Urška Klakočar Zupančič na Dunaj z vladnim letalom: "Tu ni nobene senzacije"

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je 1. januarja udeležila tradicionalnega dunajskega novoletnega koncerta. Nekateri so ji očitali, da je potovala z vladnim letalom falcon.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
sreda, 4. 1. 2023, 14:04


urška klakočar zupančič, wolfang sobotka
Urška Klakočar Zupančič je sedela v loži ob Wolfgangu Sobotki, dirigentu, ki od leta 2017 vodi avstrijski državni zbor.
Parlamentsdirektion/Johannes Zinner
Leti z vladnim falconom niso nikakršna posebnost. V času Janševe vlade je bilo samo v mesecu septembru in oktobru 2021 opravljenih 46 letov. Med drugim je prazen falcon švignil iz Ljubljane do Milana, kjer je pobral okoljskega ministra Andreja Vizjaka, ki je na podnebnem zasedanju PreCOP tuhtal o tem, kako omejiti segrevanj ozračja. Z Ljubljane je na Dunaj in nazaj s falconom letel tudi nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič.

Urška Klakočar Zupančič se je danes odzvala na očitke nekaterih medijev, da je do avstrijske prestolnice poletela na davkoplačevalske stroške. Drži, da se je udeležila dunajskega novoletnega koncerta. Povabil jo je predsednik avstrijskega državnega zbora Wolfgang Sobotka, videli smo ju tudi na prenosu dogodka na Televiziji Slovenija.

»Pot je bila opravljena z državnim letalom falcon, kot že večkrat prej,« je danes povedala Klakočar Zupančič. »Prevoz se popolnoma nič ne razlikuje od potovanj državnikov v prejšnjih vladah,« je poudarila predsednica državnega zbora in spomnila, da je v času prejšnje vlade falcon letel celo prazen do Milana, od koder je prepeljal enega od ministrov. Omenila je še, da je takšna pot v skladu s sklepom vlade in gre v »kvoto poletov« namenjeno za državniške obiske predstavnikov državnega zbora.

Na državniški obisk, na bilateralno srečanje na Dunaj, jo je namreč uradno povabil Sobotka. »Vabilo je prišlo po ustaljenih poteh, prek veleposlaništev,« je razložila predsednica državnega zbora in pojasnila, da je v Avstriji ustaljena navada, da državnike povabijo tudi na dogodek. Po koncertu je sledilo štirurno bilateralno srečanje, na katerem »sta odprla številne teme«. Po njenih besedah sta se pogovarjala o slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem, o dvojezičnosti v vrtcih in šolah ter sodiščih, tudi o položaju nemško govoreče manjšine v Sloveniji in problemu antisemitizma v Avstriji. »Srečanje je bilo izjemno uspešno. Vzpostavili smo odnose, kot jih v prejšnjih mandatih ni bilo.«

»Tu ni nobene senzacije. Kar je senzacionalno je, da so odnosi med Slovenijo in Avstrijo na najvišji ravni doslej,« izpostavlja Klakočar Zupančič in dodaja, da jo je Sobotka povabil na odprtje prenovljene stavbe avstrijskega parlament, ki bo 12. januarja.

Zakaj ne z avtom ali kočijo?

Pa bi bilo bolj primerno, stroškovno bolj ugodno, če bi se do Dunaja iz Ljubljane odpravila z avtomobilom? Klakočar Zupančić meni, da bi pot z avtomobilov bila organizacijsko zahtevnejša, saj bi vključevala več spremstva in terjala večji varnostni zalogaj. Kaj pa ogljični odtis, trajnost in tako dalje? »Seveda je to zelo pomembno vprašanje, a se v današnjem času ogljičnemu odtisu ne moremo popolnoma izogniti. Lahko pa se začnemo voziti s kočijami,« pravi Klakočar Zupančič.