za meso kresnil svojega očeta in ga zabodel še s škarjami. V svojih blodnjah je mislil, da je v resnici napadel očetovega dvojnika.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
sreda, 20. 3. 2024, 20:56


blodnjavost
Fotografija je simbolična.
Profimedia

49-letnik namreč trpi za Capgrasovim sindromom, zelo redko duševno motnjo, kjer bolniki blodnjavo verjamejo, da je osebo, ki jo poznajo, zamenjala oseba z enakim videzom, njihov domnevni natančen dvojnik. Običajno se to zgodi v primeru družinskih članov ali bližnjih prijateljev. Moški se je na dunajskem okrožnem sodišču znašel zaradi storitve kaznivega dejanja poskusa umora. 49-letnik skupaj s svojim 79-letnim očetom prebiva na Dunaju. Ko je oče kritičnega večera lanskega avgusta sedel na kavču in gledal nogomet, je na glavi nenadoma občutil top udarec. S kladivom za meso ga je kresnil njegov sin.

Kot je po poročanju Kronenzeitung 49-letnik dejal med pričanjem, v njegovi glavi takrat tam ni sedel njegov oče, temveč njegov dvojnik. Napadel ga je, da bi ga onesposobil in da bi ga pozneje aretirala policija. »Zelo sem se bal, da mi bo dvojnik kaj storil,« je še dejal. Prepričan je bil, da je očeta zamenjala druga oseba. »Kdo?« ga je vprašal sodnik. »Organiziran kriminal,« je odgovoril 49-letnik in dodal, da ga je želel samo »onesposobiti, da bi lahko nato poklical policijo.« Po udarcu s kladivom je očeta zabodel še s škarjami.

To niti ni bil prvi napad. Po navedbah tožilstva je očeta leta 2021 po glavi kresnil s pokalom. V preteklosti je zaradi nestabilnega vedenja večkrat pristal na psihiatriji. Da 49-letnik trpi za Capgrasovim sindromom, je na sodišču potrdila tudi izvedenka psihiatrične stroke.

Na sodišču je spregovoril tudi oče, ki se s sinom ni videl vse od avgustovske aretacije, saj je slednji pristal v priporu. »Videti si dobro. Doma mi je dolgčas,« so bile po poročanju časnika prve besede, ki jih je oče ob vstopu namenil svojemu sinu. Med pričanjem je nato dejal, da je bil po napadu »povsem okrvavljen.« Pojasnil je, da imata s sinom sicer dober odnos, dokler ta jemlje zdravila. Takrat je »vse dobro. Zabavava se.« Ko pa ni na zdravilih, takrat je slika povsem drugačna, takrat je nevaren.

Porota je danes zvečer že postregla z razsodbo. Po njihovem mnenju 49-letnik v času dejanja ni bil prišteven, zaradi hude in dolgotrajne bolezni pa za dejanje ne more odgovarjati. Sodnica ga je zaradi okoliščin obsodila za milejše kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe in mu je odredila zdravljenje v psihiatrični ustanovi. »Kako lahko s tem shajate,« je na koncu povprašala očeta, pri čemer je ciljala na njegov starost in stresno situacijo. »To je moj otrok, moj edini sin,« je po poročanju časnika odgovoril oče in po kratkem premoru dodal, da sin »zelo dobro kuha. Predvsem pripravlja dobre omake.« Sodnici je po razsodbi še razodel, da je po napadu dobro okreval, da na sina ni jezen in da ga bo kmalu obiskal v bolnišnici. Tega v zadnje pol leta zaradi sodnega procesa ni smel.