UKC Ljubljana: zaposleni fizično obračunal s pacientom in mu grozil, da ga bo zadavil

Na Nevrološki kliniki v Ljubljani je zaposleni onemoglemu pacientu grozil s smrtjo.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.Š.
petek, 8. 9. 2023, 14:20


Nevrološka klinika
Nevrološka klinika
M24

20. avgusta je na ljubljanski Nevrološki kliniki srednji zdravstveni tehnik fizično obračunal s starejšim onemoglim pacientom na oddelku in mu grozil, da ga bo zadavil. Kot je pacient povedal svojcem in nato še policiji, mu je zdravstveni tehnik grozil s smrtjo.

Sodelavci so nasilno vedenje tehnika opazili in ga prijavili nadrejenim, a ti niso ukrepali. Na Nevrološki kliniki so nasilni dogodek potrdili, a o podrobnostih zaenkrat še molčijo. Zdravstveni delavec naj bi se sicer le nekaj dni po dogodku brez sankcij vrnil na delovno mesto.

Ekipa Svet 24TV je zato od Nevrološke klinike terjala odgovore. Zakaj žrtve na kliniki niso zaščitili in zakaj se je nasilni zaposleni lahko po dogodku vrnil na delovno mesto? 

Komentar Bojane Beović in Monike Ažman

Na dogajanje se je že odzvala predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović, ki je dejala, da je to posledica preobremenjenosti, ki izhaja iz pomanjkanja zdravstvenega kadra. »Prav gotovo do nekaterih ekscesov prihaja zaradi preobremenjenosti zdravstvenih delavcev, ki zaradi utrujenosti enostavno ne zmorejo več tiste komunikacije, ki bi bila za zdravstvenega delavca primerna. Utrujen človek ima svoje vedenje enostavno pod slabšim nadzorom,« je dejala za Svet 24TV.

Dogodek je komentirala tudi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman, ki poudarja, da dogodek obžaluje, in meni, da se tak dogodek ne bi smel zgoditi niti v zdravstveni negi niti nikjer drugje: »Gre za preobremenjenost kadra. Da se elastika razteguje, in da se bo nekoč strgala, poudarjamo že 15. let. Zdaj smo dosegli to kritično točko.«

Odziv UKC Ljubljana

Na UKC Ljubljana zatrjujejo, da imajo ničelno toleranco do nasilja in da v prvo vrsto postavljajo varnost pacientov. Dogodek naj bi prijavili policiji, zaposleni pa naj bi delo zdaj opravljal pod nadzorom. Nataša Markovič, novinarka Svet 24TV, ki poroča o dogajanju, pa ima drugačne informacije: »Po mojih informacijah zgodba ne drži. Notranjega nadzora zaposleni do danes ni imel, zato navedbe, da od nasilnega dejanja zaposleni dela pod nadzorom, ne držijo. Je pa sila nenavadno to, da bodo šele petnajst dni po dogodku opravili razširjeni varnostni pogovor z opredelitvijo vseh dejstev.«

"Vodstvo nevrološke klinike od 20. avgusta do danes ni ukrepalo zoper zaposlenega zdravstvenega tehnika, še več, dela vsak dan nemoteno. Prve dni so ga res umaknili iz nočne izmene, potem pa se je mirno vrnil in celo soočil s svojo žrtvijo. Niso ga niti umaknili na kak drug oddelek, pač pa se je sodeč po urnikih, ki smo jih pridobili, vrnil nazaj na isti oddelek. Z nasilnim zaposlenim imajo po naših informacijah že dlje časa komunikacijske težave. Res pa je, da zoper njega formalne prijave ni bilo," še poroča Markovič.

Generalni direktor UKC Marko Jug je po poročanju STA ob robu današnje novinarske konference glede otroške srčne kirurgije zatrdil, da je bil zaposleni s pacientom v stiku le 20. avgusta, nato pa je bil bolniško odsoten. Z dela je bil takrat odsoten teden dni, po vrnitvi pa po zagotovitvah Juga zaposleni ni bil več udeležen v oskrbi v prostorih, kjer je ležal bolnik. Zaposleni je bil ob tem tudi pod stalnim nadzorom.

Strokovni nadzor

"Zahteval sem pojasnila glede nedavnih dogodkov na Nevrološki kliniki UKC LJ. Ob tej priliki ponovno pozivam k nenasilju, strpnosti in solidarnosti," je prek vladnega profila na družabnem omrežju X sporočil premier Robert Golob.

Po posvetu s službo za korporativno varnost so dogodek takoj prijavili policiji. "Opravili bomo razširjen varnostni pogovor in po presoji uvedli izredni strokovni nadzor," so zagotovili v UKC. Uvedli so tudi postopek za izobraževanje o preprečevanju nasilne komunikacije, ki sicer redno poteka na drugih oddelkih. Če se bo med preiskavo potrdila resničnost incidenta, Jug napoveduje, da bo zaposleni najverjetneje prejel izredno odpoved.

Ob tem so iz UKC Ljubljana sporočili še, da zaposleni, sicer dolgoletni sodelavec nevrološke klinike, doslej ni bil vpleten v dogodek nasilne narave, še poroča STA. "Podobnega dogodka na nevrološki kliniki doslej še nismo zabeležili, se je pa že večkrat dogajalo, da so bili pacienti nasilni do zaposlenih," so poudarili in dodali, da postavljajo varnost pacientov na prvo mesto, zato imajo do nasilja ničelno toleranco.

Na ministrstvu zgroženi

Na ministrstvu za zdravje so nevrološko kliniko UKC Ljubljana že prosili za pojasnila in odgovorne pozvali, naj izvedejo potrebne interne postopke in aktivnosti za čimprejšnjo razjasnitev okoliščin, so zapisali v odzivu za STA. Na ministrstvu so vodstvo klinike prosili tudi, naj ponovno pregledajo vse protokole in interna navodila, "da se v primeru kakršnega koli nasilja ukrepa takoj ter da se paciente nemudoma zaščiti".

V odzivu so zapisali, da so nad dogodki nasilja zgroženi in zaskrbljeni. "Vsakršna oblika nasilja je nesprejemljiva, še posebej pa obsojamo nasilje v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, kjer se zdravijo bolniki in so nastanjeni najbolj krhki posamezniki med nami. Kot družba moramo enotno storiti vse, da preprečujmo nasilje in da se ljudje v teh okoljih počutijo varne," so še opozorili.